Ncuti Gatwa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ncuti Gatwa

Gatwa in 2019
Date personale
Nume la naștereMizero Ncuti Gatwa Modificați la Wikidata
Născut (31 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kigali, Rwanda[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de televiziune[*]
actor de teatru[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuLondra  Modificați la Wikidata
Alma materRoyal Conservatoire of Scotland[*][[Royal Conservatoire of Scotland (conservatoire of music, drama, and dance in the centre of Glasgow, Scotland, UK)|​]][3]
Boroughmuir High School[*][[Boroughmuir High School (school in Edinburgh, Scotland, UK)|​]]
Dunfermline High School, Dunfermline[*][[Dunfermline High School, Dunfermline (secondary school in Fife, Scotland, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2013–present

Mizero Ncuti Gatwa (n. , Kigali, Rwanda) este un actor ruandezo-scoțian[4]. A devenit cunoscut ca Eric Effiong în serialul de comedie-dramă Sex Education (2019-prezent) de pe Netflix, rol care i-a adus un premiu BAFTA Scotland pentru cel mai bun actor în televiziune și trei nominalizări la premiul BAFTA pentru cel mai bun rol masculin de comedie.[5][6][7][8][9] În mai 2022, Gatwa a fost anunțat că va fi al cincisprezecelea actor care va juca rolul Doctorului în serialul BBC Doctor Who, el fiind astfel primul actor de culoare care a avut un rol principal în acest serial.[10] [11] [12] [13] [14]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Nyarugenge, Kigali, Rwanda, la 15 octombrie 1992.[15][16] Tatăl său, Tharcisse Gatwa, din districtul Karongi din Rwanda, este jurnalist cu un doctorat în teologie.[17][18]

Familia lui a evadat din Rwanda în timpul genocidului din Rwanda împotriva populației tutsi în 1994 și s-a stabilit în Scoția.[19] Familia a locuit în Edinburgh și Dunfermline. Gatwa a urmat Liceul Boroughmuir și Liceul Dunfermline înainte de a se muta la Glasgow pentru a studia la Conservatorul Regal din Scoția, absolvind cu o licență în arte, în actorie în 2013.[20][21] Conservatorul Regal din Scoția i-a acordat un doctorat onorific la ceremonia de absolvire a promoției din 2022.[22]

Carieră[modificare | modificare sursă]

După absolvire, Gatwa a primit un post la Teatrul Dundee Repertory.[23][24][25] A avut un rol scurt în serialul Bob Servant din 2014, care a fost, de asemenea, plasat și filmat în Dundee.[26]

În 2015, a apărut într-un rol secundar în miniseria Stonemouth, o adaptare a romanului cu același nume din 2012. Gatwa l-a jucat pe Demetrius în producția din 2016 a piesei Visul unei nopți de vară la Shakespeare's Globe, regizat de Emma Rice.[27]

În mai 2018, a fost distribuit în serialul Netflix de comedie-dramă Sex Education în rolul lui Eric Effiong.[28] Serialul a fost lansat în 2019 și a fost apreciat de critica de film.[29] Gatwa a primit laude pentru portretizarea lui Eric atât din partea publicului cât și a criticilor. Ei au apreciat modul în care personajul nu a fost retrogradat la personajul clișeu „cel mai bun prieten homosexual sau negru”.[30][31] El a câștigat numeroase premii pentru rol, inclusiv un premiu BAFTA Scotland pentru cel mai bun actor într-un serial de televiziune în 2020 și trei nominalizări la premiul BAFTA de televiziune pentru cea mai bună interpretare într-un rol masculin într-o comedie în 2020, 2021 și 2022 consecutiv.[32][30][33][34] În aprilie 2022, Gatwa a fost distribuită în filmul lui Greta Gerwig Barbie, cu Margot Robbie, Ryan Gosling și co-starurile din Educația sexuală Emma Mackey și Connor Swindells.

Doctor Who[modificare | modificare sursă]

Pe 8 mai 2022, s-a anunțat că Gatwa a fost distribuit în Doctor Who ca o nouă întruchipare a protagonistului serialului, Doctorul, succedându-i în acest rol lui Jodie Whittaker.[35] Gatwa, care a fost distribuit în februarie, [36] este primul actor de culoare care va avea rolul principal în serial și este al patrulea actor scoțian care va face acest lucru.[37][38][39]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.radiotimes.com/tv/sci-fi/ncuti-gatwa-profile-age-instagram-explained/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.timeout.com/news/who-is-ncuti-gatwa-seven-things-you-should-know-about-the-new-doctor-who-050922  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ BA Acting Showcase Class of 2013 (PDF) (în engleză), Royal Conservatoire of Scotland[*][[Royal Conservatoire of Scotland (conservatoire of music, drama, and dance in the centre of Glasgow, Scotland, UK)|​]], accesat în  
  4. ^ „Black and Scottish — 'I thought I was the only black person in the world'. BBC. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „From Ncuti Gatwa to floral tributes: this week's fashion trends”. The Guardian. . Accesat în . 
  6. ^ Lockett, Dee (). „Sex Education's Ncuti Gatwa Doesn't Want to Play the Gay Best Friend”. Vulture. Accesat în . 
  7. ^ Okundaye, Jason (). „Sex Education's vital, complex portrayal of black queer teenhood”. Dazed (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ Smith, Kate Louise (). „Ncuti Gatwa earns BAFTA nomination for Sex Education”. PopBuzz. 
  9. ^ „BAFTA TV 2021: Nominations for the Virgin Media British Academy Television Awards and British Academy Television Craft Awards”. BAFTA. . Accesat în . 
  10. ^ https://www.facebook.com/bbcnews (), Doctor Who: Jodie Whittaker's regeneration reveals a new Doctor (în engleză), BBC News 
  11. ^ „Ncuti Gatwa to take over from Jodie Whittaker as new Doctor Who, BBC announces”. The Scotsman. . Accesat în . 
  12. ^ „Ncuti Gatwa becomes first person of colour to play Doctor Who and fourth Scot”. The National. Accesat în . 
  13. ^ Ward, Victoria (). „Sex Education star Ncuti Gatwa announced as first black Doctor Who”. The Telegraph (în engleză). ISSN 0307-1235. Accesat în . 
  14. ^ Belam, Martin (). „Doctor Who: Ncuti Gatwa to replace Jodie Whittaker, BBC announces”. The Guardian. Accesat în . 
  15. ^ Anderson, Gillian (). „Ncuti Gatwa Embraces His Electrifying Power”. Teen Vogue. Accesat în . 
  16. ^ Negi, Shrishti (). „Ncuti Gatwa of 'Sex Education' on His Unapologetic & Carefree Portrayal of a Gay, Black Teenager”. News18. Accesat în . 
  17. ^ Gatwa, Tharcisse (). „Victims or Guilty?”. International Review of Mission. World Council of Churches. 88 (351): 347–363. doi:10.1111/j.1758-6631.1999.tb00164.x. 
  18. ^ „Ncuti Gatwa, Umunyarwanda wihagazeho muri filime 'Sex Education' yaciye ibintu kuri Netflix” (în nyanja). Isimbi.rw. . Accesat în . 
  19. ^ „Black and Scottish — 'I thought I was the only black person in the world'. BBC. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „Ncuti Gatwa”. Dundee Rep Theatre. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „BA Acting Showcase Class of 2013” (PDF). Royal Conservatoire of Scotland. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  22. ^ Webster, Laura (). „New Doctor Who star Ncuti Gatwa back in Glasgow to collect honorary degree”. The National. Accesat în . 
  23. ^ Rep Theatre, Dundee (). „We are SO PROUD of Ncuti Gatwa, a former Rep graduate actor, who has just been announced as the next Doctor!”. Accesat în . [sursă primară]
  24. ^ „Theatre review: Victoria, Dundee Rep”. The Scotsman (în engleză). . Accesat în . 
  25. ^ Volpe, Allie (). „Ncuti Gatwa Nearly Quit Acting—Then He Booked 'Sex Education'. Backstage. 
  26. ^ „BBC One - Bob Servant, Series 2, The Van” (în engleză). BBC. Accesat în . 
  27. ^ „A Midsummer Night's Dream (2016)”. player.shakespearesglobe.com. Accesat în . 
  28. ^ „BBC One - Bob Servant, Series 2, The Van” (în engleză). BBC. Accesat în . 
  29. ^ „Sex Education: Season 1”. Rotten Tomatoes. Fandango. Accesat în . 
  30. ^ a b Lockett, Dee (). „Sex Education's Ncuti Gatwa Doesn't Want to Play the Gay Best Friend”. Vulture. Accesat în . 
  31. ^ Okundaye, Jason (). „Sex Education's vital, complex portrayal of black queer teenhood”. Dazed (în engleză). Accesat în . 
  32. ^ „From Ncuti Gatwa to floral tributes: this week's fashion trends”. The Guardian. . Accesat în . 
  33. ^ Smith, Kate Louise (). „Ncuti Gatwa earns BAFTA nomination for Sex Education”. PopBuzz. 
  34. ^ „BAFTA TV 2021: Nominations for the Virgin Media British Academy Television Awards and British Academy Television Craft Awards”. BAFTA. . Accesat în . 
  35. ^ Belam, Martin (). „Doctor Who: Ncuti Gatwa to replace Jodie Whittaker, BBC announces”. The Guardian. Accesat în . 
  36. ^ Flook, Ray (). „Doctor Who: New Doctor Ncuti Gatwa Knew in February: "Been Emotional". Bleeding Cool. Accesat în . 
  37. ^ „Ncuti Gatwa to take over from Jodie Whittaker as new Doctor Who, BBC announces”. The Scotsman. . Accesat în . 
  38. ^ „Ncuti Gatwa becomes first person of colour to play Doctor Who and fourth Scot”. The National. Accesat în . 
  39. ^ Ward, Victoria (). „Sex Education star Ncuti Gatwa announced as first black Doctor Who”. The Telegraph (în engleză). ISSN 0307-1235. Accesat în .