Utilizator:Stephan Condurachis/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stephan Condurachis/teste

Universitatea Paris Sciences & Lettres (sau universitatea PSL) este o instituție de învățământ superior franceză care beneficiază de statutul de mare instituție[n 1] din 2022. Ea s-a format prin integrarea a unsprezece instituții academice și de cercetare, cu sprijinul a trei organizații de cercetare.

Amplasată în Paris, universitatea este în principal localizată în cartierul Latin, dar și în campusul Jourdan (anexă a École normale supérieure), la Porte Dauphine (campusul Dauphine), în partea de nord a Parisului, pe campusul Condorcet, la Carré Richelieu (campusul École nationale des chartes) și la Meudon (site-ul Observatorului).

Istorie[modificare | modificare sursă]

En 2010, conștienți de lipsa de vizibilitate internațională a instituțiilor lor și a dificultăților de finanțare și implementare a proiectelor de cercetare, cinci mari școli și instituții academice pariziene s-au grupat sub forma unui pol de cercetare și învățământ superior (PRES)[n 2] cu statut de fundație de cooperare științifică (FCS)[2]. Această nouă entitate, numită "Paris Sciences et Lettres - Quartier latin", a fost inițial o cooperare mai ales științifică între aceste instituții din cartierul Latin și vizează, de asemenea, obținerea finanțărilor[n 3] · [3].

Primii cinci membri ai grupului sunt Collège de France, Chimie ParisTech, École normale supérieure (Paris), Școala municipală de fizică și de chimie industrială a orașului Paris și Observatorul din Paris[4].

Ulterior, opt noi membri s-au alăturat fundației: doi ca membri fondatori (Universitatea Paris Dauphine și Institutul Curie[5]) și șase ca membri asociați (Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică, Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris, École nationale supérieure des arts décoratifs, École nationale supérieure des beaux-arts, Fundația Pierre-Gilles de Gennes pentru Cercetare și Institutul Louis Bachelier).

În 2011, PSL a fost selectată printre primele trei inițiative de excelență[n 4] · [6] · [7].

În 2012, a fost creat un Etablissement Public de Coopération Scientifique (EPCS) numit „PSL-formation” pentru a „asigura formare inițială și continuă, conducând la obținerea de diplome proprii și diplome naționale”[8].

În 2012, École Nationale Supérieure des Mines de Paris (Mines ParisTech) s-a alăturat PSL în calitate de membru asociat. Ea va deveni membru fondator în anul următor[9]. În același timp, patru noi membri, anterior asociați la Hesam Université, s-au alăturat PSL: École nationale des chartes și École Pratique des Hautes Études (EPHE) ca membri fondatori, precum și EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales) și École Française d'Extrême-Orient[n 5] ca membri asociati[11].

În 2015, conform Legii ESR din 2013[12], Etablissement Public de Coopération Scientifique (EPCS) a fost dizolvat, iar comunitatea universităților și instituțiilor (ComUE) „Université de recherche Paris sciences et lettres - PSL Research University” a preluat[8]. Începând cu acest an, noii doctoranzi își pregătesc tezele într-o instituție, dar sunt absolveți de colegiul doctoral al PSL[n 6] · [13].

Formarea grupului a fost larg criticată de către comunitatea academică franceză. Diversitatea instituțiilor participante la proiect a fost uneori menționată ca sursă de slăbiciune a proiectului. Crearea sa a primit un aviz nefavorabil din partea Consiliului Național pentru Învățământul Superior și Cercetare[n 7]. Modul de grupare a instituțiilor a fost considerat "la polul opus al filosofiei legii privind învățământul superior". Salariul directorilor săi a fost considerat "inacceptabil" de către membrii Consiliului Național pentru Învățământul Superior și Cercetare[15]. Au fost exprimate îndoieli cu privire la calitatea reală a proiectului. În 2016, juriul IDEX însărcinat cu evaluarea și monitorizarea investițiilor a emis o decizie critică cu privire la PSL. I s-a recunoscut o mare calitate a cercetării și formării, dar insuficiențe în sinergiile menite să creeze o universitate integrată și în punerea în comun a resurselor umane[16] · [17]. Prin urmare, i s-a acordat un termen suplimentar de 18 luni pentru a remedia aceste slăbiciuni.

În același an, PSL a creat École Nationale de Mode et Matière de PSL[18].

Pe 21 septembrie 2017, Tribunalul Administrativ din Paris a ordonat Universității de Cercetare Paris Sciences et Lettres să retragă mențiunea „Research University” de pe logotipul său de pe toate suporturile pe care apare, conform Legii Toubon privind utilizarea limbii franceze[19] · [20] · [21] · [22].

În martie 2017, École Nationale d'Administration (ENA) și PSL anunță crearea unei catedre comune și semnarea unui parteneriat strategic[23]. ENA devine parte a listei de parteneri ai PSL în decembrie 2020[24].

În 2019, Universitatea Paris Sciences et Lettres devine o instituție publică cu caracter științific, cultural și profesional experimental în cadrul ordonanței din 12 decembrie 2018 care organizează noi moduri de grupare a instituțiilor de învățământ superior și de cercetare[25].

În noiembrie 2020, la recomandarea juriului internațional, statul anunță perenizarea inițiativei de excelență a Universității Paris Sciences et Lettres (împreună cu cea a Universității Paris-Saclay), ceea ce se traduce prin menținerea sprijinului său anual și prin transferul către PSL a dotației neconsumabile[26]. PSL este membră a UDICE[n 8] încă de la înființare[28].

În noiembrie 2022, Universitatea PSL a ieșit din perioada de experimentare. Decretul care consfințește statutul permanent al Universității PSL a fost publicat în Monitorul Oficial la 27 noiembrie 2022. Instituția publică cu caracter științific, cultural și profesional este constituită sub forma unui mare organism[29].

Funcționare[modificare | modificare sursă]

Membrii[modificare | modificare sursă]

PSL are o dimensiune medie (17.000 de studenți). Conform decretului din 5 noiembrie 2019[25], perimetrul său este format din cele nouă instituții componente și cei doi membri asociați la 1 ianuarie 2020; acesta ar putea să se extindă treptat prin includerea întregii sau a unei părți a instituțiilor partenere care au contribuit la fondarea IDEX-ului. În plus, CNRS, INSERM și INRIA participă la guvernarea și definirea Universității PSL, cu care coordonează strategiile lor.

Unități componente[modificare | modificare sursă]

Observatorul din Paris
ESPCI Paris.

Membri asociați[modificare | modificare sursă]

Organizații de cercetare și parteneri[modificare | modificare sursă]

Școlarizare si diplome[modificare | modificare sursă]

École normale supérieure
Paris-Dauphine

PSL dispune de o ofertă de formare globală și acordă 60 de diplome, de la licență până la doctorat[30]. Prin intermediul diferitelor instituții, sunt predări o varietate mare de domenii disciplinare: de la astrofizică la creație artistică, de la matematică la științele umaniste clasice.

În plus de diplomele tradiționale eliberate de fiecare membru al PSL, adunarea lor a permis crearea unor noi programe de studiu: ciclul pluridisciplinar de studii superioare (CPES), Institutul de Tehnologie și Inovare (PSL-ITI) și doctoratul în științe, arte, creație, cercetare (SACRe).

Ciclul multidisciplinar de studii superioare (CPES)[modificare | modificare sursă]

Ciclul pluridisciplinar de studii superioare (CPES)[31] este un tip de școlarizare creat în 2012 de către PSL și Liceul Henri-IV, membru asociat al PSL. Din 2013, Liceul Louis-le-Grand s-a alăturat proiectului. Acest nou program succede vechii clase pregătitoare pentru studii superioare (abreviată CPES) înființate de Liceul Henri-IV și care avea ca scop pregătirea elevilor pentru admiterea la o CPGE[n 9].

Ciclul pluridisciplinar își propune să ofere „o școlarizare inovatoare și de înalt nivel, care combină cel mai bun din cele două filiere ale învățământului superior francez în primul ciclu”, prin „intensitatea și calitatea cursurilor, îndrumarea și monitorizarea pedagogică, efectivele limitate în grupuri-clasă, toate caracteristicile clasei pregătitoare pentru marile școli (CPGE)”, pe de o parte, și „învățarea autonomiei, diversitatea alegerilor de specializare, formarea prin cercetare, fără obsesia concursurilor, specificități proprii universităților”, pe de altă parte[34].

Acest tip de școlarizare, care „se inspiră din primele cicluri pluridisciplinare ale universităților americane”, se bazează pe specializarea progresivă pornind de la o bază comună de învățăminte literare și științifice. Acest program se află „la jumătatea drumului între universitate și clasă pregătitoare”[35].

Cursurile durează trei ani și se eliberează o diplomă de instituție.

Institutul de Tehnologie și Inovare (PSL-ITI)[modificare | modificare sursă]

Lansat la începutul anului școlar 2014, Institutul de Tehnologie și Inovare (PSL-ITI) a fost inițiativa a patru dintre instituțiile membre ale PSL (Chimie ParisTech, ESPCI Paris, MINES ParisTech și École normale supérieure). Proiectul a implicat și colaborarea altor membri ai PSL: Universitatea Paris-Dauphine, Institutul Curie, Observatorul din Paris, Collège de France, École nationale supérieure des Arts décoratifs. De asemenea, s-a bazat pe o colaborare consolidată cu École nationale des ponts et chaussées. Programul PSL-ITI a fost întrerupt în 2019.

École des mines Paris

Doctoratul la PSL[modificare | modificare sursă]

Studenții care obțin un doctorat la Paris Sciences et Lettres primesc un diploma intitulată "doctorat de Paris Sciences et Lettres"[36].

Doctoratul SACRe[modificare | modificare sursă]

Doctoratul SACRe (științe, arte, creație, cercetare) este o școlarizare doctorală creată prin adunarea a șase dintre instituțiile membre sau partenere ale PSL: Conservatorul Național Superior de Artă Dramatică, Conservatorul din Paris, École nationale supérieure des arts décoratifs, École nationale supérieure des beaux-arts, École normale supérieure și La Fémis. Scopul este de a stimula schimburile și sinergiile între domenii ale științelor umane și sociale, ale științelor ingineriei și ale creației artistice pentru a reînnoi atât metodele de experimentare și gândire ale plasticienilor, muzicienilor, cineastilor, regizorilor, actorilor sau designerilor, cât și ale cercetătorilor academici[37].

Educație pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă[modificare | modificare sursă]

PSL este co-responsabilă, împreună cu Kedge Business School și Universitatea din Cergy-Pontoise, pentru rețeaua franceză a SDSN (Sustainable Development Solutions Network), sub egida Națiunilor Unite[38]. În acest cadru, PSL acționează pentru promovarea formării în problemele dezvoltării durabile, schimbărilor climatice și biodiversității pentru toți studenții universității.

În 2020, a fost deschisă o licență în Științele pentru o lume durabilă[39].

Lansarea acestei licențe a fost marcată de controverse[40] · [41] · [42], care au condus la amânarea cu un an a deschiderii licenței, inițial planificată pentru 2019, și la revizuirea organizării sale.

Collège de France

Scientometrie și clasamente universitare[modificare | modificare sursă]

În 2021, Universitatea PSL a fost clasată pe locul 38 în Academic Ranking of World Universities[43], în 2022 pe locul 40 în Times Higher Education World University Rankings[44] · [45], pe locul 44 în QS World University Rankings[46] și pe locul 21 în Center for World University Rankings[n 10] · [49].

En 2022, Universitatea PSL ocupă primul loc în clasamentul mondial al universităților înființate cu mai puțin de 50 de ani: Young University Rankings 2022[50]. De asemenea, a fost clasată pe locul 26 în QS World University Rankings apărut în iunie 2022[51].

Internațional[modificare | modificare sursă]

PSL a încheiat acorduri globale cu numeroase universități prestigioase din întreaga lume, precum Universitatea Cambridge, University College London, Universitatea Berkeley din California, New York University, Technion, Australian National University, Shanghai Jiao Tong University, Nanyang Technological University, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Universitatea Columbia, Universitatea Tsinghua și Universitatea Peking. De asemenea, desfășoară programe de cercetare internaționale importante, cum ar fi QLife sau Scripta, și promovează circulația și schimburile de cercetători și studenți.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În Franța, grand établissement este un statut juridic al unor anumite instituții naționale de învățământ superior și cercetare, care beneficiază de personalitate juridică și de autonomie pedagogică și științifică, administrativă și financiară. Acest statut le conferă instituțiilor o anumită flexibilitate și independență în gestionarea activităților lor, permițându-le să își stabilească propriile politici și să ia decizii în mod autonom. Un "grand établissement" este un tip specific de instituție publică cu caracter științific, cultural și profesional (EPSCP) în Franța. Condițiile pentru recunoașterea ca "grand établissement" sunt stabilite în Codul Educației. Aceste condiții includ criterii precum excelența academică, contribuția semnificativă la cercetare și inovare, precum și capacitatea de a oferi programe educaționale și de formare de înaltă calitate. Obținerea statutului de "grand établissement" conferă instituției un prestigiu și o autonomie sporite în gestionarea activităților sale[1].
  2. ^ Un pol de cercetare și învățământ superior este o reuniune a unor instituții independente. Acestea pot fi structuri de învățământ sau de cercetare, private sau publice, franceze sau europene. Singura restricție este să aibă cel puțin o instituție publică cu caracter științific, cultural și profesional (cum ar fi universitățile în special). Asociațiile sau întreprinderile pot participa la PRES în calitate de "membri asociați".
  3. ^ Programele de investiții pentru viitor (PIA), cunoscute și sub numele de investiții pentru viitor, sunt un program de investiții al statului francez pentru învățământul superior și cercetare inițiat în 2010. Acestea reprezintă o politică publică pentru inovare.
  4. ^ Inițiativele de excelență fac parte din „investițiile pentru viitor”, programe de investiții ale statului francez care au ca scop crearea în Franța a unor ansambluri pluridisciplinare de învățământ superior și cercetare de nivel mondial.
  5. ^ a b École française d'Extrême-Orient (EFEO) este o instituție publică de natură științifică, culturală și profesională franceză specializată în studiul civilizațiilor din Asia. A fost fondată în 1898 de către Paul Doumer. EFEO face parte din Rețeaua Școlilor Franceze din Străinătate.[10]
  6. ^ În Franța, școlile doctorale sunt organe interne ale instituțiilor publice de învățământ superior și de cercetare autorizate să acorde doctoratul, punând în aplicare formarea doctorală.
  7. ^ În Franța, Consiliul Național pentru Învățământul Superior și Cercetare (CNESER) este un organism care îndeplinește în același timp rolul de comitet consultativ plasat în subordinea miniștrilor responsabili de Învățământul Superior și Cercetare, precum și un organism jurisdicțional administrativ. A fost creat în 1968. Consiliul Național pentru Învățământul Superior și Cercetare asigură reprezentarea instituțiilor publice cu caracter științific, cultural și profesional, ale căror personal și studenți sunt aleși prin vot secret și prin colegii distincte, a instituțiilor publice cu caracter științific și tehnologic și, pe de altă parte, a marilor interese naționale, în special educaționale, culturale, științifice, economice și sociale, al căror reprezentanți sunt numiți de miniștrii responsabili de învățământul superior și cercetare. Consiliul este reglementat de articolele L. 232-1 până la L. 232-7 și de articolele D. 232-1 până la R. 232-48 ale codului educației.[14]
  8. ^ UDICE este o asociație a universităților de cercetare franceze formată pe 16 iunie 2020, care astăzi cuprinde zece mari universități franceze de cercetare, avându-l pe Michel Deneken, președintele Universității din Strasbourg, în funcția de președinte[27]. Nouă dintre acestea au obținut eticheta Inițiativei de Excelență din cadrul programului Investițiilor pentru Viitor.
  9. ^ În Franța, clasele pregătitoare pentru mari școli (CPGE) sunt filiere de învățământ superior găzduite în licee. Numite în mod obișnuit "clase pregătitoare" sau "pregătitoare" și în cea mai mare parte publice, acestea selectează elevii din clasele terminale pe baza dosarelor lor și îi pregătesc timp de unu sau doi ani[32] · [33] pentru examenele de admitere la unele mari școli (școli de inginerie, școli de management, școli normale superioare (ENS), școli veterinare, etc.).
  10. ^ Center for World University Rankings (CWUR) a fost fondat în 2012 în Arabia Saudită. Din 2016, este editat în Emiratele Arabe Unite[47]. Criteriile sunt legate de calitatea vieții și performanța în cercetare[48].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Articolul L717-1 din Codul Educației din Franța (în franceză)
  2. ^ Parlier, Romain (). „Cinq grandes écoles parisiennes créent une fondation - Cinq établissements du Quartier latin dont l'Ecole normale supérieure et le Collège de France ont annoncé, vendredi 16 avril, leur regroupement”. Le Monde (în franceză). Accesat în . 
  3. ^ „Fondation "Paris sciences et lettres": cinq grandes écoles s'unissent dans le Quartier latin”. L'Etudiant EducPros (în franceză). . Accesat în . 
  4. ^ fr Decretul din 8 iulie 2010 pentru aprobarea statutului fundației de cooperare științifică „Paris Sciences et Lettres – Cartierul Latin”  (accesat la 03/05/2024)
  5. ^ „L'université Paris-Dauphine intègre le PRES "Paris Sciences et Lettres". L'Etudiant EducPros (în franceză). . Accesat în . 
  6. ^ AFP (). „Grand emprunt/Idex: 3 projets choisis”. Le Figaro (în franceză). Accesat în . 
  7. ^ Lecherbonnier, Sylvie; Stromboni, Camille (). „Confidentiel – IDEX : Paris Sciences et Lettres et Sorbonne Universités seraient les deux projets franciliens retenus”. L'Etudiant EducPros (în franceză). Accesat în . 
  8. ^ a b fr Decretul nr. 2012-952 din 1 august 2012 de creare a Unității publice de cooperare științifică „formarea PSL”  (accesat la 03/05/2024) modificat de Décret n° 2015-408 du 10 avril 2015 portant approbation des statuts de la communauté d'universités et établissements « Université de recherche Paris sciences et lettres - PSL Research University »  (accesat la 03/05/2024) modificat de Décret n° 2019-1130 du 5 novembre 2019 portant création de l'Université Paris sciences et lettres (Université PSL) et approbation de ses statuts  (accesat la 03/05/2024) modificat de Décret n° 2022-1475 du 24 novembre 2022 pérennisant les statuts de l'Université Paris sciences et lettres (Université PSL)  (accesat la 03/05/2024)
  9. ^ Piovezan, Sarah (). „Mines ParisTech annonce son entrée dans le PRES Paris sciences lettres en tant que membre associé”. aef info (în franceză). Accesat în . 
  10. ^ Clémentin-Ojha, Catherine; Manguin, Pierre-Yves (). Un siècle pour l'Asie: L'École française d'Extrême-Orient: 1898-2000 (în franceză). Paris: École française d'Extrême-Orient. ISBN 2-85539-612-3. 
  11. ^ CS (). „L'EHESS choisit Paris Sciences et Lettres”. L'Etudiant EducPros (în franceză). Accesat în . 
  12. ^ fr LEGEA nr. 2013-660 din 22 iulie 2013 privind învățământul superior și cercetare  (accesat la 03/05/2024)
  13. ^ fr Doctorat la ENS  (accesat la 03/05/2024)
  14. ^ fr Codul Educației din Franța  (accesat la 03/05/2024)
  15. ^ Stromboni, Camille (). „Paris Sciences et Lettres chahutée pour son élitisme”. L'Etudiant EducPros (în franceză). Accesat în . 
  16. ^ Tricornot, Adrien de (). „Hécatombe chez les pôles universitaires « d'excellence » - Seuls trois pôles sur huit, Strasbourg, Aix-Marseille et Bordeaux, voient leur statut confirmé. Des millions d'euros de subventions étaient en jeu”. Le Monde (în franceză). Accesat în . 
  17. ^ fr Evaluarea Inițiativelor de Excelență (IDEX) și a Inițiativelor Știință-Inovare-Teritoriu-Economie (I-SITE) ale Programului de Investiții Viitoare (PIA) (2016-2022)  (accesat la 04/05/2024)
  18. ^ Tarlé, Sophie de (). „Une nouvelle école de mode publique ouvre à Paris”. Le Figaro Etudiant (în franceză). Accesat în . 
  19. ^ fr Hotărâre pronunțată împotriva Paris Sciences et Lettres PSL septembrie 2017  (accesat la 04/05/2024)
  20. ^ fr Un jugement qui fera date : L'emploi d'une marque avec des termes anglais est interdit aux établissements publics et personnes privées chargées d'un service public  (accesat la 04/05/2024)
  21. ^ Ravat, Régis (). „Victoire de l'Afrav : Paris Sciences et Lettres (PSL) condamnée !”. Association FRancophonie AVenir (în franceză). Accesat în . 
  22. ^ Sergent, Bernard (). „La langue française vaut bien un combat judiciaire”. Liberation (în franceză). Accesat în . 
  23. ^ fr Parteneriat strategic: Școala Națională de Administrație (ENA) și PSL Sciences & Lettres (PSL)  (accesat la 04/05/2024)
  24. ^ fr ENA devine partener al Universității PSL  (accesat la 04/05/2024)
  25. ^ a b fr Decretul nr. 2019-1130 din 5 noiembrie 2019 privind înființarea Universității Paris Sciences et Lettres (Université PSL) și aprobarea statutelor sale.  (accesat la 04/05/2024)
  26. ^ fr Confirmarea IdEx PSL și a Universității IdEx din Paris-Saclay  (accesat la 04/05/2024)
  27. ^ Bénichou, René-Luc (). „Udice, une nouvelle association pour porter la voix des universités de recherche auprès des décideurs et de la société”. Aef info (în franceză). Accesat în . 
  28. ^ Petitdemange, Amélie (). „C. Clerici (Udice) : „Ce n'est pas un coût d'investir dans la recherche mais un moyen de contribuer à l'économie nationale". L'Etudiant EducPros (în franceză). Accesat în . 
  29. ^ fr Decretul nr. 2022-1475 din 24 noiembrie 2022, care consfințește statutul permanent al Universității Paris Sciences et Lettres (Université PSL).  (accesat la 04/05/2024)
  30. ^ fr Școlarizare PSL 2020/21  (accesat la 04/05/2024)
  31. ^ fr Ciclul multidisciplinar de studii superioare (CPES)  (accesat la 04/05/2024)
  32. ^ Clase pregătitoare pentru Grandes Ecoles, Ministerul Învățământului Superior și Cercetării. (în franceză)
  33. ^ Decretul nr. 94-1015 din 23 noiembrie 1994 privind organizarea și funcționarea claselor pregătitoare pentru mari școli organizate în licee subordonate miniștrilor responsabili cu educația, agricultura și armatele. (în franceză)
  34. ^ fr Ciclul multidisciplinar de studii superioare  (accesat la 04/05/2024)
  35. ^ Pech, Marie-Estelle (). „Le lycée parisien Henri-IV teste une classe prépa «à l'américaine»”. Le Figaro Etudiant (în franceză). Accesat în . 
  36. ^ fr Specializări doctorale  (accesat la 04/05/2024)
  37. ^ Maad, Assma (). „SACRe, un doctorat inédit alliant sciences et arts”. Le Figaro (în franceză). Accesat în . 
  38. ^ en SDSN France  (accesat la 05/05/2024)
  39. ^ fr Științe pentru o lume durabilă  (accesat la 05/05/2024)
  40. ^ Stromboni, Camille (). „Un projet de licence universitaire financée par BNP Paribas fait débat”. Le Monde (în franceză). Accesat în . 
  41. ^ Zerouala, Faïza (). „Une licence sur le développement durable financée par BNP Paribas continue de faire polémique”. Mediapart (în franceză). Accesat în . 
  42. ^ fr Întrebare scrisă (nr. 17882) adresată guvernului de deputatul Mathilde Panot (Întrebare publicată în JO la: 19.03.2019 - Răspuns publicat în JO la: 20.08.2019)  (accesat la 05/05/2024)
  43. ^ en Clasamentul academic 2021 al universităților mondiale  (accesat la 05/05/2024)
  44. ^ en Clasamentul mondial al universităților 2022  (accesat la 05/05/2024)
  45. ^ Galinier, Pascal (). „L'université Paris Sciences et lettres, gagnante française du classement du « Times Higher Education »”. Le Monde (în franceză). Accesat în . 
  46. ^ Rocher, Clément (). „Classement QS 2022 des meilleures universités : PSL et IP Paris dans le top 50”. L'Etudiant EducPros (în franceză). Accesat în . 
  47. ^ en despre CWUR  (accesat la 05/05/2024)
  48. ^ en Metodologia CWUR  (accesat la 05/05/2024)
  49. ^ en Clasamentul mondial al universităților 2020-21  (accesat la 05/05/2024)
  50. ^ Ellis, Rosa (). „Young University Rankings 2022: results announced - French institution tops table for first time as country's consolidation strategy appears to pay off”. The Times Higher Education (în engleză). Accesat în . 
  51. ^ „Classement QS 2023: PSL entre dans le top 30 mondial des meilleures universités”. Le Figaro Etudiant (în franceză). . Accesat în . 

{{Control de autoritate}} [[Categorie:Învățământ superior în Franța]] [[Categorie:Institute de educație fondate în secolul al XXI-lea]]