Sulpicia Dryantilla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Antoninianus emis de Sulpicia Dryantilla Augusta. Monedele lui Regalianus și ale soției sale au fost bătute peste monede ale împăraților precedenți (acesta a fost bătut peste un antonianus al lui Maximin Tracul), și toate provin de la atelierul monetar din Carnuntum, în Pannonia.

Sulpicia Dryantilla (d. 268) a fost soția lui Regalianus, uzurpator roman împotriva lui Gallienus. Practic, nu se știe nimic de ea, cu excepția faptului că ea a fost fiica lui Claudia Ammiana Dryantilla și Pollio Sulpicius, un senator realizat și ofițer sub Caracalla. Ei i-a fost acordat titlul de Augusta de către Regalianus. A murit cel mai probabil în 268, împreună cu soțul ei, când a fost ucis de o coaliție formată din propriul său popor și roxolani.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Morris, John, Arnold Hugh Martin Jones and John Robert Martindale, The prosopography of the later Roman Empire, Cambridge University Press, 1992, ISBN 0521072336, p. 273.
  • Temporini, Hildegard, Wolfgang Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen Welt, Walter de Gruyter, ISBN 3110049716, p. 852.