Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haakon
Prinț Moștenitor al Norvegiei
Prințul Haakon la nunta Prințesei Madeleine a Suediei, iunie 2013
Prințul Haakon la nunta Prințesei Madeleine a Suediei, iunie 2013
Căsătorit(ă) cu Mette-Marit, Prințesă a Norvegiei
Urmași Prințesa Ingrid Alexandra
Prințul Sverre Magnus
Casa regală Casa de Glücksburg
Tată Harald al V-lea al Norvegiei
Mamă Regina Sonja a Norvegiei
Naștere 20 iulie 1973 (1973-07-20) (41 de ani)
Rikshospitalet, Oslo

Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei (Haakon Magnus; n. 20 iulie 1973, Oslo) este moștenitorul tronului Norvegiei. A devenit Prinț Moștenitor când tatăl său a devenit regele Harald al V-lea al Norvegiei în 1991. Dacă Prințul Haakon va deveni rege, așa cum e de așteptat, va fi cunoscut sub numele de Haakon al VIII-lea al Norvegiei.

Origini și educație[modificare | modificare sursă]

Nașii de botez ai Prințului Haakon sunt: regele Olav al V-lea al Norvegiei, Prințesa Astrid a Norvegiei, Prințul Carl Bernadotte, regele Carl XVI Gustaf al Suediei, regina Margareta a II-a a Danemarcei și Prințesa Anne, Prințesă Regală. Ca descendent al regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit, Haakon este, de asemenea, în linia de succesiune la tronul britanic.

Haakon are o soră mai mare, Prințesa Märtha Louise (n. 1971). În 1990, constituția Norvegiei a fost modificată să garanteze dreptul primei progenituri la tronul Norvegiei, acest lucru însemnând ca primul copil, indiferent de sex să aibă prioritate în linia de succesiune. Această măsură nu se aplică retroactiv (așa cum s-a întâmplat în Suedia în 1980) și Haakon are prioritate la tron în fața surorii sale mai mari.

Haakon a servit în Marina Regală norvegiană în instruirea sa ca ofițer la Academia Navală norvegiană. În 1999 a obținut "Bachelor of Arts" în științe politice la Universitatea din California, Berkeley. Mai târziu a participat la prelegeri la Universitatea din Oslo și a urmat cursuri la Ministerul norvegian al Afacerilor Externe în 2001. A terminat studiile în 2003 la London School of Economics, unde a făcut master în studii de dezvoltare, specializare în comerțul internațional și Africa.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Prințul Haakon și Prințesa Mette-Marit la nunta Prințesei Victoria a Suediei, 19 iunie 2010.

Haakon s-a căsătorit cu o mamă singură fără rang nobil, Mette-Marit Tjessem Høiby la 25 august 2001, la Catedrala din Oslo. Frederik, Prinț Moștenitor al Danemarcei a fost cavaler de onoare. Când anunțul logodnei a fost făcut public, mulți norvegieni au simțit că alegerea Prințului nu este una potrivită.[1]
Acest lucru a fost în primul rând pentru că era o mamă singură și existau informații cu privire la implicarea ei în muzica rave în Oslo, lucru controversat care a inclus un număr semnificativ de droguri și subcultură. În plus, tatăl copilului ei a fost condamnat pentru infracțiuni legate de droguri.[1]

Într-o conferință de presă dinainte de nuntă, Prințesa a vorbit despre trecutul ei, spunând, printre altele, că răzvrătirea ei tinerească poate a fost mai puternică decât la cei mai mulți tineri.[1] Deși unii o găsesc încă inadecvată în rolul ei de viitor lider al țării, problemele din trecutul lui Mette-Marit au fost în mare măsură date uitării.

Copii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei


Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei
Naștere: 20 iulie 1973
Regalitate norvegiană
Primul în linie Linia de succesiune la tronul din Norvegia
1 poziție
Succesor:
Prințesa Ingrid Alexandra