Antal Budai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Antal Nagy Budai)
Antal Budai
Date personale
Născutcomitatul Cluj, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Decedat1437[1] Modificați la Wikidata
Cluj, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Ocupațierevoluționar Modificați la Wikidata

Antal Budai (cunoscut în istoriografie și ca Budai Nagy Antal, n. ? - d. 14 decembrie 1437, Cluj-Mănăștur) a fost un nobil maghiar din Comitatul Cluj, conducătorul Răscoalei țărănești de la Bobâlna din 1437.

Se pare că familia sa a fost originară din localitatea Vechea (în Evul Mediu Budathelke, Buda, Nagbuda et Obuda etc.), județul Cluj, de unde vine și numele său. A trăit în zona actualei localități Deușu, România.

În protocolul încheiat la 10 octombrie 1437 a fost menționat ca Anthonius magnus de Buda, alături de Thomas similiter magnus de Zeek, Mychael, et Gallus de Kend, alter Mychael Volach de Wyragosberk, et Johannes Mester de Cluswar.[2]

La sfârșitul anului 1437 Budai a căzut în luptă în apropierea fortificațiilor Bisericii Calvaria de la Cluj-Mănăștur, după ce Clujul se alăturase răsculaților.

Varia[modificare | modificare sursă]

Până în anul 1988 una din principalele străzi clujene i-a purtat numele. Odată cu valul de schimbări ale numelor de străzi care evocau personalități de etnie maghiară, Strada Budai Nagy Antal a devenit Calea Dorobanților.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Budai Nagy Antal, accesat în  
  2. ^ L. Demény, Textele înțelegerilor dintre răsculați și nobili (1437), în: Studii și referate privind istoria Romîniei XIII (1960), pag. 106-107.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ludovic Demény, Untersuchung der bedeutendsten Urkunden über den Aufstand von Bobîlna, în: Nouvelles Études d'Histoire, Bucarest 1960.