Quintus Cassius Longinus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Quintus Cassius Longinus
Date personale
Născutsecolul I î.Hr. Modificați la Wikidata
Roma Antică Modificați la Wikidata
Decedat47 î.Hr. Modificați la Wikidata
PărințiGaius Cassius Longinus[*][[Gaius Cassius Longinus (Roman consul 73 BC)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGaius Cassius Longinus
Lucius Cassius Longinus[*][[Lucius Cassius Longinus (Roman proconsul)|​]] Modificați la Wikidata
OcupațieAncient Roman politician[*][[Ancient Roman politician |​]]
Ancient Roman military personnel[*][[Ancient Roman military personnel (military personnel of the state of Rome)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata
Tribun al plebei[*] Modificați la Wikidata
Guvernator Modificați la Wikidata
Chestor Modificați la Wikidata

Quintus Cassius Longinus, fratele sau vărul lui Gaius Cassius Longinus (ucigașul lui Iulius Cezar), a fost un guvernator al lui Cezar în Hispania (Peninsula Iberică, care cuprindea Spania și Portugalia de astăzi).

El a fost un chestor al lui Pompei în Hispania Ulterior în 54 î.Hr.. În 49 î.Hr., ca tribun al poporului, el a susținut cu tărie cauza lui Cezar, și de aceea a fost făcut guvernator în Hispania Ulterior. El a tratat provincialii cu mare cruzime, și numirea sa (în 48 î.Hr.) drept comandant împotriva lui Juba I din Numidia a dat o scuză pentru opresiunile sale. Rezultatul a fost o insurecție fără succes la Corduba. Cassius a pedepsit liderii cu severitate necruțătoare și a făcut viața la o mulțime de provinciali mai grea decât oricând.

În cele din urmă trupele sale s-au revoltat sub conducerea chestorului Marcellus , care a fost proclamat guvernator al provinciei. Cassius a fost înconjurat de Marcellus la Ulia. Bogud, rege în Mauretania și Marcellus Lepidus, proconsul de Hispania Citerior, i-au acordat lui Cassius ajutor și au negociat un acord cu Marcellus prin care lui Cassius să i se permită să plece liber cu legiunile care i-au rămas loiale. Cassius a trimis trupele sale iarna, s-a grăbit să ajungă la bordul unei nave de la Malaca cu câștigurile sale necinstite, dar a fost ruinat de o furtună la Iberus (Ebro). Guvernul său tiranic din Hispania a adus prejudicii grave imaginii lui Cezar.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Crawford, Michael. Roman Republican Coinage. Cambridge, 1924
  • Chisholm, Hugh, ed (1911). Encyclopædia Britannica (Eleventh ed.). Cambridge University Press.