Leeds

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
City of Leeds
EnglandLeeds.png
Poziția în Anglia
Geografie
Statut: District Metropolitan și oraș
Regiune: Yorkshire and the Humber
Comitat ceremonial: West Yorkshire
Suprafață:
- Totală
Locul 90
551,72 km²
Reședință: Leeds
Cod ISO 3166-2:
Populație
Populație:
- Totală(2005)
- Densitate
Locul 2
723.100
1.311 / km²
Administrație
[[Imagine:|150px]]
en Sit oficial
Districte
[[Imagine:|200px]]
Districte:

Leeds, al treilea oraș ca mărime din Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii (dupa Londra și Birmingham), este cel mai mare oraș din regiunea West Yorkshire, în nordul Angliei. Orașul se află pe malurile râului Aire și este considerat a fi capitala nordului Angliei. Leeds face parte din zona metropolitană cu același nume. Conform Recensământului din 2001, în zona urbana a orasului trăiau 429.242 locuitori, în timp ce în intreaga zonă metropolitană trăiau 726.939 locuitori. Orașul face parte din grupul orașelor nucleu din Anglia. Acest grup a fost înființat in 1995 și din el fac parte 8 mari orașe: Birmingham, Bristol, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle, Nottingham și Sheffield.

În 2003, Leeds a fost votat "orașul favorit al Marii Britanii" în cadrul unui concurs organizat de revista "Conde Nast Traveller".

Leeds în Marea Britanie

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primaria - Town Hall

Orașul a fost un important târg in Evul Mediu, prima atestare documentară datând din 1207. In the epoca Tudorilor Leeds a fost in principal un oras comercial în care se produceau haine din lână. Legătura cu celelalte orașe europene se facea prin estuarul Humber. La un moment dat aproape o jumătate din întregul export al Angliei trecea prin Leeds. Dezvoltarea economică a orașului a înregistrat o rapidă creștere odata cu deschiderea Canalului Leeds Liverpool în 1816 și a caii ferate in 1848.

Industrie și economie[modificare | modificare sursă]

Centrul oraşului privit din cartierul Bramley

Leeds are o viață economică foarte diversificată, sectorul serviciilor fiind dominant acum în detrimentul sectorului industrial. În trecut orașul a fost deservit de propriul sau canal navigabil. În prezent Leeds este un important nod feroviar și rutier, autostrăzile M1 și M62 intersectându-se aici. Aeroportul international Leeds Bradford (LBA) se află in partea de nord-vest a orașului și este legat prin zboruri regulate de diverse orașe englezești sau europene. Există planuri de a construi o nouă rețea de tramvai, după ce vechea rețea a fost desființată în urmă cu mai mulți ani.

Această excelentă infrastructură a fost un factor major ce a contribuit la dezvoltarea orașului, care a devenit între timp un important centru de distribuție. Un alt sector foarte important în viața economică a orașului este comerțul.

Cu toate că, la fel ca întreaga regiune de nord a Angliei, Leeds a trecut prin momente dificile din punct de vedere economic in anii 1970-1980, investițiile în telecomunicații au facut ca orașul sa se dezvolte și să devină, alături de Birmingham și Glasgow unul dintre principalele noduri de telecomunicații (telefonie) în special pentru companiile din sectorul serviciilor. Multe orașe ce în trecut se bazau în foarte mare măsură pe industria grea și pe minerit au găsit portița de salvare din punct de vedere financiar în accentul de Yorkshire și nota de încredere pe care acesta le-o dădea oamenilor ce sunau la diversele companii. Cu toate acestea, multe asemenea companii s-au mutat spre locuri unde forța de munca este acum mult mai ieftină, de exemplu Bangalore în India.

Educație[modificare | modificare sursă]

University of Leeds

În Leeds există două universități, University of Leeds, cu aproximativ 31.500 de studenți la cursuri de zi (și alți 52.000 la colegii sau cursuri cu frecvență redusa), și Leeds Metropolitan University, cu aproximativ 26.000 de studenți. Există de asemenea și alte instituții de învățământ superior, ca de exemplu Leeds College of Art and Design și Trinity & All Saints' College acreditat de către University of Leeds, ceea ce face ca în oraș sa se afle una dintre cele mai mari comunități studențești din Marea Britanie. Campusurile ambelor universități principale se afla în apropierea centrului orașului.

Majoritatea studențiilor din Leeds locuiesc în chirie în urmatoarele cartiere: Headingley, Hyde Park, Woodhouse, Meanwood și Burley.

Leeds Grammar School, situată la periferia orașului datează din 1552 și este principala scoala publica (Public School) pentru baieți.

Leeds Girls' High School este o școala de fete din cartierul Headingley și apare în mod constant pe poziții superioare în clasamentele naționale.

Allerton High School a fost înființată în 1901, iar Morley High School în 1907.

Sport[modificare | modificare sursă]

Orașul este un important centru sportiv cu o tradiție și un renume date de clubul de cricket al regiunii Yorkshire, echipa de rugby league (Leeds Rhinos), echipa de rugby (Leeds Tykes) ce joacă pe stadioanele de cricket și rugby din cartierul Headingley și echipa de fotbal Leeds United AFC ce joacă pe stadionul Elland Road.

Leeds Rhinos au devenit campionii Super League în 16 Octombrie 2004, după ce i-au învins pe rivalii de la Bradford Bulls cu 16-8 pe stadionul Old Trafford.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Muzee și arte[modificare | modificare sursă]

În Leeds există mai multe muzee, cel mai important fiind probabil muzeul armurilor Royal Armouries deschis in 1996, cand colectiile au fost transferate de la muzeul Tower of London. Alte muzee: muzeul orașului Museum of Leeds, muzeul medicinii Thackray's Medical Museum și galeria de artă City Art Gallery.

În Leeds își au de asemenea sediul și câteva importante teatre: Grand Theatre, Opera North, City Varieties (care a găzduit spectacole de-ale lui Charlie Chaplin și Harry Houdini), West Yorkshire Playhouse.

Primele secvente de imagini în mișcare au fost filmate în Leeds de către Louis Le Prince pe podul Leeds Bridge în anul 1888.

Media[modificare | modificare sursă]

Orașul este centrul regional pentru diverse ziare (Yorkshire Post), posturi de televiziune (BBC, Yorkshire Television) și de radio (BBC Radio Leeds, Radio Aire, Galaxy 105, Real Radio).

La sfârșitul anilor 1990, odata cu dezvoltarea sectorului IT, Leeds a devenit un important centru în noul sector media, companii precum Freeserve, Energis, Sportal și Ananova ajungând sa domine industria internetului a Marii Britanii. Freeserve și Ananova au devenit apoi părti constituente ale companiilor Wanadoo și Orange din cadrul France Télécom.

Cluburi și baruri[modificare | modificare sursă]

Majestyk, unul dintre multele cluburi din Leeds

Ca o consecință a numărului mare de studenți, în Leeds exista foarte multe baruri și cluburi, precum și locuri pentru organizarea de concerte live. Leeds a câștigat o reputație bine-meritată de destinație favorita pentru cluburi și discoteci. Adeseori orașul este descris ca fiind al doilea din acest punct de vedere in Marea Britanie, fiind întrecut doar de capitala Londra.

Formații de muzica originare din Leeds[modificare | modificare sursă]

Orașe în cadrul districtului[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

Personalități marcante[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Leeds

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Coordonate: 53°47′59″N 1°32′57″V / 53.79972°N 1.54917°V / 53.79972; -1.54917