Tim Cahill

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tim Cahill

Timothy "Tim" Filiga Cahill (n. 6 decembrie, 1979 în Sydney) este un jucător de fotbal, australian care evoluează la clubul englez Everton FC și pentru naționala Australiei.Postul său de bază este mijlocaș central, dar în cazuri speciale poate evolua și în atac.În absența lui Phill Nevile, el este căpitanul celor de la Everton.Acum, Tim Cahill este recunoscut ca unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria Australiei.

Viața și cariera de fotbalist[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 16 și-a lăsat familia în urmă și s-a hotărât să îșî încerce norocul în Anglia.În Anglia s-a transferat ca jucător liber de la Sydney United la Milwall F.C..Sub culorile lor, Cahill a bifat 241 de meciuri și a punctat de 58 de ori.În ultimul său sezon acolo a jucat finala F.A. Cup contra celor de la Manchester United.Fratele său, Chris Cahill este de asemenea fotbalist profesionist.

Milwall F.C.[modificare | modificare sursă]

La clubul din Londra și-a făcut debutul pe 22 mai 1998.Cahill a făcut istorie acolo marcând în semifinalele cupei Angliei din sezonul 2003-2004 contra celor de la Sunderland și calificând astfel pentru prima oară în istorie micul club londonez în finală. Atunci Tim a primit peste 100.000 de voturi pentru câștigarea titlui de Jucător al Etapei pentru performanța sa din semifinala competiției.

Everton F.C.[modificare | modificare sursă]

Înaintea începerii sezonului 2004-2005 Milwall F.C. a primit o ofertă de 1.5 milioane de lire sterline din partea celor de la Everton F.C..În primul său sezon petrecut la clubul din Liverpool a fost golgheterul lor și a fost ales de fani Jucătorul Sezonului.

După primul său sezon la Everton contractul său a fost prelungit cu un salariu care reflecta impactul pe care îl avusese acolo.În runa a treia din cupa Angliei, Everton F.C. întâlnea fostul club al lui Cahill, Milwall F.C..Meciul s-a jucat pe celebrul stadion The New Den.Cahill a marcat golul prin care echipa sa s-a calificat mai departe însă el a ales să nu celebreze golul.La data de 18 mai 2010 a semnat un contract valabil pentru următorii patru ani.

Echipa națională[modificare | modificare sursă]

Cariera internațională a început-o la vârsta de 14 ani la echipa U17 ani a Samoei de Vest. Pe atunci regulile FIFA interziceau jucătorilor care evoluau la echipe de juniori să poată evolua la echipa de seniori a unei alte țări.FIFA a schimbat această regulă în 2004 astfel Tim a fost convocat la naționala Australiei.Lui Cahill nu ia trebuit mult timp pentru a demonstra calitățile sale,înscriind cinci goluri în primele sale două meciuri internaționanle.

Campionatul Mondial din 2006[modificare | modificare sursă]

Cahill a avut primul meci de la Cupa Mondială din 2006 contra Japoniei, el fiind pirmul jucător din isotria țării sale care a marcat un gol la Cupa Mondială și tot în aceeași partidă Cahill a marcat o dublă astfel fiind primul jucător al Australiei care câștiga titlul de Jucătorul meciului. În aceeași grupă naționala sa a mai jucat o partdă contra Braziliei și Croației.În șaisprăzecimi, Australia a jucat contra viitoarea campioane, Italia pierzând cu 1-0.

Cupa Asiei 2007[modificare | modificare sursă]

La Cupa Asiei din 2007, Cahill a jucat mai mereu ca rezervă pentru că se recupera după o accidentare suferită la Everton F.C., cu toate astea naționala sa a ajuns până în faza sferturilor de finală.

Campionatul mondial din 2010[modificare | modificare sursă]

Cahill a avut o contribuție crucială în campania de calificări înscriind în meciurile decisive contra Qatarului și Japoniei.Pentru prima dată selecționerul Australiei, Rale Rasic ca fiind cel mai bun jucător pe care la antrenat vreodată. La Cupa Mondială naționala sa a jucat prima oară contra Germaniei, meci în care a primit un controversat cartonaș roșu, astfel fiind suspendat pentru meciul cu Ghana. În ultimul meci din grupă, contra Serbiei, Cahill a înscris în minutul 69.După încheierea acestul campionat mondial, el are înscrise în total trei goluri stabilind un record național.