Ludwig Sylow

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ludwig Sylow
Date personale
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
Christiania⁠(d), Suedia-Norvegia Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
Christiania⁠(d), Norvegia Modificați la Wikidata
PărințiThomas Edvard von Westen Sylow[*][[Thomas Edvard von Westen Sylow (politician norvegian)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCarl Sylow[*][[Carl Sylow (Norwegian military officer and sports official)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba norvegiană[5]
Limba daneză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Oslo
Universitatea din Copenhaga[*][1]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Oslo  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
Æresdoktor ved Københavns Universitet[*][[Æresdoktor ved Københavns Universitet |​]]  Modificați la Wikidata

Ludwig Sylow (n. 12 decembrie 1832, Oslo — d. 7 septembrie 1918) a fost un matematician norvegian, s-a făcut remarcat pentru teoria grupului. A fost student la Universitatea din Christiania. În 1855, a devenit profesor de liceu, și, în ciuda timpului indelungat ocupat cu îndatoririle sale de profesor, Sylow a găsit timp pentru a studia lucrările lui Abel. În timpul anului școlar 1862-1863, Sylow a primit o funcție temporară la Universitatea Christiania și a tinut lecții de teoria lui Galois și grupuri de permutări. Printre studenții săi din acel an, se află marele matematician Sophus Lie, dupa numele căruia au fost denumite algebrele Lie și grupurile Lie. Din 1973 până în 1881, Sylow, cu puțin ajutor din partea lui Lie, a pregătit o noua ediție a lucrărilor lui Abel. În 1902, Sylow și Elling Holst au publicat corespondența sa.

Marea descoperire a lui Sylow, teoremele sale, au venit în 1872. După ce a studiat rezultatul lui Sylow, Camille Jordan le-a numit “unul dintre punctele esențiale in teoria permutărilor”. Rezultatele au luat o și mai mare importanță când teoria grupurilor abstracte a înflorit spre sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. A publicat teoremele în “Mathematische Annalen” în anul 1872. În 1869, lui Sylow i s-a oferit postul de profesor la Universitatea Christiania, dar l-a refuzat. Dupa retragerea sa, la vârsta de 65 de ani, din viața de profesor de liceu, Lie a condus cu succes, o campanie pentru a-i stabili un post la Universitatea Christiania. Sylow a menținut aceasta poziție până la moartea sa, pe 7 septembrie 1918. Sylow a obținut rezultate importante în teoria grupurilor, oferind instrumentul de baza în investigarea grupurilor finite.

  1. ^ Genealogia matematicienilor 
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  4. ^ a b Peter Ludvig Mejdell Sylow, Norsk biografisk leksikon, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în