James al IV-lea de Mallorca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
James al IV-lea de Mallorca
James IV of Majorca.jpg
Casa regală Casa de Barcelona
Tată James al III-lea de Mallorca
Mamă Constance de Aragon
Naștere 1336
Deces 20 ianuarie 1375

James al IV-lea de Mallorca (1336 - 20 ianuarie 1375) a susținut, fără succes, tronurile Regatului Mallorca și Principatul Ahaia din 1349 până la moartea sa. El a fost regele consort de Neapole.

Întemnițarea și căsătoria[modificare | modificare sursă]

James a fost fiul lui James al III-lea de Mallorca și a soției sale, Constance de Aragon. Tatăl său a fost ucis în bătălia de la Llucmajor în 1349, în timp ce încerca să-și recupereze împărăția, iar James al IV-lea a fost luat prizonier de către unchiul său, Petru al IV-lea de Aragon. Pretendent la Regatul Mallorca și Principatul Ahaia, James a fost ținut într-o cușcă de fier la Barcelona până în 1362. A reușit să scape și s-a refugiat cu Ioana I de Neapole, care l-a ajutat pe tatăl său în ultima încercare asupra Mallorcăi.

Ioana care nu avea copii și avea nevoie de moștenitori, s-a căsătorit cu James pe 26 septembrie 1363, la Castel Nuovo. Probabil pentru a evita conflictele civile din primele două căsătorii. Ioana l-a exclus pe James de la guvernare, prin contractul de căsătorie. Cu toate acestea, căsătoria s-a dovedit fără succes, cuplul neavând copii și văzându-se rar unul pe altul.

Lupta pentru Mallorca[modificare | modificare sursă]

James era determinat să-și recupereze împărăția și a plecat curând în război cu Regatul Aragon. A fost învins și forțat să fugă în Bordeaux. Acolo, a câștigat sprijinul lui Eduard Prințul Negru, care spera că îl va restaura în Mallorca după restabilirea lui Petru cel Crud în Castilia. S-a alăturat invaziei din Castilia, a luat parte la bătălia de la Nájera. A fost lovit de o boală îndelungată și severă în Valladolid. În imposibilitatea de a merge, nu a putut să părăsească orașul și a fost capturat de Henric al II-lea de Castilia. Răscumpărat de Ioana, el a revenit în Napoli pentru scurt timp, înainte de a pleca din nou.

Henric a lansat un război împotriva lui Petru al IV-lea de Aragon, iar James spera să profite de acest lucru pentru a căpăta Roussillon și Cerdanya, porțiunile din regatul tatălui său. Cu toate acestea, Ioan de Gaunt a procurat un armistițiu între Castilia și Aragon iar întreaga greutate a forțelor de Aragon au căzut asupra lui James. Învins din nou, a fugit în Castilia, unde probabil a murit otrăvit la Soria, pe 20 ianuarie 1375, la cea de-a 32-a aniversare de la aderare a soției sale.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Grierson, Philip; Travaini, Lucia (1998). Medieval European Coinage: Volume 14, South Italy, Sicily, Sardinia: With a Catalogue of the Coins in the Fitzwilliam Museum, Cambridge, Volume 14, Part 3. Cambridge University Press. pp. 230, 511. ISBN 0521582318.