Mizzi Kaspar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mizzi Kaspar
Date personale
Nume la naștereMarcella Kaspar Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
Graz, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedată (42 de ani) Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (sifilis) Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Austriac
 Cisleithania Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Activitate
Partener(ă)Prințul Rudolf al Austriei  Modificați la Wikidata

Maria „Mizzi” Kaspar (n. , Graz, Imperiul Austriac – d. , Viena, Austro-Ungaria) a fost iubita lui Rudolf, prințul moștenitor al Austro-Ungariei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mizzi Kaspar purta titlul profesional de „proprietar de casă”, dar era ceea ce în Viena se numea la acea vreme „subretă”, fiind de fapt metresa lui Rudolf. El a avut mai multe relații, însă relația cu Mizzi a fost una strânsă și de lungă durată. În 1887 Rudolf i-a cumpărat o casă cu trei etaje pe Heumühlgasse nr.10, în districtul 4 din Viena, plătind suma de 60.000 de guldeni. De asemenea, el i-a dăruit bani și bijuterii în valoare totală de 130.000 de guldeni.[1]

În perioada anterioară sinuciderii, Rudolf devenise din ce în ce mai obosit de viață și mai disperat. O lună înainte de a se sinucide, Rudolf îi propusese ei să facă acest pas împreună însă Mizzi l-a refuzat, informând ulterior poliția despre planurile de sinucidere ale prințului. Poliția a ignorat însă această informație.

Rudolf și Mizzi au petrecut împreună noaptea dintre 27 și 28 ianuarie 1889, la domiciliul ei. Pe 29 ianuarie Rudolf a plecat la Mayerling pentru o vânătoare ce fusese planificată. În dimineața zilei de 30 ianuarie trupul neînsuflețit al lui Rudolf a fost descoperit în Castelul lui de vânătoare de la Mayerling. Baroneasa Mary Vetsera a murit împreună cu el.

Rudolf a lăsat prin testament 30.000 de guldeni pentru Mizzi Kaspar. Ulterior tânăra, care la momentul tragediei avea douăzeci și patru de ani, nu a acordat niciodată vreun interviu și a trăit complet retrasă. Pe 7 noiembrie 1889 când i s-a acordat cetățenia orașului Viena, și-a declarat profesia ca fiind „proprietar de casă”.

În 1891 a vândut casa de pe Heumühlgasse și s-a mutat în același district pe Paniglgasse nr. 19, puțin mai aproape de centrul orașului.

Mizzi Kaspar a murit pe 29 ianuarie 1907. Cauza decesului (conform certificatului de deces) a fost întărirea măduvei spinării, urmare a unei boli frecvente în acea epocă: sifilis.[1] Ea a fost înmormântată la Mödling, nu departe de Viena, localitate în care a locuit o perioadă de timp. Mormântul nu mai există astăzi.[2]

Mizzi nu a lăsat în urmă nici jurnale, nici scrisori și nici memorii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Philipp Vandenberg: Die Frühstücksfrau des Kaisers. Vom Schicksal der Geliebten. Bastei-Lübbe, Bergisch Gladbach 2007, ISBN 3-404-64221-X, S. 67f.
  2. ^ Friedhofsführer S. 42 abgerufen am 23. November 2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]