Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”
Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” este un institut al Academiei Române, situat în București, România, specializat în preistorie, istorie veche, arheologie clasică și istorie medievală. Directorul institutului este din 2016 numismatul și arheologul Eugen Nicolae.
Institutul are o publicație profesională cu o activitate neîntreruptă de peste 80 de ani, revista de arheologie Dacia, fondată în 1924 de arheologul și istoricul român Vasile Pârvan, în a cărui onoare institutul a fost numit. Titlul original al revistei de arheologie era la înființare Dacia - Recherches et découvertes archéologiques en Roumanie, care astăzi se numește Dacia - Revistă arheologică și de istorie veche, având subtitluri identice în patru limbi de circulație, franceză, engleză, germană și rusă. [1]
Colecțiile sale sunt reprezentate de fondul moștenit de la Muzeul Național de Antichități, constituit în secolul al XIX-lea, si de achiziții arheologice de la Histria, Dinogetia, Noviodunum, Tropaeum Traiani și Sucidava (grecești, geto-dacice, romane, bizantine, otomane și medievale central-europene). [2]
Sediul institutului este din anul 1956 Casa Macca din strada Henri Coandă.
Organizare
[modificare | modificare sursă]- Sectorul arheologie preistorică
- Centrul de tracologie
- Sectorul arheologie greco-romană și epigrafie
- Sectorul arheologie medievală
- Sectorul numismatică
- Muzeul Național de Antichități
- Compartimentul desen-restaurare-foto
- Compartimentul redacție
- Compartimentul bibliotecă
- Compartimentul financiar-contabilitate
- Compartimentul administrativ-aprovizionare
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ „Colecția revistei DACIA - seria veche 1924-1948”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Colecția de Antichități a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan"
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Website-ul Institutului de arheologie "Vasile Pârvan"
- Ghidul muzeelor din România
- Institutul de arheologie și Muzeul de antichități (II), 4 decembrie 2008, Simina Stan, Jurnalul Național
- Casa Macca sau cum se pierde un frumos monument de arhitectură - muzeu bucureștean, Ciprian Plaiașu, Adevărul. Accesat 20 decembrie 1014.