Multi-touch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Sistemele multi-touch (sau multitouch; expresie engleză cu traducerea „atingere multiplă”) facilitează și îmbunătățesc interacțiunea omului cu sistemele digitale. În loc de tastatură, mouse sau atingerea ecranului tactil cu un singur deget (ca la sistemele de tip touchscreen), sistemele multi-touch sunt capabile de o interacțiune mai naturală (dar mai dificil de interpretat).

Aceste sisteme pot fi controlate prin atingere cu toată palma sau cu mai multe degete simultan, chiar și de către mai mulți utilizatori în aceași timp. Interacțiunea se mai realizează și prin gesturi cu mâna, brațele sau cu tot corpul. Înlocuind monitoarele clasice sistemele multi-touch plate se pot instala pe pereți, pe podea sau în vitrinele din malluri sau ale magazinelor de prezentare. [1]

Sistemele multi-touch fac parte din lumea virtuală, o lume ilustrată de exemplu de către regizorul Steven Spielberg în filmul Minority Report.

Istoria sistemelor multi-touch[modificare | modificare sursă]

În ciuda faptului că sistemele multi-touch au intrat în percepția publică odată cu apariția telefonului smartphone Apple iPhone în 2007, această tehnologie a apărut încă din 1972. Dezvoltarea pieței multi-touch are o dinamică excepțională, estimările pieții pentru 2015 ajungănd la 9 miliarde de dolari. [2]

Pentru istoria completă a sistemelor multi-touch v. articolul despre Bill Buxton, pionierul tehnologiei.

Categorii de sisteme multi-touch[modificare | modificare sursă]

Sistemele multi-touch pot fi categorizate după tehnologia folosită precum și după modul sau natura mediului de folosință. Calculatoarele de tip home și small business sunt bazate mai ales pe ecrane LCD, iar cele comerciale pe tehnologia infra [necesită citare] și proiectoare industriale. Prima categorie este de uz personal și de birou, iar sistemele comerciale sunt folosite la expoziții, prezentări, advertising și branding (stabilirea de mürci comerciale) , panouri complexe de comandă, chioscuri informaționale.

Aplicațiile destinate sistemelor home și small business sunt extensii ale sistemelor de operare -- aplicații multimedia, jocuri, utilitare capabile de interacținui complexe gen multi-touch.

Sisteme multi-touch home si small business[modificare | modificare sursă]

Această categorie de sisteme multi-touch este o continuare naturală a calculatoarelor și gadgeturilor, ele fiind produse IT obișnuite - telefoane mobile, laptopuri, desktopuri, console multimedia etc. - înzestrate cu tehnologie multi-touch. Echipate cu ecrane LCD, dimensiunile lor sunt reduse comparativ cu sistemele profesionale care se pot întinde practic pe orice suprafețe.

Producători deja bine cunoscuți: Apple, Microsoft, Google, HP, Sony și Asus. Giganții industriei IT și Telecomunicații deja au investit masiv în această tehnologie.

Apple[modificare | modificare sursă]

Apple este pionierul tehnologiei multi-touch în segmentul home / small business. Folosind avantajul primului intrat pe piață își extinde succesul obținut cu linia iPod și iPhone și pe desktop. Viitoarele desktopuri, laptopuri și netbook-uri vor oferi interactivitate multi-touch și vor migra în direcția PC tabletă sau Table Top.

Microsoft[modificare | modificare sursă]

Microsoft Surface

După succesul lui Apple, Microsoft va oferi toată gama de produse și servicii multi-touch: Microsoft Surface - un PC tabletă de calitate, Windows 7 - primul sistem de operare cu capacități multi-touch, noul Zune. Probabil că în viitor toate produsele Microsoft vor folosi acestă nouă tehnologie.

HP, Asus, Dell, Fujitsu, HTC, Google Android, Lenovo, Nintendo Wii, Nokia, Acer, Palm, Sony Vaio, 3M[modificare | modificare sursă]

Lista producătorilor de mai sus prevestește un viitor apropiat când toate echipamentele digitale (dar chiar și multe altele, ca de ex. frigiderele) vor oferi o interfață multi-touch. În jurul anului 2005-2006 actorii de pe piața sistemelor multi-touch proveneau din sfera academică și non-profit / open source. În 2009 mulți dintre pionierii acestei tehnologii au devenit departamentul multi-touch al unor mărci arhicunoscute.

Sisteme multitouch comerciale și profesionale[modificare | modificare sursă]

Conform așteptărilor sistemele comerciale sunt acele care au fost văzute mai întâi numai în scenele hollywoodiene de sci-fi: pereți transparenți cu informații 3D rotite cu mâinile și comandate cu vocea; încăperi, clădiri, panouri publicitare, obiecte obișnuite care se transformă în reclame personalizate, spații care iși schimba forma și textura după dispoziția oamenilor prezenți, elemente audio, video, multimedia in combinații neașteptate.

Sistemele multi-touch comerciale folosesc tehnologii care detectează nu numai gesturile degetelor unui singur utilizator. Ele pot fi controlate cu tot corpul de către mai multe persoane, sau chiar de către diferite obiecte. Se întind pe orice suprafață de la vitrine transparente pe clădiri, pereți interiori, pe podea și barul din club.

La ora actuală (2012) aceste sisteme sunt cele mai avansate în interacțiunea cu informații complexe, sofisticate. Sunt conectabile la rețele de distribuire automată a informațiilor pentru aprovizonarea simultană a mai multor locații și puncte de interactiune.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ce este un sistem multitouch?”. articol. Multitouch Magazine. 26 iunie 2009. http://sistememultitouch.ro/blog/2009/06/26/ce-este-un-sistem-multi-touch/. Accesat la 26 iunie 2009. 
  2. ^ Istoria si viitorul sistemelor multitouch -- Multitouch Magazine”. articol. Multitouch Magazine.. 1 iulie 2009. http://sistememultitouch.ro/blog/2009/07/01/istoria-si-viitorul-sistemelor-multi-touch/. Accesat la 1 iulie 2009.