Alan Alda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alan Alda
Alan Alda World Science Festival.jpg
Alan Alda
Date personale
Născut 28 ianuarie 1936 (80 de ani)
Bronx, New York, SUA
Părinți Robert Alda,
Joan Browne
Frați și surori Antony Alda[*]
Căsătorit cu Arlene Alda (1957–prezent)
Copii 3
Naționalitate American
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație Actor, autor, activist, regizor, scenarist
Alma mater Universitatea Fordham
Ani de activitate 1958–prezent
Oraș natal Chicago, Illinois
Premii Șase Premii Emmy, Premiul Globul de Aur
Website
http://www.alanalda.com/
Alan Alda

Alan Alda (n. 28 ianuarie 1936) este un actor, regizor și scenarist american. A devenit faimos în special pentru rolul Hawkeye Pierce din serialul de televiziune M*A*S*H.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Alda și-a început cariera în 1950 ca membru al Compass Players în comedie. În 1966 a jucat în musicalul The Apple Tree pe Broadway; el a fost nominalizat pentru premiul Tony pentru "Cel mai bun actor".

Alda și-a făcut debutul ca actor pe Hollywood cu un rol secundar în Gone are the Days! - versiune cinematografică a unei piese de succes de pe Broadway și anume Purlie Victorious. Au urmat alte roluri în filme ca autorul, umoristul și actorul George Plimpton în filmul Paper Lion, deasemenea în The Extraordinary Seaman (1969) și thriller-ul The Mephisto Waltz, alături de actrița Jacqueline Bisset. În același timp, Alda a apărut ca un panelist în filmul din 1968- What's My Line? și în filmul I've Got a Secret (1972).

Sezoanele M*A*S*H (1972–1983)[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1972 Alda a fost audiat și selecționat pentru rolul "Hawkeye Pierce" din adaptarea pentru televiziune a filmului MASH din 1970. A fost nominalizat pentru 21 de premii Emmy și a câștigat cinci. A luat parte la scrierea a nouăsprezece episoade, dintre care și cel final, și a regizat 32 de episoade. De asemenea a fost prima persoană care a obținut premiul Emmy pentru interpretare, scris și regizare pentru aceleași serii. Sub supravegherea sa, M*A*S*H a deschis și descris publicului multe probleme politice. Ca rezultat, cei 11 ani ai M*A*S*H-ului sunt în general împărțiți în 2 părți: anii de comedie Larry Gelbart/Gene Reynolds (1972-1977) și anii de dramă Alan Alda(1977-1983).

După M*A*S*H[modificare | modificare sursă]

Alan Alda a interpretat de asemenea rolul unui laureat al premiului Nobel - fizicianul Richard Feynman în piesa QED. Cu toate că Peter Parnell a scris piesa, Alda a co-regizat fiind o adevărată sursa de inspirație. Alda a apărut deseori în filmele lui Woody Allen și a fost "guest star" de cinci ori în ER, în rolul mentorului Dr-ului Kerry Weaver, Gabriel Lawrence. Alda a interpretat și rolul Dr. Robert Gallo în filmul pentru TV- And the Band Played On (1993).

În 1995, a jucat ca un rol de președinte în filmul lui Michael Moore-Canadian Bacon. În 1996, Alda a fost Henry Ford în Camping With Henry and Tom, bazat pe o carte scrisă de Mark St. Germain. Începând cu anul 2004, Alda a avut un rol permanent în emisiunea BBC-ului The West Wing, jucând rolul unui Senator Republican U.S. și candidatul la președinție Arnold Vinick până când show-ul s-a încheiat în mai 2006. În august 2006, Alda a câștigat premiul Emmy pentru rolul Arnold Vinick în sezonul final al The West Wing.

În 2004, Alda a interpretat rolul unui senator conservator al Maine-Owen Brewster în filmul lui Martin Scorsese, The Aviator, în care a jucat alături de DiCaprio.

În decursul carierei sale, Alda a primit 31 nominalizări la premiile Emmy și două la premiile Tony și a câștigat șapte premii People's Choice, șase premii Golden Globe și trei Directors Guild of America.

Alda a scris de asemenea câteva dintre poveștile și poemele care au apărut în show-ul de televiziune Free to Be... You and Me a lui Marlo Thomas.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alan Alda