Alexandrina Hristov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandrina
Alexandrina Hristov 05-2016.jpg
Alexandrina Hristov
Date personale
Nume la naștere Alexandrina Hristov
Născută (40 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, URSS Modificați la Wikidata
Ocupație Cântăreață, pictoriță
Activitate
Gen muzical Jazz, soul, alternativ, acustic
Instrument(e) Pian
Ani de activitate 2005 – prezent
Prezență online

Alexandrina Hristov (n. 5 mai 1978, Chișinău, Republica Moldova) este o artistă originară din Republica Moldova. Activitatea sa se leagă de muzică, pictură și poezie. Piesa cu care a devenit cunoscută publicului românesc se numește "Fata merge pe jos".

Elemente biografice și cariera[modificare | modificare sursă]

Alexandrina a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Activitatea sa se leagă de muzică, pictură și poezie, pe care le combină foarte reusit. În anul 2005, a fost una dintre protagonistele filmului "Trois femmes de Moldavie", în regia lui Paul Cuzuioc, pe a cărui coloană sonoră s-au aflat câteva dintre piesele sale. În urma realizării acestui film, s-a mutat în România, unde a avut primele sale aparitii într-o serie de concerte la Cafe Deko din București.

Artista a mai cântat la Festivalul de Jazz de la Gărâna, Festivalul Om bolnav, la Peștera Bolii, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Printre primele sale apariții se numără o serie de concerte la Cafe Deko din București, precum și participări la emisiuni precum "Teo" (Pro TV),"Garantat 100%" (TVR) ori "Duminica în familie" (Antena 1). Solista a câștigat de asemenea notorietate prin intermediul Internetului, înregistrări din concerte fiind răspândite prin programe peer-to-peer.

Producători muzicali și orchestratori: Petrică Ionuțescu și Gabriel Almași. Colaboratori: Valentin Potra (tobe), Tavi Scurtu (percuție), Arthur Balogh (contrabas), DJ K-lu (scratch), Ion Vidu (tuba), Radu Guti (trombon)...etc

Debutul discografic: Om de lut (2009)[modificare | modificare sursă]

Primul album al Alexandrinei se numește "Om de lut" și a fost lansat pe 9 aprilie 2009, reprezentând o colecție de piese vechi și noi. Conform artistei[1]:

„Om de lut este copilul meu, un copil frumos și sănătos, gingaș, mai mult bemol decât major, rafinat și expresiv. Inima omului de lut bate în ritmuri de jazz, soul, funk, electropop. Omul de lut va cânta despre drum, zbor, căutari, vapoare și mare, avioane și ochi verzi, despre dor și insomnie, flori și nervi, Zorro și Făt-Frumos... iubire și cosmos, femei, ploaie și vânt, despre Rege și Regină”

Al doilea album: Flori de spin (2014)[modificare | modificare sursă]

Cel de-al doilea album de studio al Alexandrinei, intitulat Flori de spin, a fost lansat la data de 5 aprilie 2014. Evenimentul a fost marcat prin susținerea unui concert de marcă la Sala Radio „Mihail Jora” din București. Artista a descris discul astfel:

„Flori de Spin e o bună bucată din viața mea. Piese noi, piese vechi. Scrise printre triste sau fericite insomnii. Este prima mea experiență în orchestrație muzicală. Flori de spin e feminin și de ascultat în căști. Noaptea, în singurătate”

Stil muzical și influențe[modificare | modificare sursă]

Alexandrina cântă în română, franceză și rusă. Stilul său muzical este greu de definit, dar se încadrează între pop acustic, rock contemporan, alternative, jazz și soul, cu elemente inovatoare la nivelul compoziției și versurilor. Alexandrina apare adesea pe scenă alături de o trupă de instrumentiști, dar uneori își susține recitalul în formulă voce-pian.

În ceea ce privește preferințele sale muzicale, Tori Amos deține întâietate, cu care împartașește trăsături precum sensibilitatea și versatilitatea vocii, virtuozitatea de a cânta la pian și sensibilitatea versurilor, pe alocuri absurde. Alți artiști care i-au influențat stilul sunt PJ Harvey, Bjork, Morcheeba.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri