YouTube Bazaar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
YouTube Bazaar

Afișul filmului
Titlu originalYouTube Bazaar
Gendocumentar
RegizorDan Chișu
ScenaristDan Chișu
ProducătorDan Chișu
Codin Maticiuc
MuzicaGeorge Andreescu
Premiera în România3 iunie 2015
Durata99 minute
ȚaraRomânia
Filmat înLumina
București  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLumina  Modificați la Wikidata
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Prezență online

Pagina Cinemagia

YouTube Bazaar este un film documentar românesc din 2015 regizat de Dan Chișu. Filmul îl are ca subiect pe Daniel „Bahoi” Alexe, un bărbat de etnie romă, devenit cunoscut în urma unui videoclip viral postat pe platforma YouTube. Prin interviuri cu persoane din domeniul mass-media, alte filmări ale lui Bahoi sunt analizate în contextul creșterii în popularitate a internetului și a serviciilor de încărcare online a videoclipurilor.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Filmul începe cu Daniel „Bahoi” Alexe, un tânăr de etnie romă originar din comuna constănțeană Lumina, sosit în București pentru a strânge calculatoare de la persoane care nu le mai folosesc, cu scopul de a le dona apoi copiilor fără posibilități materiale.

Alexe explică originile poreclei sale, „Bahoi”, iar mama acestuia vorbește despre pasiunea lui înca din copilărie pentru filmat. Urmează o reconstituire și o analiză a videoclipului devenit viral pe platforma online YouTube, în care Bahoi se aruncă de pe un pod suspendat, în apă, în timp ce este urmărit și filmat de câțiva copii din sat. Se discută despre cum platforma YouTube și, implicit internetul, dă șansa unor înregistrări ca acestea să devină populare. Documentarul continuă cu analiza altor videoclipuri încărcate de Bahoi: o serie (intitulată „Bahoi de învață”) în care acesta face tutoriale și dă sfaturi audienței pe diverse teme, un număr de piese hip hop compuse și interpretate de el, câteva filme de scurt metraj și mai multe înregistrări cu locuitor ai comunei Lumina sau din împrejurimi. Este prezentat fandom-ul online al lui Bahoi care publică filmări imitând și parodiind scene din videoclipurile sale.

Ca o continuare a scenei din introducere, Bahoi montează un calculator într-o locuință suprapopulată de romi, învățându-i să-l folosească și să urmărească videoclipuri pe internet. Textul afișat în timpul genericului de final menționează că Bahoi a instalat calculatoare vechi pentru 47 de familii de rromi din satul său.

Interviuri[modificare | modificare sursă]

Persoanele intervievate și numite în film sunt listate în ordinea apariției:

Producție[modificare | modificare sursă]

YouTube Bazaar a fost regizat, scris și produs de Dan Chișu, prin DaKINO Production, în colaborare cu Watch Me Productions și DiudFilm. Andrei Gheorghe a fost director de imagine, montajul a fost realizat de Mihai Codleanu, iar inginer de sunet a fost Marius Leftărache. Din coloana sonoră face parte piesa „Robot Armăsar Attack”, un remix al unei piese de Liviu Vasilică, produs de Gojira.[1] Filmările au avut loc, cu întreruperi, pe durata a trei ani. Mare parte din scene au fost filmate în satul lui Bahoi, iar scenele în care acesta strânge calculatoare pentru a le dona copiilor au fost filmate în București.[2] Într-un interviu pentru All About Romanian Cinema, Chișu a declarat că, prin urmărirea videoclipurilor lui Bahoi, a dorit să analizeze „fenomenul YouTube în lume, sau cel puțin în România”.[2]

Filmul a avut premiera pe 3 iunie 2015, în cadrul Festivalul internațional de film Transilvania.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dan Chișu lansează documentarul "YouTube Bazaar" în cinematografele românești”. Mediafax. . Accesat în . 
  2. ^ a b Dana Medar. „Premiera "Youtube Bazaar", documentar de Dan Chișu”. All About Romanian Cinema. Accesat în . 
  3. ^ Dorina Călin (). „TIFF: Târg, grădină de vară, teatru, concerte și expoziții, între 3 și 7 iunie, la Depozitul de Filme”. Mediafax. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]