Micul meu ponei: Prietenia este magică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Micul Meu Ponei: Prietenia Este Magică
My Little Pony Friendship Is Magic.png
Informații generale
Gen aventură
comedie
fantezie
Dezvoltator(i) Lauren Faust
Vocile: Tara Strong
Ashleigh Ball
Andrea Libman
Tabitha St. Germain
Cathy Weseluck
Nicole Oliver
Michelle Creber
Madeleine Peters
Claire Corlett
Compozitor temă muzicală Daniel Ingram
Temă muzicală de început "Friendship Is Magic" de Rebecca Shoichet
Țară de origine Statele UniteStatele Unite ale Americii
Nr. de sezoane 4 (al patrulea în desfășurare)
Nr. de episoade 91(82 apărute) (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) Sarah Wall
Producător(i)
executiv(i)
Lauren Faust
Chris Bartleman
Blair Peters
Kirsten Newlands
Beth Stevenson
Stephen Davis
Perioada de difuzare 21-22 minute
Difuzare
Canal original The Hub
Format imagine 16:9 widescreen, 1080i (HD)
4:3 cropped, 480i (SD)
Format audio Stereo
5.1 surround
Difuzare originală 10 octombrie2010
Cronologie
Precedat de My Little Pony Generation 3
Legături externe
Site oficial

Micul meu ponei: Prietenia este magică (în engleză My Little Pony: Friendship Is Magic) este un serial animat de televiziune care a avut premiera pe 10 octombrie 2010 în SUA pe rețeaua The Hub și se bazează pe linia de jucării Micul Meu Ponei a companiei Hasbro. Seria este produsă de studiourile Hasbro și DHX Media Vancouver (fostul Studio B Productions). Showul este în prezent la al doilea sezon în Statele Unite și mai este difuzat la nivel internațional în zeci de țări în peste zece limbi.

Lauren Faust, animator pentru numeroase showuri de succes pentru copii a fost selectată de către Hasbro ca regizor creativ și producător executiv pentru serial. Faust a încercat să schimbe natura "copilăroasă și fetișcană" deja stabilită în linia Micul Meu Ponei, creând personaje mai profunde. S-a axat mai mult pe temele de aventură decât celelalte seriale Micul Meu Ponei le-a avut și a creat multe povești cu privire la rezolvarea dificultăților dintre prieteni. Împreună cu echipa sa, Faust a incorporat sugestiile de la Hasbro pentru ca showul să fie și educațional și informațional, precum și pentru comercializarea liniei de jucării, însă li s-a și frâu liber cu serialul. Aproape de sfârștul primului sezon Faust a demisionat ca producător executiv dar a rămas producător consultător pentru sezonul doi, și a părăsit ulterior serialul. Jayson Thiessen, regizorul supraveghetor a devenit responsabil pentru producție.

Showul urmează un ponei unicorn studios numit Twilight Sparkle (în română Strălucire de Amurg) căruia mentorul ei, Prințesa Celestia îi dă sarcina de a învăța despre prietenie în orașul Ponyville. Twilight Sparkle devine prietenă apropiată cu alți cinci ponei: Applejack, Rarity , Fluttershy, Rainbow Dash și Pinkie Pie . Fiecare dintre aceștia sunt diferiți și se descoperă pe ei însăși ca făcând parte din "Elementele Armoniei". În serie poneii au aventuri și ajută alți rezidenți din Ponyville, în timp ce au unele probleme cu prietenia.

Serialul a fost aplaudat de către critici pentru umor și morală.În ciuda faptului că este pentru fetițe și părinții lor, "Prietenia Este Magică" a devenit popular și în rândul spectatorilor mai mari, adolescenți și adulți de sex masculin, care se numesc ei însuși "bronies".Motivele pentru această apreciere neintenționată includ contribuția lui Faust la scris și caracterizare, animața Flash expresivă, temele pe care și audiența mai mare le poate aprecia și relația dintre Hasbro, creatori și fani.Elementele showului au devenit o parte a culturii și au constituit un fenomen al internetului.Există o convenție a fanilor numită BroNYCon.

Origini[modificare | modificare sursă]

Compania Hasbro a produs nenumărate jucării și alte lucruri de divertisment legate de franciza Micul Meu Ponei în trecut, de multe ori etichetate de către colecționari ca Generațiile 1, 2 și 3.[1] Seria de desene animate Poveștile Micului Meu Ponei (în engleza My Little Pony Tales), produsă în 1992 a fost cea mai recentă serie de televiziune a companiei până la apariția MMP:Prietenia Este Magică. În această serie poneii sunt din prima generație.[2][3] A fost urmată de diverse lansări direct pe video , care includ modelele de ponei din următoarele generații.[4] În același fel în care filmul lui Michael Bay a schimbat noua linie de jucării Transformes, Hasbro a vrut să schimbe franciza Micul Meu Ponei și să-l facă mai potrivit pentru noua generație de fete tinere.[5]În conformitate cu Margaret Leosch, președintele consiliului de administrație al canalului The Hub, revizuirea modelelor din trecut a fost o decizie importantă, influențată de opiniile directorilor executivi a rețelei, precum și a fanilor.[6]

Lauren Faust, dezvoltator și inițial responsabilă pentru producția Micul Meu Ponei: Prietenia Este Magică

Animatorul și scriitoarea Lauren Faust a abordat Hasbro, în dorința de a-și face linia ei de jucării pentru fete "Galaxy Girls" într-o serie animată. Faust, care în trecut a lucrat la Fetițele Powerpuff și Foster casa pentru prieteni imaginari își dorea un serial de animație doar pentru fete de mulți ani, dar de fiecare dată era respinsă de către studiori și rețele deoarece desenele animate pentru fete erau considerate fără succes.La studiourile Hasbro, Lisa Licht i-a arătat lui Lauren unul dintre cele mai recente filme animate Micul Meu Ponei, Prințesa Promenadă, și a considerat ca Faust este potrivită pentru această producție și a rugat-o să dea câteva idei pentru noua versiune a francizei."[5]

Faust a fost inițial angajată de Hasbro pentru a crea un scenariu al serialului, permițându-i să dea o mână de ajutor la conceptualizare.[5] Aceasta a spus că la început a fost "extrem de sceptică" cu privire la acest job deoarece mereu a găsit serialele bazate pe jucării de fete ca fiind plictisitoare. Micul Meu Ponei a fost unul dintre jucăriile ei preferate din copilărie, dar a fost dezamăgită că imaginația ei de atunci nu avea nicio legătură cu desenul animat, unde personajele aveau "petreceri de ceai fără sfâșit, chicotit încontinuu și învingând răufăcătorii fie prin vorbă bună, fie prin plâns". Având șansa de a lucra la Micul Meu Ponei a vrut să dovedească că "desenele pentru fete nu trebuie să fie ultra-drăgălașe și scumpele". Pentru a face asta, a incorporat multe elemente în designurile personajelor și în serial ce contraziceau stereotipurile idealizate de fete, inclusiv personalități diverse, mesajul că prietenii sunt diferiți și se pot certa, dar în continuare să fie prieteni, precum și ideea că fetele nu trebuie limitate de ce ceilalți zic că pot sau nu face.

Producție[modificare | modificare sursă]

Serialul a prins viață în anul 2010, în prezent un al patrulea sezon este în producție, iar data este pe 23 Noiembrie 2013.

Premisă[modificare | modificare sursă]

Caractere[modificare | modificare sursă]

Showul se învârte în jurul aventurilor și vieții al poneiului unicorn Twilight Sparkle (Tara Strong îi dă voce, iar Rebecca Shoichet atunci când cântă), asistentului ei Spike, un dragon bebe și al prietenilor ei din Ponyville:

 • Rainbow Dash, o băiețoaică ponei pegasus ce ajută la controlul vremii (Vocea făcută de Ashleigh Ball)
 • Rarity, un încântător unicorn cu un fler pentru designul vestimentar (Vocea făcută de Tabitha St. Germain , iar Kazumi Evans atunci când cântă)
 • Fluttershy, un ponei pegasus timid ce iubește foarte mult animalele (Vocea făcută de Andrea Libman)
 • Pinkie Pie, un ponei hiperactiv ce iubește petrecerile (Vocea făcută de Andrea Libman , iar Shannon Chan-Kent atunci când cântă)
 • Applejack, un ponei harnic ce lucrează la ferma ei de mere (Vocea făcută de Ashleigh Ball )

Episoade[modificare | modificare sursă]

 • Numarul total al episoadelor este de 91. Sezonul 1, sezonul 2 si sezonul 4 au 26 de episoade fiecare. Sezonul 3 are 13 episoade.
 • Nightmare Moon este invinsa in primul sezon de carte cei 6 ponei: Twilight Sparkle , Rarity , Rainbow Dash , Fluttershy , Pinkie Pie si Applejack, fiecare reprezentand un element al armoniei.
 • In sezonul al doilea, Discord, maestrul haosului, este infrant de catre elementele armoniei ( cei 6 ponei ). La finalul acestui sezon, regina Chrysalis isi face aparitia , trasnformata in printesa Cadence si furandu-i identittatea . Twilight stie ca se petrece ceva cudata cu Cadence. Falsa Cadence ( regina Chrysalis ) o trimite pe Twilight intr-o ,,inchisoare de cristal" alaturi de Cadence cea reala, imediat ce isi da seama ca Twilight ii va strica acoperirea. Twilight si Cadence reusesc sa scape. Reala Cadence ii da putere lui Shinig Armor cel vrajit de catre Chrysalis, iar impreuna reusesc sa o alunge pe regina si pe spiridusii ei.
 • In al treilea sezon este invins regele Sombra. Twilight si cu Spike gasesc inima de cristal care-l va invinge pe Sombra. Sombra isi da seama ce au facut cei doi si inncearca sa ii opreasca. Cadence, cu ultimele puteri, este impinsa de catre Shinig Armor si zboara ca sa ia inima si pe Skipe care era in cadere. Duc inima la locul ei, iar aceasta creeaza o vraja care-l distruge pe Sombra. La finalul acestui sezon, Twilight devine un alicorn si totodata printesa.
 • In ultimul sezon, printesa Twilight trebuie sa apere Equestria de catre Tirek un centaur magic care vrea sa ia puterea tuturor poneilor. Celetrei printese: Celestia, Luna si Cadence ii dau toata magia lor lui Twilight pentru a o tine departe de Tirek. Celestia il trimite pe Dicord pentru a-l infrange pe Tirek cat timp nu are destula putere, dar Discord o tradeaza pe Celestia alaturandu-se lui Tirek. Tirek ii captureaza prietenii lui Twilight cerandu-i toata magia alicornilor in schimbul lor. Twilight e de acord, Tirek devenid cel mai puternic din Equestria. Twilight isi da seama de magia prieteniei , iar cu ajutorul lui Discord, care realizeaza ce greseala a facut tradand poneii, deschid cufarul si elibereaza magia curcubeului invingandu-l pe Tirek.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Statele Unite[modificare | modificare sursă]

Internațional[modificare | modificare sursă]

Media[modificare | modificare sursă]

Jucării[modificare | modificare sursă]

Altele[modificare | modificare sursă]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Dublajul în limba română[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat de Zone Studio Oradea (ep. 1-26) / Studiourile BTI (ep. 27-52)
Traducerea și adaptarea: Bogdan Piticariu (ep. 1), Flavia Dulca (ep. 44, 52)
Regia: Lucia Rogoz (ep. 1), Gabriela Codrea (ep. 1, 44, 52)
Au dublat ín limbă română:

 • Iulia Tohotan - Twilight Sparkle
 • Alina Leonte - Spike
 • Ioana Perneș - Pinkie Pie
 • Gabriela Codrea - Applejack(sezonul3),Printesa Luna
 • Carina Cheregi - Rainbow Dash
 • Olivia Fodor - Rarity
 • Ioana Dagău - Fluttershy,Applebloom,Pipsqueak
 • Lucia Rogoz
 • Mirela Corbeanu
 • Carina Marin - Applejack(sezoanele 1-2)
 • Richard Balint - Discord
 • Anca Sigmirean - Sweetie Belle(sezonul2)
 • Petre Ghimbășan
 • Ion Ruscuț

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Tyrrel, Rebecca (24 decembrie 2004). „Pony tale”. The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/culture/3633908/Pony-tale.html. Accesat la 4 noiembrie 2011. 
 2. ^ Hayes, Summer; Shriner, Kimberly (2008). The My Little Pony G1 Collector's Inventory. Priced Nostalgia Press. ISBN 978-0-9786063-1-2. http://books.google.com/books?id=Zcc5nh6XrbMC 
 3. ^ Erickson, Hal (2005). Television Cartoon Shows: An Illustrated Encyclopedia, 1949 -2003, The Shows M-Z. McFarlene & Co. pp. 575–576. ISBN 0786422564 
 4. ^ Hayes, Summer (2007). The My Little Pony G3 Collector's Inventory. Priced Nostalgia Press. ISBN 978-0-9786063-5-0. http://books.google.com/books?id=RQwezXjBJaUC 
 5. ^ a b c 'Tekaramity' (15 septembrie 2011). „Exclusive Season 1 Retrospective Interview with Lauren Faust”. Equestria Daily. http://www.equestriadaily.com/2011/09/exclusive-season-1-retrospective.html. Accesat la 16 septembrie 2011. 
 6. ^ Anderson, Monika (12 august 2011). „Never Too Old For'ThunderCats'?”. The Wall Street Journal. http://online.wsj.com/article/SB10001424053111903918104576500460858469994.html. Accesat la 12 august 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]