Eozapus setchuanus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Eozapus setchuanus
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Familie: Dipodidae
Subfamilie: Zapodinae
Gen: Eozapus
Preble, 1899[2]
Specie: Eozapus setchuanus
Nume binomial
Eozapus setchuanus
(Pousargues, 1896)[3]

Eozapus setchuanus este o specie de rozătoare din familia Dipodidae. Este singura specie din genul Eozapus.[3] Se găsește doar în China, iar habitatul său este alcătuit din păduri, stepe și pajiști din regiuni muntoase. Este tolerantă la un anumit nivel de perturbare al habitatului iar Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat-o ca fiind o specie neamenințată cu dispariția.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Sunt descrise două subspecii: E. s. setchuanus și E. s. vicinus.[4]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Eozapus setchuanus are o lungime a corpului (inclusiv capul) de 70–100 mm iar a cozii de 115–144 mm. Blana de pe partea ventrală este albă; E. s. setchuanus are și o dungă longitudinală maro-pală, pe care E. s. vicinus nu o are. Coada sa lungă are puține fire de păr, are vârful alb și are culoare închisă deasupra și albă pură dedesubt.[4]

Răspândire și habitat[modificare | modificare sursă]

Eozapus setchuanus se găsește doar în centrul Chinei, în provinciile Qinghai, Sichuan, Yunnan, Gansu, Ningxia și Shaanxi. Altitudinile la care se găsește variază de la 3.000 până la 4.000 de metri deasupra nivelului mării. Habitatul său este alcătuit din păduri, stepe arbustive și pajiști din regiuni muntoase. Trăiește adesea în zone împădurite răcoroase lângă cursuri de apă și poate fi găsită și în zone defrișate în care se dezvoltă pâlcuri dense de arbuști. Dieta sa constă în principal în plante verzi.[1][4]

Stare de conservare[modificare | modificare sursă]

Eozapus setchuanus are o răspândire largă, se presupune că populația sa este mare și nu au fost identificate amenințări majore pentru această specie. Nu se știe dacă populația este în creștere sau în scădere dar este improbabil ca aceasta să scadă într-un ritm suficient de rapid pentru a se justifica includerea speciei într-o categorie amenințată. Eozapus setchuanus este tolerantă la un anumit nivel de perturbare al habitatului iar arealul său cuprinde arii protejate. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat-o ca fiind o specie neamenințată cu dispariția.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Smith, A.T. Eozapus setchuanus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. .  Downloaded on 14 November 2020.
  2. ^ Holden, M.E.; Musser, G.G. (). „Family Dipodidae”. În Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. pp. 871–893. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. ^ a b Holden, M.E.; Musser, G.G. (). „Family Dipodidae”. În Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. pp. 871–893. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  4. ^ a b c Smith, Andrew T.; Xie, Yan; Hoffmann, Robert S.; Lunde, Darrin; MacKinnon, John; Wilson, Don E.; Wozencraft, W. Chris (). A Guide to the Mammals of China. Princeton University Press. p. 208. ISBN 978-1-4008-3411-2.