Portal:Astronomie/Articole selectate/4

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Johannes Kepler (27 decembrie 1571 – 15 noiembrie 1630) a fost un astronom, matematician, astrolog german. El este o figură cheie în Revoluția științifică din secolul al XVII-lea, mai cunoscut pentru legile mișcării planetelor și pentru cărțile sale Astronomia nova, Harmonices Mundi și Epitome Astronomiae Copernicanae. Aceste lucrări au furnizat unul dintre fundamentele Legea atracției universale a lui Newton. În matematică, Kepler este considerat precursor al calculului integral.

Kepler a fost profesor de matematică la o școală de seminar din Graz. Mai târziu a devenit asistent al astronomului Tycho Brahe la Praga și, în cele din urmă, matematician imperial al împăratului Rudolf al II-lea și al celor doi succesori ai lui, Matia și Ferdinand al II-lea. De asemenea, a predat matematica la Linz și a fost sfătuitor al generalului Wallenstein. În plus, a lucrat în domeniul opticii, a inventat o versiune îmbunătățită a lenetei astronomic și a fost menționat în descoperirile telescopice ale contemporanului său Galileo Galilei. A fost membru corespondent al Accademia dei Lincei din Roma.

Kepler a trăit într-o epocă în care nu exista o distincție clară între astronomie și astrologie, dar exista o diviziune puternică între astronomie (o ramură a matematicii în cadrul artelor liberale) și fizică (o ramură a filosofiei naturale).