Redbad, rege al frizonilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Redbad
Radbod
rege sau duce al frizonilor

Broderie ce prezintă legenda când regele Redbad era gata să se boteze.
Date personale
Decedat719 d.Hr. Modificați la Wikidata
PărințiAldgisl[*][[Aldgisl (ruler of Frisia)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiPoppo[*][[Poppo |​]]
Thiadsvind[*][[Thiadsvind |​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăFolcwalding[*][[Folcwalding |​]]
Domnie
Domniec. 680 - 719.
PredecesorAldgisl
SuccesorPoppo al frizonilor

Redbad sau Radbod (d. 719) a fost un rege sau duce al frizonilor din jurul anului 680 până la moartea sa. Este considerat ultimul conducător independent al Friziei înainte de dominația francă. L-a învins pe Charles Martel în bătălia de la Köln, dar, în cele din urmă, Charles i-a învins și obligat pe frizoni să se predea. Radbod a murit în 719, dar după câțiva ani succesorii săi au reînceput lupta împotriva puterii francilor.

Domnia[modificare | modificare sursă]

În timp ce predecesorul său, regele Aldegisel,[1] a acceptat creștinismul în domeniul său, Redbad a încercat să extirpe religia și să își elibereze poporul de sub conducerea francilor. În 689, Redbad a fost, cu toate acestea, învins de Pippin de Herstal în bătălia de la Dorestad[2] și obligat să cedeze Frisia de Vest (Frisia Citerior) francilor.

Între 690 și 692, Utrechtul a căzut în mâinile lui Pippin de Herstal. Acest lucru a oferit controlul asupra rutelor comerciale importante de pe Rin și Marea Nordului. Unele surse spun că, după această înfrângere, Radbod s-a retras, în 697, pe insula Helgoland, alții spun că s-a refugiat într-o parte al Țărilor de Jos, care este încă cunoscut sub numele de Friesland.

În această perioadă a existat o arhiepiscopiei sau episcopiei a frizonilor fondată de Willibrord[3], de asemenea, a avut loc o căsătorie între Grimoald cel Tânăr, cel mai mare fiu lui Pippin, și Thiadsvind, fiica lui Radbod, în 711.

La moartea lui Pippin în 714, Redbad a luat din nou inițiativa. La forțat pe sfântul Willibrord și pe călugării acestuia să fugă, avansând până la Köln, unde l-a învins pe Charles Martel[4], fiul lui Pippin, în 716. În cele din urmă, Charles i-a invins pe frizoni. Redbad a murit în 719[5], dar urmași săi au continuat lupta împotriva francilor.

Ca un exemplu de putere, regele Radbod, spre sfârșitul vieții sale, a anunțat că s-a angajat în crearea unei armate suficientă pentru a înfricoșa Franța[6].

Relația cu Biserica[modificare | modificare sursă]

În a doua călătorie al sfântului Bonifaciu la Roma, Wulfram (sau Vulfran), un călugăr și fost arhiepiscop de Sens a încercat să convertească pe Radbod, dar eșuând s-a întors la Fontenelle. Se spune că Radbod a fost aproape botezat, dar a refuzat când i s-a spus că el nu va fi capabil să și găsească strămoșii săi în cer după moartea sa, deoarece a preferat să-și petreacă veșnicia în iad cu părinții săi păgâni decât în rai cu dușmanii săi[7], în special francii. Aceasta legenda este spusă adeseori cu episcopul Willibrord.

Willibrord a încercat acest lucru în timp ce o misiune carolingiană sponsorizată în Frisia cu scopul expres de a încerca să-i convertească pe frizoni păgâni, în speranța că, odată convertiți la creștinism, francii ar putea obține controlul comerțului în portul Dorestad.

În artă[modificare | modificare sursă]

În Lohengrin a lui Richard Wagner un anumit Radbod, conducător al frizonilor este menționat ca tatăl lui Ortrud. Este posibil ca Wagner s-a gândit la Radbod istoric, deși el a murit cu 150 de ani înainte de nașterea lui Henric I al Germaniei, un alt personaj în operă, care nu ar putea, prin urmare, să fie contemporan cu fiica lui Radbod.

În seria de nuvele The Hammer and the Cross a lui Harry Harrison, Radbod devine fondator al "Căii", un cult păgân organizat, creat pentru a combate eforturile depuse de misionarii creștini.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ TeBrake, William H. (). „Ecology and Economy in Early Medieval Frisia”. Viator. 9: 1–30. doi:10.1484/J.VIATOR.2.301538. Accesat în . 
  2. ^ D.P. Blok (1968), De Franken, hun optreden in het licht der historie, pag. 32-34
  3. ^ it Liber Pontificalis (Corpus XXXVI 1, side 168) en Beda Venerabilis (Corpus XLVI9, page 218)
  4. ^ „Geschiedenis van het volk der Friezen”. Boudicca.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ H. Halbertsma (2000), Het rijk van de Friese Koningen, opkomst en ondergang, page 90.
  6. ^ H. Halbertsma (1982), Frieslands Oudheid (pdf-file) Arhivat în , la Wayback Machine., page 794.
  7. ^ Friese sagen & Terugkeer (2000), Conserve, Uitgeverij, Redbald en Wulfram. ISBN 978-90-5429-138-1

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Aldegisel
Rege al Friziei
c. 680719
Succesor:
Poppo