Kuai Xiang

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kuai Xiang
Date personale
Născut1398 Modificați la Wikidata
Suzhou, Republica Populară Chineză Modificați la Wikidata
Decedat1481 (83 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
arhitect Modificați la Wikidata

Kuai Xiang ( chineză simplificată: 蒯祥; pinyin: Kuǎi Xiáng; n. 1398, Suzhou, Republica Populară Chineză – d. 1481) a fost un arhitect și inginer chinez, cel mai bine cunoscut ca proiectant al Orașului Interzis[1] din Beijing, China, și inițiator al Dulgherilor Xiangshan. Acesta s-a născut în Xukou (Xiangshan), Wuxian, Suzhou, în timpul dinastiei Ming. În anul 1403, atunci când Împăratul Yongle a decis să transfere capitala imperiului chinez de la Nanjing la Beijing, Kuai Xiang a primit ordine pentru a proiecta și construi Orașul Interzis pentru conducător.

Kuai Xiang avea puțin peste treizeci de ani atunci când Împăratul l-a însărcinat să proiecteze Orașul Interzis. Kuai s-a inspirat din Palatul Imperial din Nanjing, pe care l-a folosit drept model. În plus, a inclus în proiectul său multe caracteristici ale altor palate construite în timpul dinastiilor Tang și Song. De asemenea, a folosit și s-a inspirat din diverse sisteme tradiționale confucianiste, taoiste și astronomice. Dezvoltarea proiectului a durat mai mulți ani, iar primele lucrări de construcție au început în 1407. Primul palat și zidurile Orașului au fost finalizate doar după 13 ani.[2] Ulterior, Orașul Interzis a fost extins prin diverse adăugiri de clădiri, grădini și ziduri, dar inima acestuia a rămas fidelă proiectului inițial.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ming: The Golden Empire on display at National Museum of Scotland” (în engleză). BBC. . Arhitectul principal al Orașului Interzis, Kuai Xiang, este pictat stând în fața Porții Păcii Cerești. 
  2. ^ a b Shea, Marilyn. „Forbidden City - History” (în engleză). University of Maine at Farmington. Arhivat din original la . Accesat în . Împăratul Yongle a ales un arhitect tânăr pentru a proiecta și supraveghea construcția. Kuai Xiang 蒯祥 (Kuǎi Xiáng) avea puțin peste treizeci de ani când a început să lucreze. A folosit Palatul Imperial din Nanjing ca model de bază și a încorporat referințe istorice către palatele construite în timpul dinastiilor Tang și Song. A inclus referințe către credințele confucianiste, taoiste și astronomice tradiționale pentru a crea o expresie a filosofiei și credinței chineze. Construcția primului palat și zidurilor a durat 13 ani. De-a lungul secolelor au realizate adăugiri la proiectul inițial al Orașului Interzis, dar inima palatului este conform proiectului lui Yongle și Kuai Xiang. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]