Sari la conținut

Anne Neville

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anne Neville
Regină consort a Angliei
Date personale
Născută11 iunie 1456(1456-06-11)
Castelul Warwick, Warwickshire
Decedată (28 de ani)
Westminster, Londra
ÎnmormântatăWestminster Abbey, Londra
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
PărințiRichard Neville, Conte de Warwick
Anne de Beauchamp
Frați și suroriIsabel Neville, Duchess of Clarence[*][[Isabel Neville, Duchess of Clarence (English noblewoman (1451–1476))|​]][1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuEduard de Westminster, Prinț de Wales
Richard al III-lea al Angliei
CopiiEduard de Middleham, Prinț de Wales
ReligieCatolicism
Limbi vorbitelimba engleză[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRegină consort a Angliei
Familie nobiliarăNeville
Regină consort a Angliei
Domnie26 iunie 1483 – 16 martie 1485
Încoronare6 iulie 1483
PredecesorElizabeth Woodville
SuccesorElisabeta de York

Lady Anne Neville (11 iunie 145616 martie 1485) a fost Prințesă de Wales ca soție a lui Eduard de Westminster, Prinț de Wales și Regină consort a Angliei ca soție a regelui Richard al III-lea al Angliei. Ultimul titlu l-a deținut timp de doi ani, din 26 iunie 1483 până la moartea ei în martie 1485. A avut un singur fiu, Eduard de Middleham, Prinț de Wales.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Anne Neville s-a născut la Castelul Warwick, ca fiica cea mică a lui Richard Neville, al 16-lea Conte de Warwick și a Annei de Beauchamp. Tatăl ei a fost unul dintre cei mai puternici nobili din Anglia și cel mai important susținător al Casei de York. Sora bunicului ei, Cecily Neville, a fost soția lui Richard, Duce de York, care era pretendent la coroană pentru Casa de York.

Anne și-a petrecut copilăria la Castelul Middleham, una dintre proprietățile tatălui ei, unde ea și sora ei mai mare, Isabel, au întâlnit pe cei doi fii mai mici ai Ducelui, viitorul Richard al III-lea și George, Duce de Clarence.

Ducele de York a fost ucis în 1460, însă cu ajutorul lui Warwick, fiul său cel mare a devenit regele Eduard al IV-lea în 1461. În 1469, Isabel s-a căsătorit cu Clarence și în 1470, Anne Neville a fost logodită și măritată cu Edward de Westminster, moștenitor al tronului Angliei.[3]

Prințesă de Wales[modificare | modificare sursă]

Anne Neville și Soții săi

Pentru o perioadă de timp, Warwick a fost în contradicție cu Eduard al IV-lea, atunci când el s-a aliat cu Casa de Lancaster în 1470. Cum regele Henric al VI-lea era închis în Turnul Londrei, liderul de facto a Casei de Lancaster a fost consoarta lui, Margareta de Anjou, care era suspicioasă în legătură de motivele lui Warwick. Pentru a potoli aceste suspiciuni, Anne Neville a fost logodită cu fiul lui Henric al VI-lea și al Margaretei de Anjou, Edward de Westminster, la Château d'Amboise în Franța. S-au căsătorit la Catedrala Angers, probabil la 13 decembrie 1470.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kindred Britain 
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ John A. Wagner. Encyclopedia of the Wars of the Roses, ABC-CLIO, Jan 1, 2001. pg 171.