Valentin Mejinschi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valentin Mejinschi
Date personale
Născut (57 de ani)
Corotna, RSS Moldovenească, URSS
Naționalitate Republica Moldova
ReligieCreștin Ortodox
Ocupațiefuncționar public[*] Modificați la Wikidata
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Polonia
În funcție
2 septembrie – 11 noiembrie 2009
PreședinteVladimir Voronin
Mihai Ghimpu (interimar)
Prim-ministruZinaida Greceanîi
Vitalie Pîrlog (interimar)
Vladimir Filat
Precedat deBoris Gămurari
Succedat deIurie Bodrug
Viceprim-ministru pe probleme de corupție și combatere a migrației și traficului de ființe umane al Republicii Moldova
În funcție
21 octombrie 2008 – 10 iunie 2009
PreședinteVladimir Voronin
Prim-ministruZinaida Greceanîi
Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova
În funcție
31 martie – 21 octombrie 2008
PreședinteVladimir Voronin
Prim-ministruZinaida Greceanîi
Precedat deGheorghe Papuc
Succedat deGheorghe Papuc
Director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției al Republicii Moldova
În funcție
28 aprilie 2004 – 31 martie 2008
Precedat deAlexei Roibu
Succedat deSergiu Pușcuța

Partid politicPCRM
ProfesieMilitar

Valentin Mejinschi (n. 24 ianuarie 1967, Corotna, raionul Slobozia, RSS Moldovenească, URSS) este un general de poliție din Republica Moldova, care a îndeplinit funcțiile de ministru al afacerilor interne (31 martie - 21 octombrie 2008) și de viceprim-ministru al Republicii Moldova (21 octombrie 2008 - 10 iunie 2009).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Valentin Mejinschi s-a născut la data de 24 ianuarie 1967 în satul Corotna (raionul Slobozia). A absolvit școala medie din satul natal în anul 1984, după care timp de doi ani (1985–1987) și-a efectuat stagiul militar obligatoriu în forțele armate.

După satisfacerea stagiului militar, timp de trei ani a activat ca subofițer în cadrul Secției raionale de miliție din Slobozia. Între anii 1990–1992 a urmat cursurile de la Școala medie specială de miliție din Chișinău, după care a fost repartizat în funcția de inspector în cadrul Secției poliției economice a Comisariatului de Poliție sect. Centru din municipiul Chișinău. A avansat în cadrul acestei secții, fiind numit inspector superior (1993), șef-adjunct (1995) și șef al Secției poliției economice (1997).

În paralel cu activitatea de ofițer, între anii 1995-1998, a urmat cursuri superioare la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău. În anul 2001 s-a înscris la doctorat, tematica axându-se în domeniul combaterii infracțiunilor săvârșite de persoane cu funcții de răspundere. În același an, Valentin Mejinschi a fost desemnat în funcția de șef-adjunct pe lucru operativ al Direcției poliției еconomico–financiare a M.A.I. Apoi, după un an, a fost numit în funcția de șef interimar al Direcției poliției economico – financiare a M.A.I.

În anul 2002, odată cu înființarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, Mejinschi a fost desemnat în funcția de vicedirector și șef al Departamentului investigații operative al Centrului. Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din anul 2004, el a fost desemnat în funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, funcție pe care a deținut-o până în Martie 2008, când a intrat în Guvernul Greceanîi în calitate de Ministru de interne.

De asemenea, la 30 martie 2005, prin Decret Prezidențial, i s-a acordat gradul special de general-maior de poliție [1].

Ministru al afacerilor interne[modificare | modificare sursă]

În noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008, Valentin Mejinschi a fost numit în funcția de ministru al afacerilor interne.

La data de 21 octombrie 2008, președintele Vladimir Voronin a anunțat în timpul ședinței Comisiei naționale pentru integrare europeană că l-a numit pe generalul Valentin Mejinschi în funcția de viceprim-ministru pe probleme de corupție și combatere a migrației și traficului de ființe umane, eliberându-l din cea de ministru al afacerilor interne [2]. A îndeplinit aceste funcții până la 10 iunie 2009, când s-a format un nou guvern.

Vladimir Mejinschi este căsătorit și are un copil.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Decretul nr. 2288 din 30 martie 2005”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Unimedia, 21 octombrie 2008 - Valentin Mejinschi a fost numit vicepremier pe probleme de corupție și combatere a migrației și traficului de ființe umane

Legături externe[modificare | modificare sursă]