Vladislav Grădinari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vladislav Grădinari
Date personale
Născut (15 ani)
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de snooker[*] Modificați la Wikidata

Vladislav Grădinari (n. [1]) este un jucător moldovean de snooker. În 2024, a devenit campion european la categoria sub 16 ani.[2] Este cel mai tânăr jucător de snooker care a câștigat un meci televizat într-un turneu de clasament, performanță înregistrată la 14 ani.[3]

A început să practice snookerul la vârsta de șapte ani. Ulterior, s-a mutat în Anglia, la Leeds, pentru a se perfecționa.[3] Primul mare rezultat al carierei a fost victoria împotriva campioanei mondiale la feminin, Ng On Yee, în turul întâi la turneul profesionist Shoot Out din ianuarie 2023, când a devenit cel mai tânăr câștigător al unui meci în circuitul mondial. În același turneu, l-a învins și pe brazilianul Victor Sarkis în turul doi, dar a pierdut în turul trei contra englezului Tom Ford.

În martie 2024, a devenit campion european la categoria sub 16 ani, la turneul găzduit de Bosnia și Herțegovina câștigând șase meciuri.[2] Tot în 2024, a debutat la Campionatul Mondial, dar a fost învins în primul tur din calificări de Allan Taylor, scor 10-6.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.snooker.org/res/index.asp?player=2807  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Vladislav Grădinari scrie istorie: Tânărul prodigiu al snooker-ului din Moldova a câștigat titlul european Under-16”. tv8.md. . 
  3. ^ a b „Moldoveanul Vladislav Grădinari, în vârstă de 14 ani, a devenit cel mai tânăr jucător de snooker care a câștigat un meci televizat într-un turneu de clasament”. zdg.md. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]