Zinaida Greceanîi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi.jpg
Zinaida Greceanîi

 Al 7-lea Prim-ministru al Republicii Moldova
În funcție
31 martie 2008 – 14 septembrie 2009
Precedat de Vasile Tarlev
Succedat de Vitalie Pîrlog (interimar)

Născut(ă) 7 februarie 1956 (1956-02-07) (58 de ani)
regiunea Tomsk, RSFSR, Uniunea Sovietică URSS
Partid politic PCRM, PSRM
Profesie Economist
Naționalitate  Republica Moldova
Confesiune Creștin Ortodoxă

Zinaida Greceanîi (în rusă Зинаида Гречаный / Гречаная - Greceanaia; n. 7 februarie 1956, regiunea Tomsk, Federația Rusă) este o politiciană și economistă din Republica Moldova, care a ocupat funcția de prim-ministru (31 martie 2008 - 14 septembrie 2009).

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

Zinaida Greceanîi s-a născut la data de 7 februarie 1956, în regiunea Tomsk din Federația Rusă. Părinții ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) și fuseseră deportați de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia) din motive confesionale.[1] Zinaida Greceanîi a absolvit Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău și Universitatea de Stat din Chișinău, unde s-a specializat în domeniul economic și financiar. De menționat faptul ca pe parcursul studiilor nu s-a manifestat cu deosebite rezultate, absolvind universitatea în general cu nota trei după sistemul de cinci baluri.

După absolvirea Colegiului, în perioada 1974-1991, lucrează în cadrul Direcției financiare Briceni în funcția de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior și apoi șeful secției bugetare. Din anul 1991 și până în anul 1994 este șef al secției bugetare - șef adjunct al Direcției economico-financiare Briceni, vicepreședinte-interimar al Comitetului Executiv al raionului Briceni, șef-interimar al Direcției raionale financiar-economice.

Din anul 1994, lucrează în cadrul Ministerului Finanțelor în calitate de șef adjunct al Direcției generale pentru elaborarea și analiza bugetului și șef al secției bugetelor locale a Departamentului bugetului (1994-1996), apoi în funcția de șef al Direcției generale pentru elaborarea și sinteza bugetului și director al Departamentului bugetului (1996-2000).

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Vladimir Putin și Zinaida Greceanîi în 2008

Zinaida Greceanîi a fost membru ULCT și PCUS.

Zinaida Greceanîi a fost membră a fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în Parlamentul Republicii Moldova. În anul 2000, a fost numită în funcția de viceministru al finanțelor, iar apoi în anul 2001 devine prim-viceministru al finanțelor.

La data de 8 februarie 2002, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este numită în funcția de ministru-interimar al finanțelor, iar la 26 februarie 2002 devine ministru al finanțelor.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2005, Zinaida Greceanîi este numită în funcția de ministru al finanțelor în al doilea guvern format de către Vasile Tarlev.

A candidat în calitate de reprezentantă a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, pentru funcția de Primar General al municipiului Chișinău la alegerile municipale anticipate din 10 iulie și 24 iulie 2005, dar ambele alegeri nu au fost validate din cauza prezenței scăzute la vot (în jurul a 19%). La alegerile din 10 iulie 2005, Zinaida Greceanîi a fost susținută de 78.018 alegători dintr-un total de aproximativ 618.000 cetățeni cu drept de vot [2], reprezentând 50,15% din voturi. La alegerile din 24 iulie 2005, 87,7% (96.000) din cei prezenți la urne au votat pentru Zinaida Greceanîi, candidatul Partidului Comuniștilor, în condițiile boicotării alegerilor de către multe forțe politice.

Prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la data de 10 octombrie 2005, Zinaida Greceanîi este eliberată din funcția de ministru al finanțelor și numită în funcția de Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova. În această calitate, ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom [3].

Prim-ministru al Republicii Moldova[modificare | modificare sursă]

După demisia guvernului condus de Vasile Tarlev, Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat la data de 21 martie 2008 un decret privind desemnarea doamnei Zinaida Greceanîi în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, a autorizat-o să întocmească programul de activitate și lista Guvernului și să le prezinte Parlamentului spre examinare și a adus la cunoștința deputaților, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, avansarea candidaturii Zinaidei Greceanîi la postul de Prim-ministru [4] [5][6].

La data de 31 martie 2008, noul guvern primește votul de încredere acordat de Parlament prin voturile celor 56 de deputați comuniști (din 101 parlamentari). De asemenea a fost aprobat și programul de guvernare. Membrii guvernului au depus jurământul de credință în prezența președintelui Vladimir Voronin. Guvernul condus de Zinaida Greceanîi și-a înaintat demisia la 4 mai 2009, dar fostul premier a fost din nou nominalizat la 3 iunie 2009 pentru postul de prim-ministru. Noul guvern condus de Zinada Greceanîi a fost votat de Parlament la 10 iunie 2009, cu 59 voturi ale deputaților comuniști.

Conform Serviciului de Presă al Guvernului Republicii Moldova, doamna Zinaida Greceanîi cunoaște limbile rusă și "moldovenească" (română). Este căsătorită și mamă a doi copii.


Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zinaida GreceanîiPredecesor:
Vasile Tarlev
Prim-ministru al Republicii Moldova
31 martie 200817 septembrie 2009

Succesor:
Vlad Filat