Marco Onofrio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marco Onofrio
Date personale
Născut (53 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Roma, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Italia[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
poet
critic literar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Sapienza din Roma

Marco Onofrio (n. , Roma, Italia) este scriitor, eseist și critic literar italian. În 1995 a absolvit cu titlu onorific secția de literatura italiană contemporană de la Universitatea "Sapienza" din Roma susținând o lucrare despre poetul Dino Campana, lucrare care a fost distinsă cu premiul european "Eugenio Montale" în 1996.

Se ocupă de literatura italiană modernă și contemporană, îndeosebi de autorii din secolul XX. Studiază de mulți ani raportul scriitorilor italieni și străini cu orașul Roma precum și urmele pe care vizitele făcute de aceștia aici le-au lăsat în operele lor. Desfășoară în același timp și activități de critic literar îndreptate către descoperirile și valorizarea noilor propuneri editoriale. A publicat volume de poezii și proză, a scris zeci de prefețe și a publicat sute de articole și intervenții critice în diferite ziare italiene printre care "Il Messaggero", "Il Tempo", "Lazio Ieri e Oggi", "Studium", "Nuova Antologia", „La Voce romana”, „l’immaginazione”, „Orlando”. Printre lucrările de ficțiune se numără romanul experimental "Senza cuore" (Fără inimă - 2012, ISBN 978-88-96517-97-0), poveștile satirice reunite în volumul "La scuola degli idioti" (Școala idioților - 2013, ISBN 978-88-6881-001-6) și romanul emoțional "Diario di un padre innamorato" (Jurnalul unui tată îndrăgostit- 2016, ISBN 978-88-311-2867-4) care se concentrează pe experiența părintească și este dedicat fiicei sale Valentina.

Cu poemul dramatic „Emporium. Poemetto di civile indignazione” (Poem de indignare civilă) a anticipat – cu trei ani inaintea pamfletului „Indignați-vă!” a lui Stéphane Hessel – mișcarea ”indignaților” (http://marconofrioscrittore.wordpress.com/ Arhivat în , la Wayback Machine.). Inspirat de poemele filosofice din „Prezența lui Giano” muzicistul Marcello Appignani a compus piesele de pe albumul ”Natură vie cu oboi, chitară și violoncel”, produs de RAITrade în septembrie 2014.

Volume de studii și critică literară[modificare | modificare sursă]

Volume de poezie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ BnF catalogue général, accesat în