Tehnologia informației

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la IT)
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „IT” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți IT (dezambiguizare)

Tehnologia informației sau și Tehnologia informației și a comunicațiilor, abreviat (cel mai adesea IT) TI respectiv TIC, este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației, în particular prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice) [1].

Termenii englezești corespunzători sunt Information Technology și Information and Communication Technology, abreviați IT și respectiv ICT. Prescurtarea IT, care deseori se folosește și în română, se pronunță /‿ai ti/.

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1958 într-un articol publicat în revista Harvard Business Review, articol în care autorii Leavitt și Whisler afirmă: «Noua tehnologie încă nu are un nume bine stabilit; noi o vom denumi „tehnologia informației”»[2]. Tehnologia informației este un domeniu element de legătură între electrotehnica clasică și mult mai noua informatică, multe instituții profesionale profilate (inițial) electrotehnic extinzându-se cu timpul și spre domeniul de tehnologia informației. A nu se confunda cu Informatica (Computer Science) și nici cu sistemele informatice.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Cheltuielile pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii în 2005

Tehnologia informației găsește aplicare pe multiple domenii legate de date și informații, cum ar fi: procesoare, calculatoare, hardware și software, limbaje de programare, structuri de date și altele. Sunt considerate ca făcând parte din largul domeniu IT toate elementele care prelucrează, într-un fel sau altul, date, informații sau cunoștințe.

Ocupațiile specialiștilor din acest domeniu sunt foarte variate, de la instalarea de software aplicație și până la proiectarea unor rețele de calculatoare complexe și a bazelor de date de informații. Câteva sarcini tipice sunt: managementul datelor, construcția de hardware pentru calculatoare, proiectarea de software, administrarea unor întregi sisteme informaționale. În ultimii ani sfera de răspândire s-a lărgit mult, cuprinzând acum nu numai calculatoare și rețelele lor, dar și telefoane mobile celulare, intelifoane (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele. De aceea, cererea de specialiști de vârf pe piața mâinii de lucru a domeniului este constant mare.

De aceea și instituțiile superioare de învățământ au introdus noi catedre, cursuri, profile și examene corespunzătoare, pentru a ține pasul cu aceste tendințe din cadrul IT, pe lângă domeniile Informatică și Sisteme informatice.

În 2009 piața mondială de servicii de IT a totalizat 763 miliarde de dolari (USD)[3].

Tehnologia informației și legislația[modificare | modificare sursă]

Dezvoltarea rapidă a industriei a dus și la dezvoltarea legislației în acest domeniu. De exemplu, astăzi, în unele țări, există o răspundere penală pentru distribuirea virușilor informatici sau și pentru hacking-ul anumitor resurse Internet. În unele țări există însă și o legislație de stimulare a IT-ului, de exemplu prin reducerea sau excluderea unor taxe.

Tehnologia informației și etica[modificare | modificare sursă]

Pentru detalii vezi: Etica tehnologiei informației

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Longley, Dennis; Shain, Michael (1985), Dictionary of Information Technology (ed. 2), Macmillan Press, ISBN 0-333-37260-3 
  • Isbell, Charles; Impagliazzo, John; Stein, Lynn; Proulx, Viera; Russ, Steve; Forbes, Jeffrey; Thomas, Richard; Fraser, Linda et al. (1 decembrie 2009), (Re)Defining Computing Curricula by (Re)Defining Computing, Association for Computing Machinery, ACM, pp. 203–225, ISBN 978-1-60558-886-5 
  • Adelman, C. (2000). A Parallel Post-secondary Universe: The Certification System in Information Technology. Washington, D.C.: U.S. Department of Education.
  • Allen, T., and M.S. Morton, eds. 1994. Information Technology and the Corporation of the 1990s. New York: Oxford University Press.
  • Shelly, Gary, Cashman, Thomas, Vermaat, Misty, and Walker, Tim. (1999). Discovering Computers 2000: Concepts for a Connected World. Cambridge, Massachusetts: Course Technology.
  • Webster, Frank, and Robins, Kevin. (1986). Information Technology—A Luddite Analysis. Norwood, NJ: Ablex.
  • The Global Information Technology Report 2008–2009, World Economic Forum and INSEAD, 2009, ISBN 978-92-95044-19-7, http://www.weforum.org/pdf/gitr/2009/gitr09fullreport.pdf 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Longley & Shain 1985, p. 164
  2. ^ Information technology (necesită abonare)”, Oxford English Dictionary (ed. 2), Oxford University Press, 1989, http://dictionary.oed.com/ 
  3. ^ Gartner Says Worldwide IT Services Revenue Declined 5.3 Percent in 2009”, Gartner, http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1363713 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]