Al-Masudi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Al-Masudi (în arabă أبو الحسن علي بن الحسين بن علي المسعودي), (n. 896, Bagdad - d. septembrie 956, Al-Fustat, Cairo în prezent) a fost un istoric arab, geograf și călător. Primul autor arab, care a unit observațiile dispersate, în primul rând cele istorice și geografice într-o lucrare de mari dimensiuni enciclopedice, a câștigat porecla de "Herodot al arabilor". Ibn Khaldun l-a numit "Imam" (cap) pe toți istoricii.

Cǎlǎtorii[modificare | modificare sursă]

Hartǎ a lumii dupǎ Al-Masudi

Informații despre viața lui Al-Masudi sunt foarte puține. Din scrierile sale, putem concluziona că Al-Masudi sa născut în Bagdad. Provenind de la urmașii lui Abdallah Ibn al-Mas'udi - companion al profetului Mohamed. După ani de pribegie stabilit la Damasc, dar doi ani mai târziu sa mutat la Al-Fustat, unde a scris "Cartea de indicații și observații".

Al-Masudi, în călătoriile sale a vizitat diferite provincii ale Califatului Abbasid, India, Caucaz, regiunile riverane ale Mǎrii Caspice, în Siria, Arabia și Egipt. Unii cercetători au presupus că Al-Masudi a vizitat China, Zanzibar, Sri Lanka și chiar Madagascar.

Relatări despre Oamenii din Sfertul Nordic (Europeni)[modificare | modificare sursă]

„În ceea ce îi privește pe oamenii din sfertul nordic, aceștia sunt cei pentru care soarele se aflǎ, pe mǎsurǎ ce înaintǎm în nord, la distanțǎ de zenit, cum ar fi francii, slavii și celelalte popoare care le sunt vecine. Puterea soarelui este slǎbitǎ la aceștia datoritǎ distanței lui fațǎ de ei, frigul și umezeala dominǎ în regiunile lor, iar zǎpada și gheața urmeazǎ una alteia într-o nesfârșitǎ succesiune. Corpurile le sunt mari, firea grosolanǎ, purtarea brutalǎ, intelectul tocit, iar limbile le sunt grele. Culoarea lor este într-atât de albǎ încît pare albastrǎ... Și ochii lor sunt albaștri, potrivit cu coloritul lor, părul lor este subțire și roșcat din cauza cețurilor umede. Credințelor lor religioase le lipsește tǎria, iar aceasta se datoreazǎ naturii frigului și al absenței cǎldurii. Cu cât mai la nord, cu atât sunt mai grosolani și brutali”

.