Vít Jedlička

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vít Jedlička
Date personale
Născut (40 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Hradec Králové, Czechoslovakia
(acum Republica Cehă)
Cetățenie Liberland
 Cehia Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
publicist
economist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba cehă Modificați la Wikidata
Președinte din Regiunea Hradec Králové
al Partidului Cetățenilor Liberi
Deținător actual
Funcție asumată
23 Martie 2009
Președintele Liberland
Deținător actual
Funcție asumată
13 Aprilie 2015
Președinte al Reformy.cz
Deținător actual
Funcție asumată
2010

Partid politicPartidul Democrat Civic (2001-2009)
Partidului Cetățenilor Liberi (2009-prezent)
Alma materUniversitatea de Economie, Prague, CEVRO Institute
Prezență online

Vít Jedlička (cehă: [ˈviːt ˈjɛdlɪtʃka]; n. , Hradec Králové, Republica Socialistă Cehă, Cehoslovacia) este un politician, publicist și activist ceh care deține, în prezent, funcția de președinte al Liberland.

A fost președintele Partidului Cetățenilor Liberi din regiunea Hradec Králové și este fondatorul și președintele unei asociații de voluntariat cehe Reformy.cz.[2][3] Pe 13 aprilie 2015, el a fondat micronatiunea libertariană autodeclarată Republica Liberă Liberland și a devenit primul președinte al acesteaia.[4][5][6]

Educație[modificare | modificare sursă]

În 2008, Jedlička a obținut o diplomă de licență în relații și afaceri internaționale de la Universitatea de Economie din Praga.[7][8] În 2014 a obținut masterul în științe politice la Institutul CEVRO.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui Jedlička a fost îndepărtat din funcția de birou de la Institutul de Greutăți și Măsuri din Praga, după ce și-a pierdut favoarea cu autoritățile pentru rezistența la aderarea la Partidul Comunist și a fost trimis să lucreze ca mecanic. În timpul crizei financiare din Cehia din 1997, familia sa aproape a falit când banca centrală cehă a crescut ratele dobânzilor la 25%.[9] Cariera profesională a lui Jedlička variază de la vânzări și management la analize financiare și IT. Din 2006 până în 2009, a fost directorul HKfree.net,[8] o rețea civică și un serviciu de internet în orașul său natal Hradec Králové. Din 2009 până în 2014,[10] Jedlička a fost președintele regional al Partidului Cetățenilor Liberi. În 2011, el a co-fondat Reformy.cz, un serviciu de știri comunitare cu rădăcini libertariene, și a devenit președintele acesteia.[11][7]

Politică[modificare | modificare sursă]

Din 2001, Vít Jedlička a fost membru al Partidului Democrat Civic. Din 2009 este membru al Partidului Cetățenilor Liberi. În 2009 a fost ales primul președinte regional în Regiunea Hradec Králové din Partidul Cetățenilor Liberi.[12]

Perspective[modificare | modificare sursă]

Jedlička se consideră Libertarian cu opinii liberale asupra libertății individuale și a celei mai puține intruziuni posibile a statului. [13] Participant la Societatea Proprietății și Libertății în 2015, opiniile sale sunt similare cu cele ale politicianului american Ron Paul.[14] S-a descris într-un podcast ca un anarho-capitalist influențat de Bastiat.[15] Jedlička este un eurosceptic și indică diferența uriașă între o piață liberă și piață internă. El a încercat, de asemenea, să crească gradul de conștientizare a deficitului democratic în instituțiile UE și a abuzului de norme morale de bază de către instituțiile UE și statele membre ale acesteia.[16] Jedlička a descris Mecanismul European de Stabilitate drept un protectorat.[17]

Socialismul este falsa credință că statul îți va cheltui banii mai bine decât ai face-o tu.[18]
—Vít Jedlička

Liberland[modificare | modificare sursă]

Pe 13 aprilie 2015, Vít Jedlička a proclamat Republica Liberă Liberland cu privire la ceea ce el considera un lot nerevendicat (terra nullius) cunoscut sub numele de Siga[19] între Serbia și Croația. Comitetul preparatoriu pe care Jedlička l-a numit l-a ales ca președinte în aceeași zi.[5][20] Un consiliu va fi desemnată de cum va fi considerat de cuviință de către guvernul provizoriu.[21]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  2. ^ „Connecting People Through News”. PressReader.com. Accesat în . 
  3. ^ „Klub Reformy.cz - Vít Jedlička (blog.idnes.cz)”. Vitjedlicka.blog.idnes.cz. . Accesat în . 
  4. ^ CNN, Euan McKirdy. „Is Liberland the world's newest micronation?”. CNN. Accesat în . 
  5. ^ a b „Člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát” (în Czech). novinky.cz. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Lewis-kraus, Gideon (). „Welcome to Liberland, the World's Newest Country (Maybe)”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  7. ^ a b „Bc. Vít Jedlička - Životopis” (PDF) (în Czech). svobodni.cz. Arhivat din original (PDF) la . 
  8. ^ a b „Kandidát na primátora: VÍT JEDLIČKA” (în Czech). Denik. 
  9. ^ „Live and let live: inside the Free Republic of Liberland”. FreeStatesman. . 
  10. ^ „Královéhradecký kraj” (în Czech). Internet Archive Wayback Machine. Arhivat din original la . 
  11. ^ „O nás”. 
  12. ^ „Člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát”. Novinky.cz (în cehă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Je pravičák a vzteká se: Nečas lže a zrazuje ODS” (în Czech). Parlamentní listy. 
  14. ^ „Pravičák Jedlička: Usama byl zabit bez soudu. Opovrhování právy” (în Czech). Parlamentní listy. 
  15. ^ „Anarchast Ep. 217 Vit Jedlička: The President of the New Anarcho-Capitalist State Liberland” (în English). Youtube. 
  16. ^ „Jakub Janda / Vít Jedlička - integrace s EU - Debatní klub” (în English). YouTube. 
  17. ^ „Vít Jedlička: Schválení europrotektorátu (ESM) by byl vrchol” (în Czech). Reformy.cz. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Citáty” (în Czech). Reformy.cz. 
  19. ^ Klemenčić, Mladen; Schofield, Clive H. (). War and Peace on the Danube. The Evolution of the Croatia-Serbia Boundary. Boundary and Territory Briefing. 3. IBRU, Durham University, UK. ISBN 1-897643-41-1. 
  20. ^ „Free Republic of Liberland”. Free Republic of Liberland. 
  21. ^ „Free Republic of Liberland”. Free Republic of Liberland. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]