Hieronymus Bosch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hieronymus Bosch
Date personale
Nume la naștereJheronimus van Aken Modificați la Wikidata
Născut1450[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
's-Hertogenbosch, Țările de Jos[7][5][6] Modificați la Wikidata
Decedataugust 1516 (66 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
's-Hertogenbosch, Țările de Jos[8][4][5][6] Modificați la Wikidata
Înmormântat's-Hertogenbosch Modificați la Wikidata
PărințiAnthonis van Aken[*][[Anthonis van Aken (pictor olandez)|​]][4][6] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGoessen van Aken[*][[Goessen van Aken (pictor olandez)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAleyt Goyaerts van den Meerveen[*][[Aleyt Goyaerts van den Meerveen |​]] Modificați la Wikidata
EtnieNeerlandezi Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
desenator[*]
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]]
artist vizual[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activității's-Hertogenbosch ()[4][5][6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba neerlandeză[9][10] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimAeken, Hieronymus van, Aken, Hieronymus van, Aken, Jeroen Anthoniszoon van, Aken, Jheronymus van, Aquen, Jheronimus, Bos, Jeronimus  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticRenaissance painting[*][[Renaissance painting (painting movement of that period of European history known as the Renaissance)|​]][2], arte vizuale[2], Pictura gotică[2]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruGielis Panhedel[*][[Gielis Panhedel (pictor olandez)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăEarly Netherlandish painting[*][[Early Netherlandish painting (work of artists active in the Low Countries during the 15th- and 16th-century Northern Renaissance)|​]], Northern Renaissance[*][[Northern Renaissance (Renaissance that occurred in the European countries north of the Alps)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Opere importanteGrădina deliciilor, Ship of Fools[*][[Ship of Fools (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], Ecce Homo[*], The Seven Deadly Sins and the Four Last Things[*][[The Seven Deadly Sins and the Four Last Things (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], The Last Judgment[*][[The Last Judgment (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], The Marriage Feast at Cana[*][[The Marriage Feast at Cana (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], El carro de heno[*][[El carro de heno (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], Visions of the Hereafter[*][[Visions of the Hereafter (pictură de Hieronymus Bosch)|​]], The Conjurer[*][[The Conjurer (pictură de anonim)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Hieronymus Bosch [ɦijeːˈɾoːnimʏs ˈbɔs] (sau Jeroen Bosch sau Hieronymus van Aken [jeɪˈɾoːnimʏs vɑn ˈaːkə(n)]; n. 1450, 's-Hertogenbosch, Țările de Jos – d. august 1516, 's-Hertogenbosch, Țările de Jos) a fost un pictor olandez renascentist, a cărui operă fantastică și grotescă ilustrează în principal păcatul și decăderea umană.

Note biografice[modificare | modificare sursă]

Numele său adevărat a fost Hieronymus (sau Jeroen) van Aken, dar a semnat tablourile cu numele Bosch, nume derivat din toponimul 's-Hertogenbosch, locul nașterii sale, în care a trăit până la sfârșitul vieții. În limba spaniolă i se mai spune El Bosco. Aflat în sudul Olandei de astăzi, 's-Hertogenbosch a fost unul din cele mai mari orașe ale ducatului Brabant, care aparținea din 1430 ducilor de Burgundia.

Nu se cunosc detalii din viața sa. Fiu și nepot de pictori, proveniți probabil din Aachen (neerlandeză Aken), Hieronymus Bosch continuă tradiția familială. Când a murit tatăl său, în anul 1478, trebuie să fi avut în jur de 25 de ani. În anul 1481, Bosch este pentru prima dată pomenit în arhive ca bărbat însurat. În 1480 sau chiar puțin mai devreme, el se însoară cu Aleyt Goyaert van den Meervenne, fiica unui înstărit cetățean al orașului. Din câte se știe, nu au avut copii. Hieronymus Bosch devine membru al breslei Notre Dame în 1486 sau 1487, în care tatăl său îndeplinise rolul de consilier artistic. În secolul al XV-lea, confreria Notre Dame ("Lieve-Vrouwe Broederschap") este bogată și influentă. Comunitatea angajează muzicanți pentru ceremoniile religioase și apelează la sprijinul artiștilor pentru decorarea capelei din oraș.

Hieronymus Bosch: Tripticul Ispitele Sfântului Anton - Tabloul central, 1505-06 - Museu Nacional d'Arte Antiga, Lisabona

La cererea breslei, Bosch pictează prin anul 1490 voleurile exterioare ale unui retabulum (fundal al altarului). Mai târziu va executa și alte lucrări de dimensiuni mai mici. Arta lui Bosch este recunoscută curând și dincolo de granițele orașului. Astfel, Filip I cel Frumos, suveranul Olandei, îi comandă în 1504 un tablou de altar reprezentând "Judecata de Apoi", iar Margareta de Austria îi cumpără tripticul intitulat "Ispitele Sfântului Anton".

Hieronymus Bosch moare în 1516 și este înmormântat la 's-Hertogenbosch. Conform datelor din arhiva confreriei Notre Dame, slujba de înmormântare a pictorului a avut loc pe data de 9 septembrie. În afara acestor fapte, nu știm nimic sigur despre viața particulară a lui Bosch. Mai multe întrebări, rămase încă fără răspuns, se ridică în legătură cu acest artist flamand. După opinia unor comentatori, simbolica operei lui Hieronymus Bosch ar putea fi legată de faptul că ar fi fost membru al sectei "Homines Intelligentiae", care - năzuind la atingerea inocenței cerești - asocia libertinajul cu emanciparea mistică.

Hieronymus Bosch: Tripticul Judecata de Apoi - Tabloul central, 1500-1510 - Akademie der Bildenden Künste, Viena

Caracterizarea operei sale[modificare | modificare sursă]

Este cunoscută și ipoteza privind preocupările alchimiste ale lui Bosch, fiindcă în unele opere ale pictorului se regăsesc elemente cu caracter ezoteric. Dovezi nu există, însă, nici în acest sens. Câțiva critici pun sub semnul îndoielii integritatea mintală a artistului, văzând în el un predicator dăunător din punct de vedere moral. De fapt, imaginația exuberantă a lui Bosch se hrănește din folclorul flamand și din lumea fantastică a Evului Mediu, populată de numeroase figuri legendare și grotești. Hieronymus Bosch pictează satire, lucrările sale moralizatoare amestecă mereu profanul cu sacrul, obișnuitul cu supranaturalul, în consens cu regulile greu de descifrat ale poeziei, care este o prezență puternică în arta sa.

Opera artistică[modificare | modificare sursă]

În tripticul "Judecata de Apoi" (ca. 1500-1510), năzuința sa moralizatoare nu este numai expresia credinței totale, ci și a terorii infernului, ceea ce se leagă strâns cu tradițiile vremii. Se pare că imaginația lui Bosch nu cunoaște limite.

Creaturile sale din infern sunt niște monștri stranii, balauri, broaște râioase, șerpi și alte jivine hidoase, dar moderația le face credibile. Inventivitatea metodică, temeinică sporește senzația de grotesc.

Hieronymus Bosch: Tripticul Grădina deliciilor, 1503-04 - Museo del Prado, Madrid

Grădina deliciilor (numită și Împărăția milenară, 1503-1504) este considerată, adesea, drept cea mai importantă operă a lui Bosch, constituie ilustrarea excesului plăcerilor senzuale, interpretată și ca argument în favoarea teoriei apartenenței pictorului la unele secte eretice. Ipoteza este puțin credibilă, ținând seama și de faptul că Tripticul a aparținut regelui Filip al II-lea al Spaniei, rege catolic, profund religios, care nu ar fi tolerat în palatul său picturi ce ar fi fost suspectate de erezie.

În opera tardivă Purtarea Crucii (1515-1516), Bosch renunță la abordarea narativă caracteristică primelor sale compoziții religioase.

Hieronymus Bosch: Purtarea Crucii, 1515-1516 - Museum voor Schone Kunsten, Gent

El invită credincioșii să resimtă din plin violența, spiritul demonic ce sălășuiește în indivizii din mulțime le schimonosește chipurile, în contrast cu durerea imobilă de pe chipul lui Iisus. Scena este compusă într-un fundal fără cer și peisaj, astfel încât chipurile deformate de grimase bolnave ies și mai mult în evidență.

Hieronymus Bosch s-a născut după epoca pictorilor flamanzi primitivi, dominată de personalitatea lui Jan van Eyck, și moare în momentul în care începe epoca de aur a picturii din Țările de Jos. Contemporan cu Memling și Dürer, Bosch a lucrat exclusiv pe pământul său natal, în Brabant, creând o pictură originală și fermecătoare, nemaiîntâlnită în arta europeană de până atunci.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Virtual International Authority File 
  2. ^ a b c Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ JSTOR 
  4. ^ a b c d e f g Jheronimus Bosch, RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b c d e f g Encyclopædia Britannica Online 
  6. ^ a b c d e f ECARTICO, accesat în  
  7. ^ „Hieronymus Bosch”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ „Hieronymus Bosch”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hieronymus Bosch