Câinele japonez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Câinele japonez

Afișul filmului
Rating
Titlu originalCâinele japonez
Genfilm dramatic
RegizorTudor Cristian Jurgiu
ScenaristIoan Antoci
Gabriel Gheorghe
Tudor Cristian Jurgiu
ProducătorTudor Giurgiu
Bogdan Crăciun (executiv)
StudioLibra Film
DistribuitorTransilvania Film (în România)
Director de imagineAndrei Butică
MontajDragoș Apetri
SunetVlad Voinescu
Filip Mureșan
ScenografieCezara Armașu
CostumeAlexandra Alma Ungureanu
DistribuțieVictor Rebengiuc
Șerban Pavlu
Toma Cuzin
Premiera  (2013-10-12) (Varșovia )  (2013-10-18) (România)
Durata90 de minute
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Website oficialhttp://www.cainelejaponez.ro/
Prezență online

Pagina Cinemagia

Câinele japonez este un film românesc din 2013 regizat de Tudor Cristian Jurgiu.[1][2][3] În rolurile principale joacă actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu. A fost selectat pentru a reprezenta România la cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar, categoria cel mai bun film străin.[4]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Costache Moldu este un țăran bătrân, rămas singur în urma unei inundații. Soția, casa, bunurile tradiționale – tot ce strânsese într-o viață întreagă – au dispărut, iar acesta este nevoit să se confrunte cu sărăcia și renunțarea la identitatea națională, în schimbul bunăstării materiale și familiale.

Ticu, fiul său plecat în Japonia, se întoarce acasă împreună cu soția japoneză și copilul acestora, Paul Koji. Situația se complică, din cauza barierei culturale, lingvistice și a diferenței dintre nivelul de trai dintr-un sat românesc și metropola Tokyo. Costache Moldu ezită la început, însă treptat se acomodează cu noua familie a lui Ticu și începe să viseze la reîntoarcerea fiului său în România.

Totuși, Ticu îi refuză fervent propunerea, ceea ce îl dezamăgește profund pe Costache, care se îmbată pentru a uita. Ziua următoare, Costache se apropie de Koji și Hiroko, prețuind scurtele clipe pe care le mai petrece ca familie, înainte de întoarcerea lor în Japonia.

Ticu îi sugerează tatălui său să se întoarcă împreună cu ei. Costache nu poate renunța la viață de sat din România, singura pe care o cunoaște. De fapt, nici mama lui Hiroko nu rezistase mai mult de doi ani în Tokyo, alegând să revină în Japonia rurală.

Costache încearcă să se obișnuiască cu traiul singur, dar nu este în stare. Deși trebuie să își ia viața de la capăt, ia hotărârea de a se muta într-o țară străină, de a-și vinde pământul și casa; totul, de dragul noii familii.

Pe scurt, neajunsurile materiale sunt mai presus de dorul de părinți, iar dragostea de familie este mai presus de tradiție. În ambele cazuri, identitatea națională este eclipsată de o emoție mult mai puternică, cea de dragoste pentru om. Mai departe de rasă, de limbă, de cultură sau orice altceva.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

Victor Rebengiuc a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal la cea de-a opta ediție a Premiilor Gopo din 2014.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Filmul "Cainele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, premiat la Festivalul de Film de la Varsovia, 20 octombrie 2013
  2. ^ Victor Rebengiuc despre rolul din „Câinele japonez“: „O poveste care mă interesa, a unui om care se luptă cu dificultățile vieții“, 11 octombrie 2013, Alexandra Constanda, Adevărul, accesat la 7 ianuarie 2014
  3. ^ VIDEO Filmul „Câinele Japonez“, de Tudor Cristian Jurgiu, lăudat de Hollywood Reporter, 26 septembrie 2013, Alexandra Cheroiu, Adevărul, accesat la 7 ianuarie 2014
  4. ^ „Tudor Jurgiu's The Japanese Dog is Romania's proposal to the Oscar in 2015”. Romania Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „PREMIILE GOPO 2014: Victor Rebengiuc, desemnat cel mai bun actor într-un rol principal”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]