Klaus Wowereit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Klaus Wowereit, 2012

Klaus Wowereit (n. 1 octombrie 1953, Berlin) este un politician german, membru al Partidului Social Democrat al Germaniei (SPD), primar guvernator al Berlinului din 2001. Deoarece Berlinul este un stat-oraș, primarul său este în același timp și prim-ministrul guvernului de land; de aceea poziția sa se numește în germană Regierender Bürgermeister („primar guvernator”).

Wowereit este printre cei mai faimoși politicieni germani care este homosexual. Și-a declarat public orientarea sa sexuală înainte de alegerile pe land din 2001, când a lansat fraza, acum faimoasă, „Ich bin schwul, und das ist auch gut so”. („Sunt gay și aceasta e bine așa”).

Wowereit și alegerile din Berlin[modificare | modificare sursă]

2006[modificare | modificare sursă]

Coaliția de guvernare a SPD-ului (Wowereit) cu partidul Die Linke (Stânga), supranumită roșu-roșu, a fost realeasă în alegerile pe land din 2006.

2011[modificare | modificare sursă]

La 18 sept. 2011 au avut loc în Berlin alegeri pentru parlamentul de land (care în Berlin este numit Senat). Rezultatele preliminarii sunt: SPD 28,5 %, CDU 23 %, Verzii 18,5 %, Die Linke (Stânga) 11,5 %, Pirații 9 %, FDP 2 %.

Interpretare: În cazul că rezultatele preliminare se confirmă, actuala coaliție guvernamentală între social-democrați și Stânga a căzut, nemaiîntrunind, după 10 ani de guvernare, majoritatea de locuri în Senat. Totuși, deoarece SPD și Wowereit au câștigat alegerile (a 3-a oară la rând), el rămâne la putere pentru următorii 5 ani, totuși numai dacă se coalizează, ori cu Verzii (mai probabil), ori cu creștin-democrații (CDU).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]