Théodore Basset de Jolimont

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Théodore Basset de Jolimont
Date personale
Nume la naștereFrançois-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Martainville-Épreville, Haute-Normandie, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani) Modificați la Wikidata
Dijon, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațielitograf[*]
istoric de artă
pictor
arheolog
desenator[*]
acuarelist[*]
grafician[*]
paleograf[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Opere importanteLes mausolées français[*][[Les mausolées français |​]]  Modificați la Wikidata
Turnul vechii biserici, numit astăzi Vieux Saint-Sauveur, la începutul secolului al XIX-lea. 1818

François Gabriel Théodore Basset de Jolimont (n. , Martainville-Épreville, Haute-Normandie, Franța – d. , Dijon, Franța) a fost un artist, litograf, pictor și anticar francez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

de Jolimont s-a născut la Martainville, nu departe de Rouen, la 8 februarie 1787, fiul unui avocat în parlamentul normand. A devenit interesat de desen de la o vârstă fragedă. La moartea tatălui său, averea familiei a fost înghițită de taxele legale, iar el a trebuit să trăiască din munca sa de artist. de Joliment a dobândit un talent considerabil în pictura cu guașă și acuarelă, iar această abilitate a folosit-o în reproducerea și restaurarea manuscriselor ilustrate antice. A devenit scriitor de artă, acuarelist și paleograf.[2] A devenit director al Gymnase central de Paris.

Iubea monumentele antice ale Franței, pe care dorea să le păstreze pentru totdeauna. A creat un număr mare de ilustrații ale clădirilor din Paris, Rouen, Moulins și Dijon și, în calitate de artist și autor, a publicat o serie de lucrări ilustrate despre monumentele din diferite orașe. Regele Louis-Philippe i-a acordat o medalie de aur pentru cartea sa din 1845 despre principalele clădiri din Rouen din anul 1525. În ciuda talentului său și a volumului lucrării sale, de Jolimont s-a luptat întotdeauna cu o avere precară. A murit la Dijon la 27 octombrie 1854.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • François-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont (). Les mausolées français: recueil des tombeaux les plus remarquables par leur structure, leurs épitaphes ou les cendres qu'ils contiennent, érigés dans les nouveaux cimetières de Paris. Firmin-Didot. 
  • Jolimont, Théodore (). L' Allier pittoresque. Paris: Ed. du Palais royal. 
  • Théodore de Jolimont (). De la Nouvelle salle de l'Opéra. Vente. p. 16. 
  • Jolimont, Théodore (). Monumens les plus remarquables de la ville de Rouen : Recueillis, lithographiés et décrits. Paris: Leblanc. 
  • François-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont (). Vues pittoresques de la cathédrale d'Amiens et détails remarquables de ce monument dessinés... et publiés par Chapuy,... avec un texte historique et descriptif. Leblanc. p. 17. 
  • François-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont (). Vues pittoresques de la cathédrale d'Orléans et détails remarquables de ce monument dessinés par Chapuy,... avec un texte historique et descriptif. Engelmann. p. 16. 
  • Théodore de Jolimont (). Description historique et critique et vues des monuments religieux et civils les plus remarquables du département du Calvados bâtis dans les siècles du moyen âge et ceux de la Renaissance, jusqu'au règne de Louis XIV exclusivement. F. Didot. p. 71. 
  • François-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont (). Vues pittoresques de la cathédrale de Reims et détails remarquables de ce monument dessinés par Chapuy,... avec un texte historique et descriptif, [et une Description des cérémonies du sacre du roi Charles X]. Engelmann. 
  • Théodore de Jolimont (). Description historique et critique et vues pittoresques... des monumens les plus remarquables de la ville de Dijon, par T. de Jolimont,.. A. Barbier. 
  • François-Gabriel-Théodore Basset de Jolimont (). Polyanthea archéologique, ou Curiosités, raretés, bizarreries et singularités de l'histoire religieuse, civile, industrielle, artistique et littéraire, dans l'antiquité, le moyen âge et les temps modernes.. impr. de P.-A. Desrosiers (et Place). 

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ „François Gabriel Théodore Busset de Jolimont (1787-1854)”. arthistoricum. Arhivat din original la . Accesat în .