Adelbert Ames

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Adelbert Ames
Adelbert Ames b1880.jpg
Adelbert Ames
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație oftalmolog[*]
psiholog Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Clark University[*], Universitatea Harvard, Phillips Academy[*], Facultatea de Drept Harvard[*]

Adelbert Ames, Jr. (n 19 august 1880 – d. 3 iulie 1955)[1] a fost un savant american care a adus contribuții în domneiile fizicii, fiziologiei, oftalmologiei, psihologiei și filozofiei. A fost pionier în studiul opticii fiziologice la "Dartmouth College", unde a fost profesor cercetător, iar apoi director de cercetare la "Dartmouth Eye Institute".

Realizări în domeniul științei[modificare | modificare sursă]

Ames este renumit în mare parte datorită iluziilor ale percepției vizuale pe care le-a inventat (sau construit), printre care se numără camera lui Ames, fereastra lui Ames și Scaunul lui Ames.

În 1954, lui Ames i-a fost acordat titlul de Doctor în Drept de către Dartmouth. În 1955 a fost premiat cu Medalia Tillyer, de către Optical Society of America. Ames a murit pe 3 iulie, 1955, și a fost îngropat în Cimitirul Dartmouth. Numele său și al fraților săi au fost încrustate în piatra de mormânt a părinților săi din Cimitirul Hildreth din Lowell.

Conform președintelui societăți Tillyer Medal, există 38 de notițe și lucrări științifice pe care Ames le-a scris, și 21 de brevete ale acestuia.

Surse externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Arthur S. Koykka (1986). Project remember: a national index of gravesites of notable Americans. Reference Publications. p. 382. ISBN 978-0-917256-22-6