Orhan Pamuk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalia Premiului Nobel

Orhan Pamuk Nobel prize medal.svg

Orhan Pamuk Shankbone 2009 NYC.jpg
Naștere 7 iunie 1952
Istanbul, Turcia
Ocupație prozator
Naționalitate turcă Turcia
Activitatea literară
Mișcare/curent literar postmodernism
Specie literară proză
Note
Premiul Nobel pentru Literatură, 2006

Orhan Pamuk (n. 7 iunie 1952, Istanbul) este unul din cei mai renumiți scriitori turci contemporani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.

Notă biografică[modificare | modificare sursă]

În 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistică a Universității Tehnice din Istanbul.

Scriitor al cetății[modificare | modificare sursă]

Un partid naționalist turc a inițiat în anul 2005 un proces penal împotriva sa, pentru motivul că scriitorul a admis existența genocidului împotriva armenilor și kurzilor în timpul Imperiului Otoman. Această afirmație ar fi lezat, în opinia reclamanților, demnitatea națiunii turce. Primul termen de judecată a avut loc pe 16 decembrie 2005. În urma protestelor internaționale, ministerul justiției din Turcia a anunțat pe 22 ianuarie 2006 că nu acordă aviz favorabil judecării scriitorului. Din cauza unei probleme de procedură, procesul a fost abandonat, în mod oficial la începutul anului 2006.[1] Revista americană „Time” l-a inclus în anul 2006 pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume.[2]

Recunoaștere internațională[modificare | modificare sursă]

A primit mai multe premii naționale și internaționale, printre care premiul Orhan Kemal în 1983 în Turcia, premiu IMPAC în 2003 [1] și cel al Librarilor Germani în 2005[2].

Pe 12 octombrie 2006, a primit Premiul Nobel pentru Literatură, pentru descrierea sufletului melancolic al orașului lui natal și a simbolurilor de contrast și sinteză culturală pe care acest oraș le înmănunchează, potrivit website-ului Fundației Nobel [3]. Orhan Pamuk este primul turc laureat al acestui prestigios premiu.

În Turcia, reacția autorităților a fost ambiguă - Ahmet Sezer, președintele țării, a omis să-l felicite pentru această distincție, însă a fost felicitat oficial de către premierul Recep Tayyip Erdogan.

Opere[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Controversa islamului, 5 septembrie 2006, Evenimentul zilei, accesat la 8 iulie 2012
  2. ^ The 2006 TIME 100

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Orhan Pamuk

Interviuri