Dorin Dron

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Dron.
Dorin Dron
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata

Dorin Dron (n. 27 februarie 1920, Cernești, Botoșani – d. 30 aprilie 1994, București) a fost un actor și regizor român.

A tradus mai multe piese de teatru, ca de exemplu Lungul drum al zilei către noapte, Luna dezmoșteniților (ambele de Eugene O'Neill), A douăsprezecea noapte (de William Shakespeare) etc.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost sportiv de performanță – portar în cadrul unor echipe de hochei. Un timp a fost traducător al textelor antologice ale dramaturgiei internaționale, care au fost montate pe scenele teatrelor din România.

În anii 1940 a urmat cursurile Facultăților de Drept și ale Academiei comerciale din București iar în 1942 a susținut Doctoratul în științe juridice la Facultatea de Drept din Milano, după care a revenit la București, unde a practicat avocatura pentru scurt timp.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A interpretat pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” (numit o perioadă „Teatrul Municipal”), la Teatrul Național Radiofonic, dar și sporadic, în emisiunile de televiziune. A fost asistent de regie și după regizor secund alături de Liviu Ciulei.

Filmul de debut, în 1957, a fost „Erupția”, în urma acestui rol Lucia Sturdza-Bulandra l-a angajat la Teatrul Municipal, unde a activat permanent.

În București, Dorin Dron a fost adeptul și promotorul modei malagambiste, caracterizată prin sacoul în carouri specifice, costumația lansată de bateristul și șeful de orchestră Sergiu Malagamba.

La începutul anului 1960 s-a alăturat unor intelectuali care considerau că traducerile din literaturile occidentale erau o „breșă” care trebuia exploatată, făcând mai târziu traduceri din dramaturgia americană.

Între 1957 și 1987 a fost distribuit în peste 35 de filme artistice românești și coproducții cinematografice cu participare internațională.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]