Zahari Zograf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zahari Zograf
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Samokov, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat (42 de ani) Modificați la Wikidata
Samokov, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tifos) Modificați la Wikidata
Frați și suroriDimitri Zograf[*][[Dimitri Zograf |​]]
Dimităr Zograf[*][[Dimităr Zograf (Bulgarin Icon painter (1796-1860))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
iconar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăBulgarian National Revival[*][[Bulgarian National Revival (period of Bulgarian socio-economic development and national integration)|​]], Samokov art school[*][[Samokov art school (art movement)|​]]  Modificați la Wikidata
Unul dintre  autoportretele sale murale de Zahari Zograf, Galeria Națională de Artă, Sofia.

Zaharii Hristovici Dimitrov (bulgară Захарий Христович Димитров) (1810-1853), cunoscut sub numele de Zahari Zograf (Захари(й) Зограф) este cel mai faimos pictor bulgar de pe vremea Redeșteptării Naționale a Bulgarilor, remarcat pentru picturile sale murale din biserici și de icoane, de multe ori privit ca fondatorul artei laice în Bulgaria ca urmare a introducerii elementelor vieții de zi cu zi  în lucrările sale.

Zahari Zograf s-a născut în orașul Samokov în 1810 și a fost învățat de către fratele lui, Dimităr Zograf, cu care mai târziu, el a lucrat împreună, așa cum tatăl său a murit devreme. Student spiritual al lui Neofit de la Rila din 1827, el a devenit un partener egal de fratele său, la vârsta de 21 de ani, în 1831, de exemplu, el a fost proclamat maestru.

Cele mai cunoscute icoane ale sale sunt cele din Biserica sfintii Constantin și Elena din Plovdiv, Biserica maicii Domnului din Koprivștița, precum și o serie de mănăstiri. Cele mai cunoscute fresce ale lui Zahari Zograf sunt cele din biserica principală de la Mănăstirea Rila, în capela și biserica sfântul Nicolae de la Mănăstirea Bacikovo, Manastirea Troian și Mănăstirea Schimbării la față. El a pictat trei autoportrete murale..

Zahari Zograf a trăit și a lucrat la Muntele Athos între 1851 și 1852, unde a decorat exteriorul pronaosului de la mănăstirea Marea Lavră. De asemenea, el a pictat mai multe biserici în ultimii săi ani, de asemenea, lăsând un număr mare de schițe nefinalizate după moartea lui de tifos pe 14 iunie 1853.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Zahari Zograf la Wikimedia Commons