Theresa de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Prințesa Theresa de Bavaria)
Prințesa Theresa

Theresa fotografiată în cca. 1875.
Date personale
Nume la nașteregermană Therese Charlotte Marianne Auguste
Născută12 noiembrie 1850(1850-11-12)
München
Decedată (75 de ani)
Lindau
ÎnmormântatăTheatinerkirche[*][[Theatinerkirche (Catholic church in Munich, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiLuitpold, Prinț Regent al Bavariei
Arhiducesa Augusta de Austria
Frați și suroriPrințul Leopold al Bavariei
Ludwig al III-lea al Bavariei
Arnulf von Bayern[*][[Arnulf von Bayern (Bavarian prince (1852-1907))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiebotanist[*]
zoologă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinț de Bavaria[*]
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach

Prințesa Theresa de Bavaria (germană Therese Charlotte Marianne Auguste von Bayern; 12 noiembrie 1850, München – 19 decembrie 1925, Lindau) a fost o prințesă bavareză, etnolog, zoolog și botanist germană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Therese Charlotte Marianne Augusta de Bavaria a fost singura fiică din cei patru copii ai Prințului Regent Luitpold al Bavariei și a soției acestuia, Arhiducesa Augusta de Austria, nepoata Marelui Duce Ferdinand al III-lea de Toscana. A fost educată alături de frații ei Arnulf și Ludwig.

De copil Theresa a arătat o abilitate extraordinară pentru limbi străine, precum și un interes deosebit pentru plante. În 1864, când Theresa avea 13 ani, tragedia a lovit familia când mama ei a murit. În același an, vărul ei, în vârstă de 18 ani, Ludwig, a devenit regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Mai târziu, Theresa se va îndrăgosti de fratele mai mic al regelui, Otto, care mai târziu va domni sub numele de Otto I al Bavariei. Totuși, Otto, ca și fratele lui, va fi considerat nepotrivit din cauza unei boli psihice. În ciuda faptului că dragostea lor a fost reciprocă, boala mintalp a lui Otto precum și întreaga situație a tatălui ei servind ca prinț regent a însemnat că cei doi nu vor putea fi împreună.

Planșă realizată de Prințesa Therese

Theresa nu s-a căsătorit niciodată, rămânând o celibatară toată viața ei. Ea a fost considerată o femeie încrezătoare, independentă și una cu pasiuni neobișnuite. A fost o reprezentată de seamă a femeilor din acele timpuri. Interesele sale în geologie, botanică, antropologie, zoologie au necesitat profesori particulari, femeile nefiind considerate apte să studieze la universități. Femeilor li s-a permis accesul în universităță în 1903, când tatăl Theresei a legalizat acest lucru.

La vârsta de 21 de ani ea a început un tur al Europei și al Africii de Nord. A învățat să citească și să scrie în 12 limbi. De obicei a călătorit cu un grup de oameni care au servit-o, inclusiv o doamnă de onoare. De-a lungul vieții sale Theresa a făcut numeroase călătorii în alte țări, unde a colectat specimene din flora și fauna locală. Ea a scris o serie de cărți despre aceste excursii în care ea a descris istoria naturala a locurilor pe care le-a vizitat. Lucrările ei timpurii au fost publicate sub pseudonimul "Th. v. Bayer".

În 1892 Theresa a devenit prima femeie membru de onoare a Academiei Bavareze de Științe și Umanistică. În același an, a devenit membru de onoare al Societății de Geografie München. În 1897 a devenit prima femeie care a primit un doctorat onorific de la Universitatea Ludwig Maximilian din München. De asemenea, a fost membru corespondent al Societății entomologica din Berlin.

Legături externe[modificare | modificare sursă]