Abația Mondsee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Abația Mondsee
Abația Imperială de la Mondsee
Reichskloster Mondsee
Coats of arms of None.svg Hochstift Regensburg coat of arms.svg788–831

1142–1791
Hochstift Regensburg coat of arms.svg Flag of the Habsburg Monarchy.svg
Biserica Sf. Mihai de la Mondsee — fosta biserică a abației
Biserica Sf. Mihai de la Mondsee — fosta biserică a abației
CapitalăAbația Mondsee
Guvernare
Formă de guvernareteocrație
Istorie
Epoca istoricăEvul Mediu
Fondată de Odilo,
    Duce de Bavaria
748 e.n.
Devenită abație imperială
    după răsturnarea de pe tron a lui Tassilo al III-lea
788 e.n.
Acordată Episcopiei de Regensburg
    de către Ludovic cel Pios
831 e.n.
Recâștigarea independenței
     sub abatele Conrad al II-lea
1142
Transferarea Mondseeland
    din Bavaria în Austria
1506
Dizolvată de Leopold al II-lea1791
Acordată feldmareșalului bavarez
    von Wrede
1810
În prezent parte din
Austria Austria

Abația Mondsee (în germană Kloster Mondsee) a fost o mănăstire benedictină din orașul Mondsee, aflat în Austria Superioară.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Regiunea Mondseeland, unde se află orașul Mondsee, a făcut inițial parte din Bavaria. În 748 Abația Mondsee a fost fondată de ducele bavarez Odilo de Bavaria. După tradiția monastică, primii călugări au venit de la mănăstirea de la Monte Cassino (Italia). La scurt timp după aceea, a fost adusă aici Psaltirea de la Montpellier, un codex biblic bogat decorat cu text în limba latină, precum și Mondsee Fragmente, o colecție bilingvă latino-bavareză veche de versuri creștine, cu o traducere a Evangheliei după Matei. În 788, după răsturnarea de pe tron a ducelui Tassilo al III-lea, regiunea a fost încorporată în Regatul franc și Mondsee a devenit o abație imperială, achiziționând în cursul secolelor următoare mai multe proprietăți. În jurul anului 800 a fost scris la abație Codex Millenarius, un evangheliar ilustrat, în limba latină. În 831 regele Ludovic cel Pios a plasat mănăstirea în administrarea Episcopiei de Regensburg.

Mănăstirea și-a recâștigat independența abia în 1142, în timpul abatelui Conrad al II-lea, cunsocut astăzi ca Fericitul Conrad de Mondsee. Conrad [1], fost călugăr la Abația Siegburg, a fost abate de Mondsee începând din 1127 și a avut mare succes în apărarea și recâștigarea drepturilor și posesiunile mănăstirii, fiind ucis în 1145 de un grup de nobili în localitatea Oberwang din apropiere. Abatele Conrad a fost venerat ca martir și proclamat ca fericit. A fost urmat ca abate de Fericitul Walter de Mondsee (decedat la 17 mai 1158), amintit o lungă perioadă de comunitate ca un model pentru exemplara sa luptă pentru virtuți. Walter a fost înmormântat în capela Sf. Petru din biserica abației.

În 1389 abatele de Mondsee a primit de la papa Bonifaciu al IX-lea Legea Pontificală.[2] În 1506 (sub împăratul Maximilian I) posesiunile din Mondseeland au trecut din statul Bavaria în statul Austria. În 1514 abatele Wolfgang Haberl a înființat o școală în complexul mănăstirii. După o perioadă de declin în timpul Reformei și a turbulențelor ulterioare, abația a intrat într-o nouă perioadă de prosperitate. Sub conducerea abatelui Bernhard Lidl (1727-1773) și în special în legătură cu aniversarea în 1748 a unui mileniu de la fondare, a avut loc o reconstruire a bisericii și a anexelor mănăstirești. I-a urmat abatele Opportunus al II-lea Dunkl (1773-1784), care a fost ultimul abate de Mondsee. În 1791 abația a fost dizolvată de către împăratul Leopold al II-lea.

Începând din 1625 și până la desființarea sa, abația a fost membră a Confederației benedictine din Austria.

În timpul perioadei napoleoniene regiunea Mondseeland a revenit Bavariei pentru câțiva ani. În acest timp, în 1810, feldmareșalul bavarez Karl Philipp von Wrede a dobândit abația abandonată de la Mondsee (împreună cu abațiile din apropiere de la Suben și Gleink) și a folosit-o drept castel nobiliar propriu. Wrede a rămas proprietar chiar și după revenirea teritoriului la Austria și a dezvoltat în mod semnificativ localitatea prin construirea de drumuri și înființarea unei fabrici de brânzeturi etc. În 1905, la moartea prințesei Ignazia von Wrede, Mondsee a trecut la conții de Almeida, ai căror descendenți l-au vândut în 1985 către compania Asamer & Hufnagl din Ohlsdorf.

În prezent castelul este folosit ca hotel și găzduiește și un restaurant.

Basilica și biserica parohială Sf. Mihai[modificare | modificare sursă]

Nava bazilicală a bisericii fostei mănăstiri este una dintre cele mai semnificative monumente istorice din Austria. Dimensiunile clădirii sunt următoarele: 70 m lungime, 34 m lățime și 22 m înălțime. Biserica este legată pe partea de nord cu fosta mănăstire. Magnifice, componentele baroce au fost confecționate de pictorul și sculptorul Meinrad Guggenbichler. În 1497 starețul Benedikt Eck de la Piburg a comandat unor meșteri necunoscuți confecționarea unui nou altar. Fosta trezorerie (azi sacristie) a mănăstirii, corul călugărilor și biblioteca gotică cu o lungime de 36 m, care a fost cândva o bibliotecă medievală, sunt integrate în clădirea bisericii.

Biserica Sf. Mihai a fost ridicată în 2005 de către Papa Ioan Paul al II-lea la rangul de basilica minor. În același an a început o renovare a interiorului bisericii, care a durat trei ani. Au fost restaurate și conservate toate altarele, tablourile, pardoselile și steagurile.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ născut lângă Trier sub numele de Conrad Bosinlother
  2. ^ Jubiläumskalender Mondsee 2009

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Marina Kaltenegger: Die Frühgeschichte des Klosters Mondsee. Historische Auswertungen zu den ältesten Baubefunden. (Dissertationen der Karl-Franzens-Universität Graz 101), Graz 1995.
  • Felix Wintermayr: Die Benediktiner-Abtei Mondsee. Zur Zwölfjahrhundert-Feier 748–1948. In: Oberösterreichische Heimatblätter 2(1948)3, p. 193–214 (Digitalisat)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Abația Mondsee

47°51′26″N 13°21′00″E