Polen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Misc pollen.jpg

Polenul (din latină pollen) este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor. Polenul mai este definit și ca o pulbere galbenă produsă de staminele fanerogamelor, celulele reproducătoare mascule. Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care s-au descoperit că conțin 22 de nutrienți. Din această cauză polenul este considerat ca „aliment complet”.

Proprietăți și beneficii[modificare | modificare sursă]

2rightarrow.svgPolenul crud prezintă o generoasă ofertă de vitamine, atât liposolubile (A, D, E, F), cât și hidrosolubile (C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H)), conținând atât macroelemente minerale (Ca, Mg, P, K, Na), cât și microelemente (Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo).

În medie, polenul poliflor conține: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile și insolubile 13-14%. Proteinele se găsesc în polen în proporție mai mare decât în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub formă de aminoacizi, care se absorb direct, fără efor­turi din partea organismului. Bogăția de aminoacizi a polenului o întrece de trei ori pe cea a oului, a brânzei și a cărnii. În polen se găsesc circa 100 de enzime, co-enzime și pro-enzime.

Unele dintre cele mai apreciate antioxidante sunt vitaminele A și E, care se găsesc în mari cantități în polen. Dar o și mai intensă acțiune antioxidantă o conferă polenului flavonoidele din com­poziția sa. Din acest punct de vedere, 30 de g de polen echivalează cu consumul a peste un kilogram de broccoli.

Trebuie să se știe că alergiile de primăvară sunt determinate de polenurile purtate de vânt, iar nu de polenul recoltat de albine. Alergiile la polenul recoltat de albine, în special la polenul crud, sunt cazuri rare. Mai mult, s-a observat că, dacă persoanele care suferă de alergii de primăvară consumă în mod curent polen crud (minim 3 lingurițe/zi), fenomenele alergice se diminuează.2leftarrow.svg
({{{2}}})

Polenul conține substanțe indispensabile vieții ca:

  • Aminoacizi(metionina. Valina, jizina, cistina, glutamina. etc.) care accelerează funcționarea ficatului și implicit dezintoxicarea organismului;
  • Grăsimi și mai ales acizi nesaturați - linol, acid linolic, acid arahidonic. - care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei fermenti, hormoni, vitamine, flavonoizi. necesari organismului, pentru mărirea puterii de rezistență.
  • Polenul conține de 20 de ori mai multa vitamina A decât morcovul, și tot asemenea provitamina A. Un gram de polen conține suficientă rutină pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul crierului, inimii sau retinei.
  • Vitamina E reduce parțial afecțiunile provocate de bioxidul de carbon și de bioxidul de sulf, gaze atât de periculoase pentru orăseanul zilelor noastre. Suplimentarea cu polen a regimului alimentar adaugă organismului substanțe de bază ale acizilor nucleici, realizându-se astfel o modernă terapie celulară necostisitoare.

Polenul mai conține:

  • minerale importante, ca fierul și magneziul
  • numeroase microelemente
  • multa lecitină și în special acizi nucleici

Polenul poate provoca alergii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Polen