Anatoli Șabad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anatoli Șabad
Date personale
Născut (84 de ani) Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
fizician
Deputat în Duma de Stat[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMoscova Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materfiziceski fakultet MGU[*][[fiziceski fakultet MGU (Faculty of Moscow State University)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieInstitutul de Fizică Lebedev[*]  Modificați la Wikidata
Partid politicDemokraticeski vîbor Rossii[*][[Demokraticeski vîbor Rossii (Russian political party that existed from 1994 to 2001)|​]], Soiuz pravîh sil[*][[Soiuz pravîh sil (political organization in Russia, former political party)|​]]  Modificați la Wikidata

Anatoli Efimovici Șabad (în rusă Анатолий Ефимович Шабад; n. 8 mai 1939, Moscova) este un fizician și om politic rus, fost deputat al Sovietului Suprem și actual al Dumei de Stat din Rusia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în familia a doi oameni de știință: tatăl- inginer, mama- biolog. A absolvit facultatea de fizică a Universității Lomonosov din Moscova în anul 1962. A lucrat la Institutul de fizică al Academiei de Științe din URSS. Doctor în științe fizico-matematice. După încheierea termenului de deputat al Dumei de stat a revenit la Institutul de fizică al Academiei în post de cercetător științific coordonator.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

  • În anul 1989 a devenit persoană de încredere a academicianului Andrei Saharov la alegerile din Sovietul Suprem al URSS. La alegerile din Sovietul Suprem al Federației Ruse din anul 1990 și-a propus candidatura la funcția de deputat. A candidat în circumscripția N37 din Moscova. A câștigat 28,1% din voturi în primul tur al alegerilor, iar la cel de al doilea-50,5%, devenind , astfel, deputat. A făcut parte din fracțiunea ”Democrații radicali“, a fost membru al Comitetului pentru drepturile omului.
  • În anul 1993 a fost ales deputat în Duma de Stat a Rusiei pe listele blocului electoral "Alegerea Rusiei". A făcut parte din această fracțiune, a fost membru al Comitetului pentru educație, cultură și știință.

În calitate de deputat a fost în punctele fierbinți ale conflictului azero-armean din anii 1990 -1991, a fost pe linia frontului în cel dintâi război cecen. În a doua jumătate a anilor 90 a condus secțiunea din Moscova a mișcării democratice "Alegerea democratică a Rusiei". A fost membru al Consiliului politic al mișcării “Uniunea forțelor de dreapta” din Rusia. A participat și la alegerile din anii 1995 și 1999, dar cu un succes mai modest, nereușind să treacă pragul electoral.

  • Este președinte al Consiliului Muzeului Andrei Saharov, precum și al Centrului Pace, progres și drepturile omului în numele lui Andrei Saharov.

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]