Vlad Gheorghe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vlad Gheorghe
Date personale
Născut (39 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba engleză Modificați la Wikidata
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat deClotilde Armand
CircumscripțiaRomânia
Legislaturăa IX-a legislatură a Parlamentului European

Partid politicUSR

Vlad Gheorghe (n. , București, România) este un politician român, membru al Parlamentul European în a IX-a legislatură[2].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Vlad Gheorghe este jurist specializat în drept administrativ-fiscal, fonduri europene și achiziții publice. A lucrat peste 8 ani în ONG-uri și companii private ce derulau proiecte cu fonduri europene pe infrastructură, mediu și resurse umane. A ajuns în atenția publică după ce a fost bătut de jandarmi pe 10 august 2018 la mitingul antiguvernamental din Piața Victoriei din București.[3] A fost unul dintre manifestanții vocali care au cerut ca violențele din urmă cu doi ani să fie anchetate de procurori.[4][5]

La alegerile din 2019, a candidat la Parlamentul European la recomandarea USR. El a preluat funcția de deputat în cel de-al nouălea mandat în noiembrie 2020[6] ,înlocuind-o pe Clotilde Armand după ce aceasta a demisionat pentru a-și putea prelua mandatul de primar al sectorului 1.[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ www.europarl.europa.eu, accesat în  
  2. ^ „Accueil - Vlad GHEORGHE - Députés - Parlement européen”. www.europarl.europa.eu. 
  3. ^ a b „Cine este Vlad Gheorghe, înlocuitorul lui Clotilde Armand în Parlamentul European: Jurist USR, activ în Comisia Iordache și una din victimele jandarmilor din 10 august”. G4Media.ro. . 
  4. ^ „Procurorii militari s-au autosesizat și au deschis DOSAR PENAL privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei”. Mediafax. . Accesat în . 
  5. ^ „Dosar penal deschis cu privire la modul de intervenție a jandarmilor și incidentele din Piața Victoriei”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Dziewiąta kadencja parlamentarna - Vlad GHEORGHE - Posłowie do PE - Parlament Europejski”. www.europarl.europa.eu.