Adavie Efendieva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adavie Efendieva
Date personale
Născută1879 Modificați la Wikidata
Evpatoria, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată1944 (65 de ani) Modificați la Wikidata
Samarqand, Republica Sovietică Socialistă Uzbekă, URSS Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță
embroiderer[*][[embroiderer (person engaged in embroidery)|​]] Modificați la Wikidata

Adavie Efendiyea (în tătara crimeeană Adaviye Efendiyeva, Адавие Эфендиева; n. 1879, Evpatoria, Imperiul Rus – d. 1944, Samarqand, Republica Sovietică Socialistă Uzbekă, URSS) a fost un maestru țesător tătar din Crimeea care a murit în Samarkand la scurt timp după deportarea din 1944 a tătarilor din Crimeea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Adavie Efendieva s-a născut în orașul Ievpatoria din Crimeea în 1879, când a făcut parte din Imperiul Rus. De la o vârstă fragedă, bunica a învățat-o broderie și țesutul. Mai întâi a folosit o mașină de brodat la vârsta de doisprezece ani și a învățat să folosească un țesut mecanizat la șaisprezece ani. În 1928 a devenit șefa cercului de broderie de la muzeul Ievpatoria, unde a predat broderia. Ulterior a lucrat ca instructor de broderie la un muzeu de artă. Din copilărie până în 1937 a creat peste 500 de lucrări brodate, care au fost expuse pentru prima dată în expoziții de artă din Moscova în 1935. Ulterior, arta ei a ajuns la muzee din Europa de Vest și Statele Unite.

La scurt timp după ce Armata Roșie a preluat controlul Crimeei în 1944, majoritatea tătarilor etnici, inclusiv Efendieva, au fost deportați în Republica Sovietică Socialistă Uzbekă; în condițiile dure ale exilului, ea a murit curând după sosirea în Samarkand.

Multe dintre lucrările ei, inclusiv fețe de masă, prosoape și curele brodate, rămân expuse în Muzeul Central Tavrida din Simferopol.[1][2][3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Басиров, В. М. „Ефендієва Адавіє - Енциклопедія Сучасної України”. esu.com.ua (în ucraineană). Інститут енциклопедичних досліджень НАН України. Accesat în . 
  2. ^ Заатов Исмет. НАРОДНОЕ И ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОЕ ИСКУССТВО КРЫМСКИХ ТАТАР.
  3. ^ „Адавие Эфендиева”. medeniye.org. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]