Palatul Bürger din Târgu Mureș

46°33′05″N 24°33′19″E (Palatul Bürger din Târgu Mureș) / 46.5513°N 24.5553°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Restaurantul „Cocoșul de Aur”, fosta casă Bürger
Poziționare
Coordonate46°33′05″N 24°33′19″E ({{PAGENAME}}) / 46.5513°N 24.5553°E
LocalitateTârgu Mureș, Mureș Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia[1]  Modificați la Wikidata
AdresaStr. Călărașilor 106, municipiul Târgu Mureș[1]
Edificare
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Clasificare
Cod LMIMS-II-m-B-15542

Palatul Bürger (în maghiară Bürger-ház) este un important monument de arhitectură din orașul Târgu Mureș. Este cunoscut și datorită faptului că în perioada comunistă a găzduit cel mai în vogă restaurant din oraș, „Cocoșul de Aur”. Figurează pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MS-II-m-B-15542.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Palatul a fost construit de un om de afaceri prosper din Târgu Mureș, berarul Albert Bürger, în anul 1897, la câțiva ani după fabrica de bere care îi aparținea. Reședința a fost construită în stil neobaroc, cu elemente secession și a avut această destinație până în preajma celui de-al doilea război mondial. După ce firma a intrat în faliment, clădirile berarului Bürger (palatul, fabrica de bere, un restaurant, o grădină de vară situată în fața Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș) au intrat în proprietatea băncii la care acesta era dator[2].

După venirea comuniștilor la putere proprietățile au fost naționalizate. În anii '50-'60, imobilul a fost folosit ca depozit de băuturi spirtoase, iar ulterior, în anii '70, a fost amenajat ca restaurant, cu cea mai în vogă grădină de vară din oraș din perioada comunistă. După Revoluție localul a fost închis și a început să se degradeze rapid[3].

În 2014 clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Cosmin Pop. În 2019 a început renovarea imobilului, cu intenția de a-l transforma în hotel.[4]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Monuments database,  
  2. ^ Mediafax. „O clădire din Târgu Mureș construită de un berar în 1897, fostă grădină de vară, este acum o ruină”. Accesat în . 
  3. ^ Mediafax. „O clădire din Târgu Mureș construită de un berar în 1897, fostă grădină de vară, este acum o ruină”. Accesat în . 
  4. ^ Visszaadják a marosvásárhelyi Bürger-palota egykori pompáját, Krónika

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons