A Private Cosmos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
A Private Cosmos
A Private Cosmos.jpg
Coperta din 1968, Ace Books
Informații generale
AutorPhilip José Farmer
SerieWorld of Tiers
Ediția originală
Titlu original
A Private Cosmos
Limbaengleza americană
EditurăAce Books
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii
Data primei apariții
Cronologie
The Gates of Creation (1966) {{{text}}}
The Gates of Creation (1966)
Behind the Walls of Terra (1970)
Behind the Walls of Terra (1970) {{{text}}}

A Private Cosmos (cu sensul de Cosmos privat, 1968) este un roman științifico-fantastic al scriitorului american Philip José Farmer. Este al treilea roman din seria de romane World of Tiers (1965–93).

Cadru[modificare | modificare sursă]

Romanul și seria au loc într-o serie de universuri construite artificial, create și conduse de ființe decadente (numite "Lorzi") care sunt identice din punct de vedere genetic cu oamenii, dar se consideră superioare, acestea au moștenit o tehnologie avansată pe care nu o mai înțeleg. Această tehnologie permite "Lorzilor" (sau "Thoans" așa cum i-a denumit Farmer în introducerea sa pentru un joc video RPG)[1] să creeze forme noi de viață și, de asemenea, să prevină îmbătrânirea sau boala, făcându-i efectiv nemuritori. Tehnologia lor le permite, de asemenea, să creeze mici universuri artificiale (ca de exemplu universul buzunar), planete și stele în aceste universuri și să modifice legile fizicii (de exemplu, schimbarea comportamentului gravitației) pentru a crea fenomene neobișnuite sau interesante în aceste universuri. Călătoria instantanee în interiorul și/sau între aceste universuri este realizată prin utilizarea porților care par să funcționeze ca dispozitive de teleportare sau ca mijloc de a crea găuri de vierme între diferitele regiuni ale spațiului.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Primul roman al seriei World of Tiers care-l prezintă pe Kickaha născut pe Pământ. Jadawin și soția lui au dispărut, lăsând Lumea nivelurilor amenințată de invazie și haos. Corpurile omenești preluate de mințile Lordului se revarsă prin porți neexplorate. Ele caută două lucruri: dominația fiecărui cosmos privat și moartea trădătorului (Trickster), care știe prea multe.

Primire[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]