Sari la conținut

Adolf de Schaumburg-Lippe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințul Adolf de Schaumburg-Lippe
Date personale
Nume la naștereAdolf Wilhelm Viktor zu Schaumburg-Lippe Modificați la Wikidata
Născut20 iulie 1859(1859-07-20)
Schloss Bückeburg, Bückeburg, Schaumburg-Lippe
Decedat (56 de ani)
Bonn, Regatul Prusiei, Imperiul German[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMausoleum Bückeburg[*][[Mausoleum Bückeburg (architectural structure)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiAdolf I, Prinț de Schaumburg-Lippe
Prințesa Hermine de Waldeck și Pyrmont
Frați și suroriIda de Schaumburg-Lippe
Georg
Princess Hermine of Schaumburg-Lippe[*][[Princess Hermine of Schaumburg-Lippe (German noble)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Victoria a Prusiei
Cetățenie Principatul Lippe Modificați la Wikidata
OcupațieRegent Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăHouse of Lippe[*][[House of Lippe (noble family)|​]]
Regent de Lippe
Domnie1895–1897
SuccesorErnest de Lippe-Biesterfeld

Prințul Adolf de Schaumburg-Lippe (20 iulie 1859 – 9 iulie 1916) a fost regent al Principatului de Lippe din 1895 până în 1897.

Biografie[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta, sus: Prințesa Irene de Hesse, Prințesa Sofia a Prusiei, Prințesa Charlotte, Prințul Alexandru al Greciei (viitorul Alexandru I), Prințesa Elena a Greciei, Prințul George al Greciei (viitorul George al II-lea), Împărăteasa Augusta Viktoria, Împărăteasa văduvă Victoria, Prințesa Victoria și Prințesa Margareta, jos: Prințul Adolf de Schaumburg-Lippe, Prințul Frederic Karl de Hesse, Prințul Heinrich, Kaiserul Wilhelm al II-lea, Prințul Constantin al Greciei (viitorul Constantin I), Prințul Albert de Schleswig-Holstein și Ernest Louis, Mare Duce de Hesse, mai 1900

Născut la Palatul Bückeburg Palace (germană Schloss Bückeburg) în Bückeburg, a fost al șaptelea copil al lui Adolf I, Prinț de Schaumburg-Lippe (1817–1893) și a soției acestuia, Prințesa Hermine de Waldeck și Pyrmont (1827–1910).

În urma decesului Prințului Woldemar, la 20 martie 1895 și a ascensiunii fratelui lui Woldemar, Alexandru, Adolf a fost numit regent de Lippe, prințul Alexandru fiind incapabil să domnească din cauza unei boli mentale. A fost regent până în 1897 când a fost înlocuit de contele Ernst de Lippe-Biesterfeld.

Prințul Adolf s-a căsătorit la 19 noiembrie 1890 la Berlin cu Prințesa Victoria a Prusiei.[2] Ea era fiica împăratului Frederic al III-lea al Germaniei, și deci Adolf a fost cumnatul ultimului împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea. La nuntă a participat împăratul Wilhelm împreună cu soția lui, Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein, și mama Prințesei Victoria, împărăteasa Victoria.[2] Cum mama soției sale era membră a familiei regale britanice, multe rude ale ei au participat la nuntă. După ceremonie, la banchetul dat de tânărul cuplu, împăratul Wilhelm a asigurat perechea de "protecția sa și de grijă prietenească".[2]

Mariajul a rămas fără copii, deși Prințesa Victoria a avut un avort în primele luni ale căsătoriei. La 11 ani după moartea soțului ei, Prințesa Victoria s-a căsătorit cu un refugiat rus mai mic cu 35 de ani decât ea.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Adolf de Schaumburg-Lippe”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c „Princess Victoria's Wedding”, The New York Times, Berlin,