Monumentul victimelor Holocaustului (Cupcini)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monumentul victimelor Holocaustului
Poziționare
LocalitateCupcini
ȚaraRepublica Moldova

Monumentul Victimelor Holocaustului este un monument din orașul Cupcini, raionul Edineț, Republica Moldova, ridicat în memoria victimelor Holocaustului (evrei și membri ai altor minorități) care au fost persecutați și exterminați de naziști, aliații și colaboratorii lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoria fondării[modificare | modificare sursă]

Ideile și planurile pentru crearea structurii memoriale au apărut cu mai mulți ani înainte de inaugurarea acesteia. Ideea în sine i-a aparținut locuitorului local Iurie Zagorca, istoric de profesie și fondator al organizației publice "Nemurire", care și-a dedicat mai mult decât 20 de ani deschiderii unor monumente similare în Moldova. Proiectul a fost susținut de Primăria orașului și de organizația LivingStones Association.

În 1941, în raionul Edineț existau două lagăre de concentrare, în care trupele române, îndeplinind ordinul generalului Antonescu de a curăța de evrei fostul teritoriu al Regatului Român, au adus coloane de locuitori din Basarabia și Bucovina de Nord. În octombrie 1941, în urma unui nou ordin de redirecționare a evreilor peste Nistru, lagărele au fost închise. Potrivit diferitelor informații, în lagăre s-au aflat între 13 și 25 de mii de persoane în întreaga perioadă.

Cei slabi și bolnavi au fost duși la periferia orașului și împușcați, iar restul - epuizați și extenuați au fost conduși în coloane spre Transnistria. Coloanele s-au deplasat spre Soroca, de unde au fost transportate peste Nistru pe două drumuri: unul prin Otaci, celălalt prin Cupcini, Parkova, Fintina Alba și alte localități. Astfel, la inițiativa organizației "Nemurire", în localitățile prin care au fost traversate "drumurile morții" sunt ridicate monumente comemorative, unul dintre acestea fiind monumentul din orașul Cupcini, care a fost ridicat în octombrie 2019.

Inaugurarea monumentului[modificare | modificare sursă]

La data de 26 ianuarie 2020 la Cupcini a avut loc un miting de comemorare si inaugurare a monumentului a 326 de evrei, jertfe ale Holocaustului, locuitori ai fostului raion Bratuseni.

La miting au luat parte: Nicolaie Melnic – presedintele al raionului Edinet, Gheorghe Pulbere — vicepresedinte, Galina Musteata – sef Directie Educatie a Consiliului Raional Edinet, Nicolae Radita – directorul Agentiei de relatii interetnice din Republica Moldova, Efim Akkerman — membru de onoare al Organizatiei obstesti ,,Nemurire”, Iulia Seinman – directorul comunitatii evreiesti din Republica Moldova, Rav Izacson Danieli – ravinul sinagogii Comunitatii evreiesti din Republica Moldova, reprezentanti ai Asociatiei fostilor evrei refugiati, Agentiei evreiesti ,,Sohnut in Moldova”, programelor Centrului cultural Evreiesc ,,Chedem”, a bibliotecii evreiesti ,,Itic Manger”, participant in proiect pentru tineret ,,Licrat Moldova”, locuitori ai orasului Cupcin si oaspeti din alte localitati.

Mitingul de comemorare a fost deschis de presedintele Organizatiei obstesti ,,Nemurire”, Iurie Zagorcea. Onoarea de a dezveli monumental I s-a oferit sponsorilor care au contribuit la inaugurarea lui: primaria Cupcini – primar Ivan Ostaficiuc si cetateanca Elvetiei Yvette Marzbacher cu familia. Deschiderea monumentului a fost cu onoruri militare — salve de impuscaturi.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Ion Balta. Ecou al razboiului… // Nord Info, nr. 4 (1047), 2020 , p. 3.

Iurie Zagorcea. Память бессмертна… // Curierul de Edinet, nr. 3 (222), 2020 , p. 5.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. LivingStones Association
  2. Lecția de toleranță
  3. Личное дело историка Загорчи