Gene Nelson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gene Nelson
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Seattle, Washington, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Număr de copii3 Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist
producător de film
actor
actor de televiziune[*]
actor de film
regizor[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStatele Unite ale Americii[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7][8] Modificați la Wikidata
Alte premii
Theatre World Award (1949)[1]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] Modificați la Wikidata

Gene Nelson (n. , Seattle, Washington, SUA – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost dansator, actor, scenarist și regizor american.[9][10][11] A obținut în 1950 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor debutant.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut cu numele de Leander Eugene Berg în orașul Astoria din Oregon și s-a mutat la Seattle când avea un an. A dorit încă din copilărie să devină dansator, urmărind filmele lui Fred Astaire și Ginger Rogers. După ce a servit în armată în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a jucat în musicalul This is the Army, Nelson a obținut primul său rol pe Broadway în spectacolul Lend an Ear, pentru care a primit Premiul World Theatre. A apărut pe scenă, de asemenea, în Follies, pentru care a obținut o nominalizare la premiul Tony, și în Good News. Partenera de dans profesionist a lui Nelson în anii 1950 a fost actrița JoAnn Dean Killingsworth.[12]

Gene Nelson a jucat împreună cu Doris Day în spectacolul Lullaby of Broadway în 1951. A interpretat apoi rolul Will Parker în filmul Oklahoma!.[13]

În 1959 a apărut împreună cu Keith Larsen și Buddy Ebsen în serialul Northwest Passage în rolul unui tânăr care încerca să-și dovedească nevinovăția într-un caz de crimă. Nelson a apărut în episodul din 17 martie 1960 al serialului You Bet Your Life, prezentat de Groucho Marx. El și fiica lui Groucho, Melinda, au interpretat împreună un număr de dans.[14]

Nelson a regizat 8 episoade ale serialului The Rifleman în sezonul 1961-1962, un episod din Star Trek: Seria originală, câteva episoade din primul sezon al serialului I Dream of Jeannie, câteva episoade din serialele Gunsmoke, The Silent Force și The San Pedro Beach Bums. A regizat, de asemenea, două filme cu Elvis Presley: Kissin' Cousins (1964), al cărui scenariu l-a scris, și Harum Scarum (1965). Pentru scenariul filmului Kissin' Cousins a fost nominalizat la premiul WGA pentru cel mai bun musical. El a predat mai târziu la Departamentul de Artă Teatrală al San Francisco State University la sfârșitul anilor 1980.

A interpretat în 1971 rolul Buddy în musicalul Follies de pe Broadway, pentru care a obținut o nominalizare la Premiul Tony din 1972 pentru cel mai bun actor într-un musical. Spectacolul a avut muzica compusă de Stephen Sondheim și a fost coregizat de Michael Bennett și Harold Prince.[15]

Pentru contribuția sa la industria cinematografică, Nelson a fost inclus în 1990 în Hollywood Walk of Fame. Steaua lui Nelson se află pe 7005 Hollywood Boulevard.

Nelson a murit de cancer, la vârsta de 76 de ani, în Los Angeles. I-au supraviețuit cei trei copii ai săi, Douglas, Victoria și Chris.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

An Premiu Rezultat Categorie Film
1951 Premiul Globul de Aur Câștigat Cel mai bun actor debutant Tea for Two
1965 Premiul Writers Guild of America nominalizat Cel mai bun scenariu al unui musical american Kissin' Cousins (împărțit cu Gerald Drayson Adams)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d „Gene Nelson”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b c d Gene Nelson, SNAC, accesat în  
  5. ^ a b c d Gene Nelson, Internet Broadway Database, accesat în  
  6. ^ https://www.acmi.net.au/creators/78887  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/75689059  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ „The New York Times”. The New York Times. 
  10. ^ Dinitia Smith (). „Gene Nelson Is Dead at 76; Athletic Hollywood Dancer”. The New York Times. 
  11. ^ Bosley Crowther (). ' She's Working Her Way Through College,' With Virginia Mayo, New Bill at Paramount”. The New York Times. 
  12. ^ Chawkins, Steve (). „JoAnn Dean Killingsworth dies at 91; Disneyland's first Snow White”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  13. ^ Bosley Crowther (). 'Oklahoma!' Is Okay; Musical Shown in New Process at Rivoli”. The New York Times. 
  14. ^ You Bet Your Life - Topic. „You Bet Your Life #59-26 My, how Melinda has grown... ('Door', Mar 17, 1960)”. YouTube. Accesat în . 
  15. ^ " Follies Broadway" Playbill (vault), accessed 20 noiembrie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]