AVNOJ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Consiliul Antifascist de Eliberare Populară a Iugoslaviei, cunoscut cu abrevierea iugoslavă AVNOJ (în sârbocroată Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije, AVNOJ) a fost o organizație umbrelă politică pentru consiliile de eliberare națională a rezistențelor iugoslave împotriva ocupației forțelor Axei, care ulterior a devenit guvernul provizoriu al Iugoslaviei pe timpul războiului.[1][2] AVNOJ a fost înființat la 23 noiembrie 1943,[2] pentru a administra teritoriile controlate de partizani. A fost principala conducere politică a rezistențelor iugoslave în timpul ocupației Puterilor Axei din Al Doilea Război Mondial.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bianchini, Stefano (). „Capitolul 4: Confruntarea cu Stalinismul”. Problema iugoslavă. București: Editura BIC ALL. p. 27. ISBN 973-571-449-3. 
  2. ^ a b Christian, C.I. (). Iugoslavia, sângeroasa destrămare. București: Editura Sylvi. p. 180. ISBN 973-9175-01-5. La 23 noiembrie 1943, se creează Consiliul Antifascist de Eliberare Națională a Iugoslaviei (AVNOJ), cu rol de guvern provizoriu, în frunte cu Iosip Broz Tito.