Juliane de Hesse-Philippsthal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Juliane de Hesse-Philippsthal
Date personale
Născută8 iunie 1761(1761-06-08)
Zutphen
Decedată (38 de ani)
Bückeburg
ÎnmormântatăSaxonia Inferioară Modificați la Wikidata
PărințiWilhelm, Landgraf de Hesse-Philippsthal
Ulrike Eleonore de Hesse-Philippsthal-Barchfeld
Frați și suroriErnest Constantine, Landgrave of Hesse-Philippsthal[*][[Ernest Constantine, Landgrave of Hesse-Philippsthal (Landgrave of Hesse-Philippsthal (1771-1849))|​]]
Louis, Landgrave of Hesse-Philippsthal[*][[Louis, Landgrave of Hesse-Philippsthal (Landgrave of Hesse-Philippsthal)|​]]
Karl Prinz von Hessen-Philippsthal[*][[Karl Prinz von Hessen-Philippsthal (German noble (1757-1793))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFilip al II-lea, Conte de Schaumburg-Lippe
CopiiGeorg Wilhelm de Schaumburg-Lippe
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBückeburg[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Lippe
Regent Modificați la Wikidata

Juliane de Hesse-Philippsthal (8 iunie 17619 noiembrie 1799), a fost contesă de Schaumburg-Lippe, căsătorită în 1780 cu contele Filip al II-lea, Conte de Schaumburg-Lippe. Ea a servit ca regentă de Schaumburg-Lippe în timpul minoratului fiului ei din 1787 până în 1799.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Juliane a fost fiica landgrafului Wilhelm de Hesse-Philippsthal (1726–1810) și a soției acestuia, Ulrike Eleonore de Hesse-Philippsthal-Barchfeld (1732–1795). Și-a petrecut tinerețea la 's-Hertogenbosch, unde tatăl ei a servit ca general german. Ea a primit o educație germană.

La 10 octombrie 1780, la Philippsthal, ea s-a căsătorit cu contele Filip Ernest de Schaumburg-Lippe. Filip Ernest, care avea 57 de ani, era văduv și din cei patru copii din prima căsătorie nu mai trăia niciunul. El a murit după șapte ani de la căsătoria cu Juliane. Contesa Juliane a preluat guvernarea împreună cu contele Johann Ludwig, Reichsgraf von Wallmoden-Gimborn în timpul minoratului fiului ei Georg Wilhelm. Imediat, landgraful Wilhelm de Hesse-Kassel a ocupat Schaumburg-Lippe militar, susținând că este un fief al Hesse și vacant după decesului lui Filip al II-lea. Cu sprijin de la Hanovra, Prusia și de la Consiliul Imperial, Juliane a scăpat rapid e trupele hessiane.

Guvernarea Julianei este considerată extrem de benefică. Ea a efectuat reforme aprofundate ale economiei și educației, a redus curtea, a continuat politica tolerantă față de evrei introdusă de socrul ei și a reușit să reducă impozitele. Ea l-a numit pe Bernhard Christoph Faust ca medicul ei personal și l-a ajutat în mod semnificativ odată cu introducerea inoculării variolei (o metodă de prevenire a variolei).

Juliane a inițiat reconstrucția castelului Hagenburg și este considerată fondatoarea spa-ului Bad Eilsen.

A murit în urma unei răceli grave și a fost înmormântată în mausoleul din pădurea Schaumburg. Contele von Wallmoden-Gimborn a continuat să acționeze ca regent pentru fiul ei care avea aproape 15 ani.

Copii[modificare | modificare sursă]

  • Contesa Eleonore Luise (1781-1783)
  • Contesa Wilhelmine Charlotte (1783-1858)
  • Contele Georg Wilhelm (1784-1860)
  • Contesa Karoline Luise (1786-1846)
  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în